A BÜKK SZÍVÉBEN!
2020. március 17. írta: persica

A BÜKK SZÍVÉBEN!

Miskolctapolca - Barlangfürdő

Március, első tavaszi hétvégéjét ismét egy felejthetetlen anya-lánya utazással töltöttük. Miskolctapolca és a környező városok (Aggtelek, Jósvafő, Diósgyőr, Lillafüred) és azok nevezetességei volt az úti cél. 

Miskolctapolcán a kislányommal 8 éve jártam legutóbb, kicsi volt még, de azóta is emlegeti, hogy neki mennyire tetszett a barlangfürdő, és sokszor mondta, szívesen visszamenne. Kérése teljesítve lett most. Aki rendszeresen látogatja a PERSICA oldalamat, láthatja, hogy sokat kirándulunk, utazunk. Külföldön, belföldön egyaránt. Fontosnak tartom a világlátást, a tapasztalást, és ezt nem lehet elég korán elkezdeni. Édesanyaként, felelős szülőként, fontosnak tartom, hogy élményeket gyűjtve tanuljon a gyermek. Ebbe a mostani 3 napba belesűrítettünk 5 helyszínt, természet ismeret és történelem órát is, jártunk cseppkövek, denevérek, szalamandrák közt, palotában, várban, kisvasúttal utaztunk. Azt hiszem újabb élményekkel gazdagíthattam gyermekem tudását.

Autóval, bő két óra alatt  értünk úti célunkhoz. A szállásunk most nem Aggteleken volt, mint anno, hanem Miskolctapolcán, egy minden kényelmet biztosító 42 szobás 4 csillagos wellness Hotelben, az Aurorában. Tudatosan kerestem olyan Hotelt, mely pár perc sétányira van a Barlangfürdőtől. Innen tényleg 5 perc sétára voltunk az ország egyik leglátogatottabb turistalátványosságától. Megérkezésünk után, annyi időt kaptam a kislányomtól, hogy gyorsan összepakoltuk a fürdő holmikat, és már sétáltunk is a parkon át a fürdőig. Estig fürdés, a meleg források felett elhelyezkedő barlangrendszerben, most is elképesztő látványt, élményt nyújtva. A szabadtéri medencék csak a jó idő beköszöntével látogathatóak, de aki az őszi-téli időszakban jön ide, annak azt hiszem a labirintus jellegű barlang járatok nyújtotta fürdőzési élmény is kárpótlást nyújt. Itt tartózkodásunk ideje alatt, a kirándulásaink után jól esett a termál vízben felfrissülnünk. Érdekességként írom, hogy szombat esténként is kinyit a fürdő, amikor is fényjátékkal kedveskednek az éjszakai fürdőzőknek, így éjfélig lehet jönni a barlangba. Mi beadtuk a derekunkat…

Miskolcról és a Barlangfürdőről:

Miskolc a Bükk hegység keleti oldalán, a Szinva, Hejő és a Sajó völgyében fekszik. A város kivételes szépségét e csodás fekvése miatt is köszönheti. 1950 előtti nevén Görömbölytapolca (a helyiek szóhasználatában Tapolca) Miskolc városrésze, a Hejő-patak völgyében helyezkedik el. Neve szláv eredetű, fürdőhelyet jelent. Számos nevezetessége között a Barlangfürdője egész Európában egyedülálló. A környék már az ősidőkben lakott volt, az 1920-as években találtak a Szentkereszt-barlangban harminc-negyvenezer éves pattintott kőeszközöket, ékszereket, csontokat.  
A Barlangfürdő az ország egyik legszebben kiépített fürdője, fedett és szabadtéri medencéi is vannak, fő vonzerejét a természetes barlangban lévő meleg vizes medencék jelentik. Barlangfürdő melegforrások felett elhelyezkedő barlangban kialakított fürdőhely Miskolctapolcán. Miskolc egyik leglátogatottabb turistalátványossága. A 30 °C-os víz és a barlang klímája gyógyhatású, főként ízületi betegségek esetén, de sótartalma alacsonyabb, mint a gyógyvizeké, nem éri el az 1000 milligramm/litert sem, így korlátlan ideig lehet benne fürdeni. 2016-ban elnyerte az év fürdője címet.

A barlang és a termálforrás már ősidők óta ismert, de Tapolca fürdőhellyé válása igazán csak a török uralom után kezdődött meg. Görömböly apátja 1711-ben vetette fel a fürdőhely kiépítését; orvosokat is hozatott Kassáról, hogy megvizsgálják a víz gyógyhatását. Az építkezést 1723-ban rendelték el. Ebben az időben a tapolcai hidegvizű források vizét is felhasználták, így a hőmérséklete hűvösebb volt, mint a jelenlegi fürdőben. Három medence épült ki fürdőházzal és vendégfogadóval. Ekkor még magában a barlangban nem fürödtek, csak rajta kívül voltak medencék. A század közepére a fürdőhelyet elhanyagolták, az épület is leomlott. Csaknem egy évszázadot kellett várni a fürdőkultúra újabb felvirágzására. 1837-ben az új görömbölyi apát felújíttatta és kibővíttette a fürdő épületét. Ekkor épült a gazdagabb fürdővendégek számára az első fedett medence, még mindig a barlangon kívül.

Az új fürdőpalota 1939 és 1941 között épült fel. Több terv is létezett a barlangok hasznosítására, hiszen tudták, hogy ilyen meleg, 30 °C fokos víz barlangban nem létezik máshol.

A régi fürdőépület bontása során régészeti leleteket is találtak, de még ennél is fontosabb annak a forrásnak a feltárása, melynek vize az eddigieknél is melegebb volt (31,5 °C fokos) 1941. május 28-án adják át a fürdőépületet, mely a jelenleg is látható épületegyüttes alapja. Az építkezés során - az iszapréteg miatt - 212 darab vörösfenyő cölöpöt vertek le, és erre került rá az a betonkoszorú, melyre felépítették a fürdő főépületét. Ekkor készült el a csarnok üvegteteje, melynek eredeti szerkezete a mai napig gombnyomásra nyitható és zárható.

Az első barlangi fürdőrészt majdnem két évtizeddel később, 1959-ben adták át. Tíz évvel később, 1969-ben bontották le a tavi fürdő épületét, és ekkor épült a kagylómedence, mely ma már a Barlangfürdő egyik jelképévé vált. Az 1980-as évek elején kezdődött meg a további barlangjáratok feltárása, mely járatokat újabb két évtizeddel később, az 1998 és 2005 közötti bővítés során alakítottak fürdőzésre alkalmassá. Az ezredfordulón a fürdő történetének eddigi legnagyobb bővítése zajlott, mely közel hét évig tartott.

Látogassatok el erre az egyedülálló helyre, élményekkel gazdagodásként!

Fotó: saját (PR)

Infó: www.barlangfurdo.hu

Köszönet az STA Travelnek! www.statravel.hu

Köszönet az AURORA Hotelnek www.hotelaurora.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr4415530134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása