Különleges papírmunkák magángyűjteményekből
2020. március 02. írta: persica

Különleges papírmunkák magángyűjteményekből

Egynapos kiállítás nyílik a Gallery Weekend Budapest kortárs művészeti fesztivál keretein belül

 „Köztes hely – a valóság és a psziché között” címen nyílik meg az a különleges, papír alapú munkákat bemutató kiállítás, amelyet a Gallery Weekend Budapest idei programsorozata keretein belül csupán egy napig, március 7-én tekinthetnek meg az érdeklődők a Societé Budapest-ben. A bemutatásra kerülő több mint harminc hazai és külföldi kortárs alkotás által átfogó képet kapunk a velünk élő képzőművészet aktuális tendenciáiról.

Rendhagyó, külön kiállítás valósul meg idén a Gallery Weekend Budapest (GWB) - a kortárs galériák fesztiválja - keretein belül. A művészeti ág népszerűsítésén túl a GWB idén kifejezetten egy olyan médiumra szeretné irányítani a figyelmet, amely a nagyközönség által talán nem igazán ismert és elismert. Így több mint harminc hazai és külföldi egyedi, papír alapú műalkotás kerül bemutatásra dr. Petrányi Zsolt kurátor válogatásában és összeállításában. A kiállítás különlegessége az is, hogy minden egyes darabját magángyűjtőktől kölcsönözték, s mindezzel a műgyűjtés e formája is hangsúlyossá válik. A kizárólag március 7-én látható tárlat alkalmat ad arra, hogy az érdeklődők a kortárs képzőművészet jelenlegi tendenciáival ismerkedjenek, miközben a papír alapú művészeti technikákról is átfogó képet kapnak.

„Egy művész számára a papírra ceruzával, tollal vagy ecsettel való munka az önkifejezés elsődleges eszköze, s ez minden esetben a lényeg megragadhatóságának, a világ elvonatkoztathatóságának elemi kérdéseit veti fel. A kiállítás igyekszik a módszerek és megközelítések széles skáláját megmutatva érzékeltetni e technika jellegzetességeit. Az alakokat, emberi viszonyokat mutató munkáktól az absztrakt, lelki folyamatokat leképező ábrázolásokig, a művek bemutatják a jelenkori papírmunka módszertani sokoldalúságát.  A pop-up kiállítás helyszínének építészeti sajátosságai, historikus elemei mindemellett tovább segítik a művek részletgazdagságának kibontakozását, a történeti múlt és a jelen párbeszédbe állíthatóságát. A „Köztes hely – a valóság és a psziché között” kiállítás a művek változatos szemléletével a sokoldalúságot teszi érzékletessé: a néző elgondolkodhat, hogy a művészet hogyan képes többet mutatni annál, mint amit érzékszerveinken keresztül megismerhetünk” – nyilatkozta a Gallery Weekend Budapest programsorozatán belül megvalósuló pop-up kiállítás kapcsán dr. Petrányi Zsolt művészettörténész, a kiállítás kurátora.

A „Köztes hely – a valóság és a psziché között” kiállítás ingyenesen tekinthető meg március 7-én 12:00-18:00 óra között a Société Budapest-ben (Budapest, V. ker., Sas u. 15.).

Bővebb információ a Gallery Weekend Budapest 2020 eseményről, ingyenes programjairól a fesztivál honlapján és közösségi média felületein található. 

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr2015499970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása