Pattanás egy új terméktől?
2023. január 10. írta: persica

Pattanás egy új terméktől?

Valószínű, hogy csak kezdeti rosszabbodással van dolgod!

Ha te is igazi rajongója vagy a legújabb szépségápolási trendeknek, és ezt a szeretteid is tudják rólad, valószínűleg te is kaptál a fa alá valamilyen újdonságot - itt az ideje hát az új arcápolási rutinod kialakításának! Azonban előfordulhat, hogy az új termék használata után átmenetileg rosszabbra fordul a bőröd állapota. A ’purging’, vagyis a tisztulás természetes folyamat lehet – a FOREO segít eldönteni, hogy ezzel, vagy esetleg bőrallergiával van e dolgod.  

Egy új bőrápolási termék használata során előfordulhat, hogy a bőröd állapota eleinte rosszabbra fordul. Ezt a szépségápolásban ‘purging’-nek, azaz kipattogzásnak nevezik. A folyamat lényege, hogy bőröd megpróbál alkalmazkodni egy adott termékben található aktív hatóanyagokhoz, ami arcbőröd állapotának kezdeti romlásával jár. Ez intenzív aknésodásig is elmehet, emiatt pedig könnyű összetéveszteni a szervezeted súlyos allergiás reakciójával - a kettő között azonban fontos különbséget tennünk. Nézzük meg részletesen, hogy hogyan is zajlik pontosan a purging, és honnan tudhatod, hogy bőröd épp tisztulási folyamaton megy-e keresztül.

Mi okozza a purging-et?

Ahogy fentebb már említettük, előfordulhat, hogy új termék használatakor bőröd olyan összetevőkkel, például retinollal vagy különböző, nem káros savakkal találkozik, amikkel korábban még nem. Ezek olyan hatóanyagok, amelyek a bőr hámlasztására szolgálnak, bőröd pedig ezekre adott válaszreakcióként fokozott faggyútermelésbe kezd. Ennek eredményeképp pórusaid eltömődhetnek, ami még több pattanás megjelenéséhez vezet.

Ne ess azonban kétségbe, hiszen a kipattogzás jele lehet annak is, hogy bőröd épp tisztul, egészen a legmélyebb rétegektől kezdve. Amint pórusaid ismét szabaddá válnak, és szervezeted hozzászokik az ismeretlen összetevőkhöz, bőröd napról-napra fog tisztábbá és üdébbé válni. További kedvező hatása a purging-nek, hogy sejtjeid anyagcseréje felgyorsul, bőröd a szokásosnál gyorsabb regenerálódásra lesz képes.

Mely aktív hatóanyagok idézhetik elő a bőr kezdeti kipattogzását?

Habár ijesztőnek tűnhet, ahogy bőröd reagál ezekre az összetevőkre, az AHA-k és BHA-k (glikolsav, tejsav, mandulasav), retinoidok, peptidek, antioxidánsok és C-vitamin hosszú távú használatuk mégis arcod kitisztulásához vezetnek. Kiegészítve a felsorolást, a fent említett hatóanyagokon kívül a béta-hidroxi savak, (pl. szalicilsav) a retinoidok, és az oktopamin is hámlasztják bőröd.

Purging vagy reakció?

Ha neked is száraz, érzékeny bőröd van, előfordulhat, hogy nem tudod megállapítani, kezdeti rosszabbodással, vagy szervezeted ellenállásával van dolgod. Mégis, milyen jelekre érdemes odafigyelni ebben az esetben? A legkönnyebb, ha megfigyeled, arcod mely területén jelennek meg a pattanások. A purging általában ott intenzív, ahol korábban is jellemző volt a pattanások megjelenése, és ebben az esetben inkább apró, fehér dudorok feltűnése lesz jellemző. Ennek oka, hogy a fent felsorolt hatóanyagok általában a már eleve problémás területeket céloznak meg először, legyen az orca vagy a homlok.

Az aknés pattanások megjelenésekor teljesen mást tapasztalhatsz: az arcon szétszórva, és sokkal kiszámíthatatlanabbul jelennek meg a gyulladt kitörések. Gyógyulásuk is hosszabb ideig tart, irritációt, viszketést és égő érzést okozva. Ha bőröd hosszú heteken, akár 6-8 héten át is ilyen gyulladásos állapotban van, és a fennálló helyzet súlyosbodik az új termék használatával, valószínűleg itt az ideje, hogy kíméletesebbre összetevőkre válts.

Felgyorsítható a bőr tisztulása?

Általánosságban elmondható, hogy a bőr állapotának kezdeti romlása nem tart tovább 4-6 hétnél. Ezt felgyorsítani nem tudod, de elviselhetőbbé még teheted az időszakot.

Kezdetnek győződj meg arról, hogy arcápolási rutinod valóban megfelel annak, amire bőrödnek szüksége van. Csak olyan termékeket használj, amelyek hatóanyagai megfelelnek egyedi bőrtípusodnak, gyengéden tisztítják és ápolják azt.

Arcbőröd állapotát azonban nem csak célzott kezelésekkel, de olyan egészséges szokásokkal, mint a rendszeres testmozgás és a meditáció is javíthatod. Ügyelj mindig az elegendő alvásra, és amennyire életstílusod engedi, táplálkozz kiegyensúlyozottan és fogyassz elegendő folyadékot. Az öngondoskodás a legjobb módja annak, hogy tested-lelked minél gyorsabban tisztuljon és gyógyuljon. 

Végezetül pedig, használj minden reggel és este fényvédős hidratáló krémet, hogy megőrizd bőröd nedvességtartalmát. Segít, ha arcápolási rutinod tápláló arcmaszkkal egészíted ki - ebben segítségedre lehet a FOREO zöld tea kivonatot tartalmazó UFOTM Green Tea aktív maszkja. A japán tealevelek felhasználásával készült maszk minden bőrtípusra ajánlott, az egyik leghatékonyabb bőrfiatalító antioxidáns-forrás, gyengéden tisztítja a kipattogzásra hajlamos, zsíros bőrt. A 93%-ban természetes összetevőket tartalmazó, ultraselymes, biológiailag lebomló maszkok 100%-ban növényi rostokból készülnek.

Bízz a folyamatban

Bármennyire is kétségbeejtő látni, ha bőröd irritálttá válik, és kipattogzik, ne gondolj egyből a legrosszabbra! Fontos, hogy légy türelmes, és hagyj időt a bőrödnek az alkalmazkodásra. Helyesen kialakított, egyénre szabott bőrápolási rutinnal és megfelelő öngondoskodással te is segítheted a folyamatot. És ne feledd: soha ne becsüld alá egy hidratáló termékek erejét! Legyen 2023 a makulátlan arcbőr éve!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr7318023330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása