LUCCA...
2019. július 26. írta: persica

LUCCA...

VÁRFAL ÖLELÉSÉBEN EGY CSODASZÉP VÁROS!

Lucca az egyik kedvenc Olasz városom, mind közül! Egy kevésbé ismert, közel 90000 fő lakta városról van szó, viszont annyi szépséget, finomságot tartogat, hogy látni kell! A hatalmas várfal, mely körülöleli, mint egy védőburkot, szinte csalogat a várfalon túlra, a zegzugos utcácskákba, az anfiteátrumba….  

Rengeteg templom, kis terek, üzletek, butikok, cipőbolt, kávézók találhatóak a várfalon belül. Puccini szülőháza is itt van, ami ma múzeum! (Érdemes megnézni! Puccini híres operájáról elnevezett kávézóban, inni egy finom kávét, a híres zeneszerző szobra mellől, páratlan) Aki teheti Viareggio-ban egy hamisítatlan Puccini Operát is nézzen meg. A tavon álló szabadtéri színpad, egyedi látvány világot és csodálatos akusztikát nyújt minden jelenlévőnek. 

Tudtátok, hogy Olaszországban csak pár (talán 4-5) olyan város maradt fent, amit teljes egészében hatalmas várfal vesz körbe?   

Igazi kuriózumnak számít a Lucca-t körülvevő várfalon kerékpározni (1 teljes óra / fő / 4 euro) látni a város nevezetességeit, hatalmas tornyait a híres Torre Guinigi-t, mely torony tetején tölgyfák vannak. Annak idején a Guinigi nemesi család azért építette, mert ezzel is az új élet kezdetét akarták jelképezni Lucca polgárainak. A torony magassága 45 méter. A Guinigi család palazzoja illetve épületcsoportja még az 1300-as években épült, tipikusan luccai román-gótikus stílusban.   

Lucca-t sok olasz várossal (főleg a szomszédos Pisával és Firenzével) ellentétben még nem özönlötték el a turisták. Egy élvezhető város azzal a fajta olaszos hangulattal, amit más helyeken a rengeteg turistacsoport egy kicsit elront.   

A hegyek és a tenger közelsége pedig csak még inkább megszeretteti ezt a gyönyörű várost.  

A város sokkal nagyobb, mint a könyvek és térkép alapján olvasni lehet. A belvárost teljesen körülvevő várfal a XVI-XVII. században épült. A teljes épségben megmaradt 4,2 km-es falon 6 hatalmas kapu van és 12 bástya ezzel a második helyen van Europában a ciprusi főváros, Nicosia mögött. Az építése több mint 100 évig tartott és az 1600-as évek közepére lett készen, alapvetően a firenzei Nagyhercegség miatt kezdtek neki de végül nem került sor soha nyílt támadásra. Az 1812-es árvíz során azonban jól megállta a helyét mert a kapukat kellett csak eltorlaszolni és a víz nem tört be a városba. Az autóval nem szabad a várfalon behajtani szinte sehol (csak a helyi lakosoknak), de vannak parkolók minden kapu mellett kívül-belül. Bent biciklikölcsönzők is vannak, ahol akár tandemet is lehet bérelni.  

Luccát a római hatalom biztositására alapították i.e.180 ban és erre az időre utal a város szimbóluma is, a Piactér- ma Piazza Anfiteatro, mely az ókorban anfiteátrum volt. (Ma éttermek, kávézók, fagyizók veszik körbe) Nagyságát úgy becsülik, hogy kb. 54 boltíve volt, és 10.000 néző befogadására volt alkalmas. Ebből persze nem maradt meg semmi, köveit széthordták a különböző korokban, eredeti kövezete kb. 2 m mélyen van. Csak a formáját mutatják az eredetileg szorosan mellette álló és megmaradt középkori házak sora és a 4 bejárata, melyen át a gladiátorok közlekedtek. A Piazza Napoleon térre is érdemes elsétálni, de persze térkép nélkül is szinte csodálatos látnivalókba botlik az ember Luccaban! 

A San Michele in Foro templom elött is egy ókori romai forum alapjai vannak, ahova minden út befutott, és a templom előtti tér ma is a város szíve. A templom a XII-XIV. században épült, homlokzata nagyon szép márványoszlopokkal tagolt és rémisztő lények, lovas vadászok szobraival diszitett. Közöttük természetesen San Michele, amint a sárkányt megöli - angyalokkal körülvéve.

A térről bekanyarodva egy kis utcába megnézhetjük a híres zeneszerző, Giacomo Puccini szülőházát. A Puccini család 1815-től lakott itt, Giacomo 1858-ban született, először a helyi zeneiskolában tanult majd a színházban mutatták be első művét a 'Le villi'-t 1884-ben. A ház ma múzeumként működik, eredeti zongorája is itt van még, és néhány operájának kosztümjei is. A ház mellett álló MADAME BUTTERFLY kávézóba, Lucca talán egyik legfinomabb kávéját fogyasztottuk el, a téren áll a híres zeneszerző szobra is, melyet már fentebb említettem.  

Több nagyon szép római-pisai stilusú templom is van Luccában. Dom, azaz a San Martino templom melynek homlokzata asszimetrikus, mert helyet biztosit a campanillének vagyis az óratoronynak is.

Luccanak is van egy nagy botanikus kertje mint Pisának vagy Firenzének, ez az Orto Botanico (via del Giardino Botanico). A kb 2 hektáros kertet 1820-ben alapította Maria Luisa di Borbone a Luccai hercegnő.  

A város legmagasabb tornya, ami még a 1200-as években épült a Torre delle Ore aminek tetejére ma is fel lehet menni az eredeti falépcsőn 207 fokon. 1752-ben egy új óra szerkezetet kapott ami ma is működik és szinte ritkaságnak számít európai szinten is.

Lucca város Olaszországban, Toszkána északnyugati részén, Firenzétől mintegy 80 km-re nyugatra.

Ha a szépséges Toscan vidékre utazol, ne hagyd ki Luccat! Nem fogsz csalódni!

Fotó: saját (PR)

Infó: wikipedia + helyi lakosok

Köszönet az STA Travelnek! Mert messze a legjobbak! 

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr914981340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása