Erdőtelepítéssel a klímaváltozás ellen
2021. október 13. írta: persica

Erdőtelepítéssel a klímaváltozás ellen

A Procter & Gamble ’Ültessünk jobb levegőt’ kampánya keretében hazai erdő telepítésével harcol a klímaváltozás káros hatásai ellen

A Procter&Gamble Magyarország újabb társadalmi felelősségvállalási kampányt indít ’A Föld a mi otthonunk’ globális programjuk keretében, hogy helyi szinten is támogassa a klímaváltozás elleni küzdelmet. A vállalat a MyForest Közösségi Erdőkért Alapítvánnyal együttműködve 1 hektár erdő telepítését tűzte ki célul Magyarországon. A fák és erdők megkötik az emberi ipari tevékenység által kibocsátott üvegházhatású gázok egy részét, ezért kiemelten fontos szerepük van a Föld túlmelegedése elleni küzdelemben.

A klímaváltozás napjaink egyik legfontosabb kihívása, melynek káros hatásai megkérdőjelezhetetlenül jelen vannak a világban. A globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok döntően az emberi ipari tevékenységek negatív hozadékai. A Föld felszínének átlaghőmérséklete a 18-19. századi ipari forradalom óta folyamatosan és egyre gyorsabban melegszik, és lassan eléri azt a kritikus 1,5 fokos hőmérséklet-emelkedést, ahonnan az okozott károk visszafordíthatatlanná válnak.

A klímaváltozás elleni harcban a fák szerepe rendkívül jelentős, mert az oxigéntermelésen felül megkötik az emberi tevékenységek által kibocsájtott szén-dioxid egy részét, és hozzájárulnak a hőmérséklet szabályozásához. 1 fa élete során 20 millió köbméter levegőt tisztít meg, és évi 1 ember oxigénigényét fedezi. A zárt fás területek akár 5-6 fokkal is hűthetik a környezet levegőjét.[1]  Általános nagyvárosi tendencia, hogy míg az autók száma nő, a fáké csökken. Budapesten évente mintegy 15-20 000-rel több az autó az utakon, ezzel párhuzamosan 2000 fával csökken a faállomány. Ez a tendencia komoly problémát jelent, hiszen 1 autó éves szén-dioxid kibocsájtását 30 fa képes megkötni.

„Nemcsak globálisan dolgozunk azon, hogy csökkentsük ökológiai lábnyomunkat, de sokat teszünk helyi szinten is a környezet védelme érdekében. Lakossági felmérések[2] szerint hazánkban a légszennyezés az egyik legfontosabb környezetvédelmi probléma, emellett Magyarország területéről 2001 és 2020 között 214 hektár erdő tűnt el,[3] ezért úgy véljük, hogy az erdőtelepítésnek hazánkban is kiemelten fontos szerepe van.” – állítja Montague-Katus Adrienn, a P&G kereskedelmi marketing menedzsere.

Ültessünk jobb levegőt!

Ősszel tervezik telepíteni a Procter&Gamble első hazai erdejét

A Procter&Gamble Magyarország újabb felelősségvállalási kampányában a MyForest Közösségi Erdőkért Alapítvánnyal együttműködve 1 hektár erdő telepítését tűzte ki célul az országban. 1 hektár erdő zárt állományban 1 év alatt 70-100 tonna szennyeződést közömbösít.[4] A MyForest kalkulációja alapján minden földi lakosra számítva nagyjából 200 fát kellene ültetni, hogy megduplázzuk a jelenlegi erdők számát, és így hozzájáruljunk a globális felmelegedés lassításához.

„A Kárpát-medence élővilága különösen érzékeny a klímaváltozás hatásaira, ezért fontos tudatosan tenni a megóvásáért. A MyForest egy olyan kezdeményezés, amely először Magyarországon, majd nemzetközi szinten kíván platformot létrehozni a földön található erdők számának megduplázása érdekében, hogy megfékezzük a globális felmelegedést. – mondta el Sywa Ágnes, a MyForest Közösségi Erdőkért Alapítvány kurátora. – Minden magánszemély és vállalat támogatását szívesen fogadjuk, és örömmel állunk az olyan céges kezdeményezések mellé, mint a P&G hazai programja, amelynek eredményeképpen egy újabb erdő telepítésére lesz lehetőségünk.”

Ültessünk jobb levegőt!

Az erdőtelepítéshez bárki hozzájárulhat: október 1. és november 30. között az Auchan, Kifli.hu, Metro, Penny, Rossmann, Spar és Interspar valamint a Tesco üzletek és online webshopok valamelyikében a megadott időszakban bármely P&G termék vásárlása után (Ariel, Lenor, Jar, Pampers, blend-a-med, blend-a-dent, Naturella, Always, Discreet, Pantene, Head&Shoulders, Aussie, Herbal Essences, Mr. Proper, Gillette, Ambi Pur, Old Spice, Tampax, Bear Fruits, Oral-B, Swiffer) a vállalat  a hazai élőhelytelepítést támogatja, amelynek keretében több ezer fa elültetése a cél. Minden egyes elültetett fa, minden új hektár erdő kiemelkedő jelentőségű a levegőszennyezés csökkentése szempontjából. A résztvevő üzletekről további információ a program weboldalán található.

A problémák megoldása globális összefogást igényel, de emellett mindannyiunk felelőssége, hogy a saját környezetünkben bevezetett apró változtatásokkal és szokásokkal hozzájáruljunk a károk mérsékléséhez és élőhelyünk megóvásához. A Föld a mi otthonunk, óvjuk meg közösen! 

További információ: www.ultessunkjobblevegot.hu

A Föld a mi otthonunk videó: https://www.youtube.com/watch?v=uFuueZs6BZw


[1] http://www.lelegzet.hu/archivum/1994/10/1465.hpp.html

[2] Ipsos, Föld Napja, 2020 április

[3] https://tinyurl.hu/HWEE/

[4] http://www.lelegzet.hu/archivum/1994/10/1465.hpp.html

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr6216719382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása