Így frissítsd fel otthonod a fenntarthatóság jegyében
2021. március 22. írta: persica

Így frissítsd fel otthonod a fenntarthatóság jegyében

3+1 tipp az IKEA lakberendezőjétől

Legyen szó beltéri vagy kültéri bútorokról, kedvenc tárgyaid élettartamát rendszeres odafigyeléssel könnyen meghosszabbíthatod, sőt pár ötletes megoldással fel is újíthatod őket. Így azt is elkerülheted, hogy idő előtt meg kelljen válnod tőlük, amivel nemcsak a pénztárcádnak, de a környezetnek is jót teszel. A tavaszi barkácsoláshoz Finta Valéria, az IKEA lakberendezője ad tanácsokat.

Megvesszük, használjuk, eldobjuk: manapság számtalan terméknek ilyen egyszerű és rövid az életciklusa. Van egy kezdete és egy vége, de az eredmény mindig ugyanaz: egyre több hulladék. Pedig egy kis odafigyeléssel évekkel meghosszabbíthatjuk bútoraink élettartamát és fenntarthatóságát. Csupán némi fantáziára, kézügyességre és szabadidőre van szükség, így akár egy szórakoztató családi program keretében újíthatjuk meg megunt tárgyainkat.

Készíts tökéletesen egyedi tányérokat

Ha unod egyszerű fehér tányéraidat, különböző, izgalmas festési technikákkal frissítheted fel őket. Folyatott színhatás érdekében fesd be a tányér széleit, majd mártsd bele egy tál vízbe, hogy a szín kissé megfolyjon. A fröcsköléses technikával egyszerűen és gyorsan varázsolhatod igazán egyedivé őket, de ha igazán ki szeretnéd élni kreativitásod, ne félj ecsetet ragadni és szabadon festeni a felületre. Ha elkészültél és tetszik az eredmény, kövesd a festékgyártó utasításait a festék kiszárításához.

Öltöztesd díszbe a vázáidat

Frissítsd fel otthonod megjelenését úgy, hogy az évszak hangulatának megfelelő öltözéket adod vázáidra. Használj egyszerű lenvászonból vagy pamut méteráruból készült „harisnyákat”, de próbálkozhatsz más textíliákkal is – a határ a csillagos ég. Mérd le a váza magasságát és körfogatát, valamennyi ráhagyással. Vágd ki az anyagot és varrd össze egyszerű egyenes öltésekkel. Ha a merészebb dizájnt is kedveled, használj a varráshoz vastagabb vagy színben jobban elütő cérnát vagy fonalat. A vázákat csoportba rendezve tedd egy ablak elé, ha szeretnéd, hogy a fény gyönyörűen átszűrődjön a bevonásra használt anyag struktúráján. Tökéletes lesz a látvány, ha a vázákba egy-egy szál virágot vagy zöld ágat is teszel.

Ápold kültéri bútoraidat

Gyakran töltöd az időt a friss levegőn? Szívesen ücsörögsz a kertben a jó időben? Kültéri bútoraid életét pár egyszerű lépéssel nagyban meghosszabbíthatod. Az akác, az eukaliptusz és más tömör faanyagok meghálálják, ha rendszeresen gondoskodunk róluk. A kerti szezon elején enyhén szappanos vízzel tisztítsd, majd ha már nincsenek használatban, takard is le őket, hogy ne ártson nekik a zord téli időjárás. A szabadtéren elhelyezett bútorokat akkor kell újra pácolni, ha az esőcseppek nem gyöngyszerűen formálódnak a felületén, hanem beszívódnak az anyagba. Ha a festett anyag elkezd repedezni vagy leperegni, fesd újra vagy kend át kültéri festékkel. Az alumínium, a műanyag-, a műanyag rattan- és az acélbútorok nem igényelnek ápolást szabadtéren sem, legfeljebb tisztán kell őket tartanod. Viszont, ha beáll a hideg idő, fedd le és vidd a bútorokat hűvös, száraz helyre. Különösen a műanyag és a műanyag rattan elemeket kell megóvni a fagytól, mert megrepedhetnek.

+ 1 Minden apróság számít

Vannak esetek, amikor nem a kreativitás hiánya miatt döntünk új bútorok vásárlása mellett, hanem mert egy-két alkatrész hiányzik, melynek újbóli beszerzése időnként lehetetlen küldetésnek tűnik. Kell még néhány csavar a gardróbodhoz? Szükséged lenne egy extra sarokpántra? Az IKEA-nál mostantól a kisméretű pótalkatrészek ingyenesen megrendelhetők. Ha megjavítod a meglévő bútoraidat, ahelyett, hogy újat vennél, a környezettel és a pénztárcáddal is jót teszel.

További információért és inspirációért látogass el az IKEA oldalára.

Adjunk együtt új értelmet a dolgoknak!

Az IKEA-ról:

Az IKEA formatervezett, praktikus, megfizethető és kiváló minőségű lakberendezési termékek széles választékát kínálja, amelyeket az emberekre és a környezetre odafigyelve gyárt. Az IKEA márkanév alatt több vállalat működik, több tulajdonossal, akik mind osztoznak a közös küldetésben: szebb hétköznapokat teremteni az emberek többsége számára. Az IKEA-t 1943-ban alapították Svédországban. A Range & Supply üzletágon belül az IKEA of Sweden AB feladata a mindennapos igények kiszolgálása az emberek többsége számára lakberendezési megoldások fejlesztése, tervezése és gyártása révén.

Az Ingka Csoportról

Az Ingka Csoport (INGKA Holding B.V. és az általa irányított gazdálkodó egységek) egyike azon 11 különböző vállalatcsoportnak, amely IKEA értékesítési csatornákkal rendelkezik, ezeket az Inter IKEA Systems B.V. franchise-megállapodások alapján működteti, 160 000 munkatársat foglalkoztat, és a 2019-as pénzügyi évben 5 százalékos forgalomnövekedésről számolt be. Az Ingka Csoport három üzletággal rendelkezik: IKEA Retail, Ingka Investments és Ingka Centres.
A világ legnagyobb lakberendezési vállalata 385 IKEA áruházat működtet 30 piacon, ezek közül hármat Magyarországon. Az IKEA áruházak a 2019-as pénzügyi évben 839 millió látogatót fogadtak, közülük 6,7 millió látogató tért be a magyar áruházakba, az IKEA.com weboldalaira pedig 2,6 milliárdan látogattak el. Az Ingka Csoport az IKEA koncepciója jegyében folytatja működését, ennek megfelelően szebb hétköznapokat igyekszik teremteni az emberek többsége számára, továbbá jól megtervezett, funkcionális lakberendezési termékek széles választékát kínálja olyan alacsony áron, hogy azok minél több ember számára elérhetők legyenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr1216474118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása