Magasan és messze a legjobb
2021. január 19. írta: persica

Magasan és messze a legjobb

Új év első napja Kékestetőn...

Idén Magyarország csúcsán indítottuk az új évet! Csodás szerpentinen haladtunk Parádsasvárról felfelé Magyarország legmagasabb hegyére (1014 méter magas) hogy a Kékestető kilátójából a szemet kápráztató téli tájat is megcsodálhassuk. Január első napja nem is akárhogyan telt, hóban, szánkózással, az elmaradhatatlan forralt borozással. Amíg mi felnőttek a forraltborral melegítettük magunkat addig a gyermekek finom forró teával és palacsintával védekeztek a hideg ellen a helyi Hüttéből.

A gyermekek és persze mi magunk is élveztük a pár perces szánkóval való lecsúszást, annál inkább volt kínkeserves a 15 perces vissza gyaloglás, hogy aztán újból és újból nekiveselkedjünk a Kékestető nyújtotta havas szánkópálya örömeinek. Persze a közel 5 órásra sikeredett szánkózást nem más adta fel mint maga a szánkó, egy kisebb huppanón eltört egy két léce...  :)  Ezt a kis malőrünket leszámítva nem véletlenül a szánkózás, illetve a síelés szerelmeseinek kedvelt helye a Mátra. Mindenképp fontos megemlítenem, hogy hazánk egyik legjelentősebb klímatikus gyógyhelye is.

A Kékestető 1014 méteres tengerszint feletti magasságának köszönhetően kiváló minőségű, magaslati levegője jótékony hatással van az asztmatikus megbetegedésre, idegkimerültségre. A levegő por- és pollentartalma rendkívül alacsony. A hegyvidékre jellemző klimatikus viszonyok miatt a levegő páranyomása alacsony, nedvességtartalma ugyanakkor viszonylag magas. Többek között ezért a finom, friss tiszta levegőért is szeretik sokan a Kékestetőt és annak kirándulóhelyeit. Az erdőben kijelölt turistaútvonalakon barangolhatnak a túrázásás kedvelői, És fent a Kékesen található az 1933-ban épült híres gyógyszálló is melyet 1950-ben államosítottak, és azóta szanatóriumként üzemel. Az 1920-1930-as években lendült fel a sísport a Mátrában, az első sífelvonó ugyan még váratott magára, de 1950-ben az is felépült.

Érdekesség: A csúcson 1985 augusztus 20. óta egy nemzeti színűre festett kő jelzi a magassági pontot.
Kékestetőn 1958-ban épült fel az első antennatorony, ez azonban elavulttá vált, ezért 1981-ben felépült a ma is működő Kékestetői tévétorony és kiszolgáló épülete. A 180 m magas torony egyik szintjén zárt körpresszó működik, felette, 45 m magasan nyitott kilátószinttel, ahová lépcsőn illetve a kényelmesebbek lifttel is feljuthatnak.

Ne feledd: Magasan és messze a legjobb

Fotó. saját (PR)

Infó: www.kekesteto.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr4516396344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása