Vissza a suliba! :)
2019. szeptember 03. írta: persica

Vissza a suliba! :)

Miért fontos, hogy együtt tanuljunk a gyerekkel?

A gyerek lényegében mindig tanul a szülőtől, hozzáállást, mintát, szokásokat, érzelmeket, barátkozik a számokkal, mesékkel, élethelyzetekkel, s képet kap a világról. A közös tanulással a szülő megismeri gyermeke képességeit, kiderül a számára, hol lehet elakadása, miben erős és miben gyengébb, és ami a legfontosabb, mi az, ami igazán érdekli! Később így megfelelő célt tud kitűzni a gyerek számára, amely elérhető, de mégis van benne kihívás. Nem mellékesen pedig, a gyerek érzi, hogy a szülő foglalkozik vele, együtt érez vele, és segít, ha az iskola kezdés és a hirtelen jött rengeteg információ feszültséget okozna neki. Értékes pillanatok, órák ezek, de az is nagyon fontos, hogy hagyjuk majd önállóan is tanulni és felkészülni az iskolai mindennapokra, amivel önállóságot tanulnak.

A szuper íróasztal titka

Kell a gyereknek egy saját tér, ahol ő lehet az úr, amit úgy rendez, ahogy neki tetszik, ahol a rendért és rendetlenségért is ő a felelős. Az íróasztal egy ilyen hely. Iskolásoknál különösen aktuális a téma: milyen a jó tanulósarok? Nem kell, hogy ez nagy legyen, a lényeg, hogy a gyermek saját birodalomként belakhassa, és az asztal környékét úgy rendezhesse, ahogy ő szeretné, így igazán otthon érzi majd ott magát, a saját kis világában.

Kisebbeknél jó, ha segítünk az íróasztal rendszerezésében, szánjunk egy-két közös délelőttöt a „beköltözésre”! Rakjunk össze egy halomba mindent, aminek az asztalon és környékén kellene helyet találnunk, legyen ez iskolai felszerelés, papír-írószer vagy kreatív kellékek. Adjunk a gyermeknek ötleteket, hogyan célszerű tárolni az egyes dolgokat, de ne a miénk legyen a végső döntés! A fiókokra ragasztott matrica vagy más jelzés segítheti a kisgazdákat a tájékozódásban. Fontos, hogy a „kincseknek” is legyen helyük: a madártoll, az emlékbe kapott fényképek, belépőjegyek, különleges radírok és apróságok a főhelyet kapják meg. Erre tökéletes megoldás, ha az íróasztal felett hangulatos kis polcok vannak.

Rendszerezve könnyebb az élet

A fiókok belsejében használjunk elválasztókat: boltit vagy saját készítésüt. Válogathatunk a konyhai tárolóink között is: a sokféle méret és alak az apróságoknak ideális lakóhely. A túlméretes felszerelést cipősdobozokban, az asztal alatt is elhelyezhetjük. Vásároljunk parafa falitáblát, ahova az órarend, fényképek, fontosabb telefonszámok, és a legszebb alkotások kikerülhetnek. Ami még szuper ötlet, az egy olyan rutintábla, ami a gyerek rendszeres napi teendőit írja le, szépen sorban. Szerezzünk be kislámpát, és alapkellék még a ceruzatartó, valamint a jegyzettömb.

Hogy tényleg saját legyen…

Ha van kedvünk az együtt alkotáshoz, készítsük el mi a kiegészítőket! Ceruzatartó készülhet konzervdobozból saját rajzzal, dekopázs technikával, csipkével, szép anyaggal vagy matricával díszítve. Több méretű, és mintájú dobozt összeragasztva máris ceruzás-kincses tárolórendszert kapunk. Szép formájú műanyag vagy papírdobozokat csomagolóanyaggal, vagy textillel bevonva színes, jókedvű eszköztároló születhet.

Egyedi füzet és könyvborító ötletek

Lányoknak: Lányos színű alapra, de a menta és a türkiz is nagyon jó, használhatunk csipkés dekor szalagokat, flittereket, kis dekor köveket, pomponokat, amiket szív alakban körberagaszthatunk, a közepébe pedig bele tudjuk írni kislányunk nevét. Egy másik ötlet, ha a közkedvelt girlandokat kivágjuk különböző színű dekorgumiból, filccel megrajzoljuk a zsinórt, és ráragasztjuk a kis zászlókat.  

Fiúknak: Nagyon egyszerűen készíthetünk sárga, vagy piros alapra, Angry Birds mintákat, csak ki kell vágnunk a szemeket, a szemöldököket és a csőrt dekorgumiból. A másik kedvenc a vitorlás hajó, ami szintén dekorgumiból készül, csak kék színű alapra.

Uniszex ötletek: Nagyon jó kis állatos formákat találtam a PEPCO-ban, amiket vidáman és egyszerűen fel lehet ragasztani a füzetek borítójára. A másik pedig, ha szeretjük a natúr színű alapot és színeket, akkor egy régebbi könyvből kivághatunk lapokat, amiket különböző formában ragasztunk fel az alapra, majd filccel kiegészítjük a képi világot. Ez különösen jó azoknak a gyerekeknek és anyukáknak, akik szeretnek rajzolni.

Vidám és nyugodt sulikezdést kívánunkJ

Bánhidi Dóra és a PEPCO Magyarország csapata

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr4615038136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása