Ausztria legnagyobb Apátsága: MELK
2020. január 29. írta: persica

Ausztria legnagyobb Apátsága: MELK

Linzből egy órányi autózásra található Wachau tájegységben, alsó Ausztriában Melk, a Szent Benedek-rendi melki apátság (Stift Melk) Az Apátság, az UNESCO világörökségi védelmét élvezi. 

Több mint 900 éve élnek itt szerzetesek Szent Benedek regulája szerint és látják el feladataikat, az oktatást és a lelkipásztori teendőket. Az apátság, annak hatalmas parkja, könyvtára, pavilonja szinte lenyűgöző látványt nyújt az ide látogatóknak. Egész napos kirándulásunk Passauból Linzbe majd Melkbe, és innen vissza Passauba minden percet megért.

Melkbe maponta a világ minden tájáról érkeznek látogatók, turisták tömegei zarándokolnak az épületegyütteshez, hogy megcsodálják ennek az építészeti remekműnek a csodás szépségét.

A National Geographic Traveler Magazine 2008 novemberében a „Best Historic Destination in the World” címet adományozta az apátságnak: 280 újságíró és idegenforgalmi szakember 109 történelmi célállomás közül a melki apátságot szavazta meg az első helyre! 

A Melki apátság az osztrák barokk legjelentősebb egyházi épülete. A jellegzetes sárga színű épületegyüttes dominánsan uralja a tájképet, 320 méter hosszú, háromemeletes déli frontja szinte összenyomja a barokk óváros aprónak tűnő házait. Legjelentősebb látnivalói a káprázatos díszítésű apátsági templom, a pazar könyvtár, a pompás Márvány-terem és a Császári-szárnyban lévő kiállítások, no meg a páratlan panoráma az erkélyről.

Könyvállománya összesen mintegy 100 000 kötet. A könyvtár 1888 kéziratot őriz: a legrégebbiek a 9. századból származnak. 1997-ben fedezték fel a kéziratok között a 13. századból származó Nibelung-ének egy töredékét.

Az Apátságból utunk a belváros egy zegzugos utcájának egyik  kis éttermébe vitt, ahol finom vacsoránkat elfogyasztottunk, majd visszautaztunk Passauba. Bizton állíthatom, hogy tartalmas, látnivalókkal bővelkedő, kalandos utazásunk volt, kiruccanással, „át ruccanással”, nosztalgiázva.

Fotó: saját (PR)

Infó: wikipedia (Melk)

Köszönet az STA Travelnek! www.statravel.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr1215435612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása