5 tipp, hogyan fotózz mobillal idén nyáron
2022. június 16. írta: persica

5 tipp, hogyan fotózz mobillal idén nyáron

Tudtad, hogy a bal profilunk állítólag több érzelmet mutat, ezért választjuk gyakran azt, ha az arcunkat fotózza valaki? A megfelelő arcprofil választás, a háttérből való kiemelés, a jó fókusz, a világosítás csak néhány a profi fotós tippjei közül a mindennapi mobilos fotózáshoz. A Nokia Mobile felkérésére Rizmajer Antal fotós megosztotta velünk pár praktikáját, melyek közül többet meg is mutatott nekünk egy Nokia X20-on. Kísérletezz bátran te is, keress izgalmas helyszíneket és hozd ki a legtöbbet az okostelefonodból! Mutatjuk hogyan 

1| Neked melyik az előnyösebb profilod?

Az arc sosem tökéletesen szimmetrikus: a bal és jobb oldal mindenkinél eltér egymástól. Tehát mindenkinek van egy előnyösebb arcéle, ami jobban mutat a fotókon.

„Ha valaki mást fotózok, fontos, hogy ismerjem az adottságait. Ilyekor meg szoktam kérdezni, hogy melyik az előnyösebb profilja, amelyiket jobban szereti, vagy ami szerinte jobban mutat fotókon” – meséli Rizmajer Antal, miközben aktuális modelljéről készít próbafotókat – „érdemes mindkét oldalról fotókat készíteni, és megnézni, hogy melyik arcél a karakteresebb, melyik a határozottabb, hogy következő alkalommal ez már ne is legyen kérdés. Nem meglepő talán, hogy az orr az, ami sokszor döntő szerepet játszik ilyenkor, ugyanis általában azt a profilunkat szeretjük jobban, ahol szabályosabbnak gondoljuk az orrunkat.”

Tehát fontos, hogy kísérletezz. Készíts képet mindkét oldalról, majd nézd át őket, és válaszd ki, hogy melyik lett a legjobb. Rendszerint mindenki számára előnyösebb, ha kicsit fentebbről fotózzák az arcát – erre is figyeljetek a próbálgatás közben. Vannak olyan tanulmányok, melyek szerint általánosságban elmondható, hogy az emberek bal arcfele az előnyösebb. Miért? Annukka Lindell, a melbourne-i La Trobe Egyetem adjunktusának kísérlete azzal magyarázza, hogy mivel azt a jobb agyfélteke irányítja, a bal profilunkról több érzelem olvasható le, pont ezért pedig szimpatikusabb és vonzóbb mások számára. Most már csak helyezd a testsúlyod valamelyik lábadra, figyelj, hogy ne szorítsd a könyököd a testednek, fordulj el egy kicsit a kamerától, billentsd enyhén lefelé az állad, húzd ki magad és… kattanhat is a fotó!

2| Legyen előtere a képednek!

Mindig érdemes átgondolni, hogy hogyan tudod az előnyödre fordítani a környezetet. Ha ügyesen csinálod, az előtér és a háttér segít kiemelni a lényeget. Azaz, ha portré módban fotózol, sokkal érdekesebbé és izgalmasabbá teszi a képet, ha valamilyen előteret is improvizálsz hozzá, például, ha levelek ölelik körül a modellt, vagy ha egy benyúló ág nyit egy újabb dimenziót és ad keretet a képnek. Érdemes ezzel kísérletezni, „átnézni valamin” a téma irányába – csak figyelni kell a mértékletességre. Mutatunk egy jó példát:

A mobilos fotózás egyik nagy előnye, hogy a telefonod sokkal kompaktabb, mint egy profi kamera. Használd ki a mobilitást, és találj új nézőpontokat! Mivel a kamerák szinte mindig a telefonok felső részén helyezkednek el, ha közvetlenül a földről akarsz fotózni valamit, fordítsd fejjel lefelé a telefont, mert ilyenkor a nézőszög is közelebb kerül a földhöz. Ez kifejezetten hasznos lehet akkor is, amikor egy tükröződő felületet akartok a képbe komponálni. Vízálló készülékekkel pedig tényleg a végtelenségig lehet kísérletezni. Egy izgalmas alapötlet, ha a víz „kettévágja a fotót”, tehát a kamera egyik fele a víz alatt, a másik fele pedig a felszínen van a fotózás pillanatában.

3| Légy kreatív – mutasd meg a háttérben történő mozgást!

Őszintén, te hányszor használod a Pro módot, mikor a telefonoddal fényképezel? ISO, zársebesség, fehéregyensúly, kompozíció… Elsőre talán elriasztanak ezek a szakszavak, de mutatunk egy egyszerű trükköt, amit muszáj kipróbálnod. Ha valami igazán különlegesre vágysz, mutasd meg a háttérben történő mozgást: próbáld ki a kamera Pro eszközei között található csúszkát, amivel az expozíciós időt állíthatod. Ilyenkor fontos, hogy a telefonod és a fotóalany is végig mozdulatlan legyen, tehát csak a háttér mozogjon (például egy elsuhanó villamos). A legjobb, ha a kamerát rögzítitek valahogy – akár állványra rakjátok. Mozgó témánál a haladás irányába hagyj nagyobb teret.

És persze vannak olyanok is, akikből nem elég egy példány: ha a panoráma módot használod, "klónozhatod" fotóalanyodat, aki téged megkerülve újra és újra besétál a képbe, többször is felbukkanva ezzel a végeredményen.

4| Világosíts, fényesíts és játssz a színtelitettséggel!

Ne feledd, hogy a fény vezeti a szemet a képeken: próbálj meg világosítással állítgatni a hangsúlyokon. „A modell jobban kiemelkedik, ha leemeljük a háttérről, tehát attól függően, hogy portréról vagy egészalakos képről van szó, érdemes kicsit világosítani a modellen, a háttéren pedig sötétíteni” – tanácsolja a fotós. Általában még több élettel tölti meg a képet, ha fényesítünk egy keveset a modell szemén. És persze rengeteget számítanak a színek. Játssz egy keveset a színtelitettséggel, állítsd be, hogy milyen erősséggel jelenjenek meg a színek.

Ha pont az utómunka során derül ki, hogy nem úgy sikerültek a képek, ahogy elképzeltétek, még a komponálásba is belenyúlhattok utólag. A legalapvetőbb szerkesztőalkalmazások is tartalmaznak vágó- és forgató funkciót, amivel levághatjátok a felesleges részeket, vagy forgathattok is a fotókon. Bár nyilván ilyenkor is szabadjára engedheted a fantáziádat, célszerű az eredeti elképzelést követni, és ugyanazokat az elveket alkalmazni, amikre már fotózás közben is figyeltetek. Az alkalmazásboltokban rengeteg fejlett szerkesztést lehetővé tevő alkalmazás közül választhatsz, érdemes körbenézni.

5| A jó helyszín már félsiker

„Nagyon szeretem tavasszal a főváros színeit, így nagy kedvenceim azok a helyszínek, ahol a városképet látjuk a háttérben” – osztotta meg a fotózáson Rizmajer Antal. – „A Halászbástyából vagy akár a Gellért-hegyről például elég jó kilátás tárul elénk.” És ha már itt a jó idő, akkor itt az ideje, hogy kimozduljatok: kössétek össze a fotózást egy túrával a Bokodi-hűtőtóhoz, a gánti bauxitbányához vagy akár az Alcsútdoboz környékén lévő, fákkal bőven körbevett utakhoz – mindegyik helyszín pont annyira izgalmas, mint amennyire a fotókat is feldobják majd.

Az igazán emlékezetes, élettel teli fotók elkészítése tehát a téma kiválasztásával kezdődik. Ha modell is szerepel a képen, akkor figyeljetek oda az előnyös profiljára, a megfelelő szögre és a helyszínválasztásra, ha pedig mozgalmasabb eredményre vágytok, használjatok előteret, játsszatok a mozgással, és mindig ügyeljetek arra, hogy ne legyenek zavaró körülmények a fotón. Az utómunkával sokat lehet javítani az elkészült képeken, akár szűkebbre vágjátok, akár a fényeket vagy színeket finomhangoljátok – fotózásra fel!

A telefonról:

A Nokia X20 32MP-es előlapi kamerával és 64MP-es négytagú hátlapi kamerával rendelkezik. A sokoldalú képalkotási lehetőségek középpontjában a híres ZEISS optika és az innovatív AI megoldások állnak. A 6,67 hüvelykes, kameralyukkal ellátott Full HD+ kijelzőn az összes tartalom éles, szemet gyönyörködtető minőségben jelenik meg. A készülék kiterjesztett, három év garanciával vásárolhatók meg, emellett a csomagban található egy 100 százalékban komposztálható telefontok is.

A HMD Globalról:

A finnországi Espoo székhelyű HMD Global Oy a Nokia telefonok otthona. A HMD küldetése, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a hozzáférhető mobiltechnológiát. A biztonság, tartósság, megbízhatóság és minőség iránti elkötelezettségével a HMD a Nokia telefonok és táblagépek márkájának büszke exkluzív licenctulajdonosa. További információért keresse fel honlapunkat:

www.hmdglobal.com

A Nokia a Nokia Corporation bejegyzett védjegye. Minden specifikáció, szolgáltatás és egyéb termékinformáció előzetes értesítés nélkül módosulhat. A kínálat változhat. Tájékozódjon a helyi elérhetőségről. Az Android a Google LLC védjegye.

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr2317859891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása