Túl az egymillió fontos mérföldkövön - Lush Spring
2023. május 28. írta: persica

Túl az egymillió fontos mérföldkövön - Lush Spring

Prize a környezeti és társadalmi megújulásért

Kihirdették a 2023-as Lush Spring Prize díjazottjait.  

A regeneráció nemzetközi zászlóvivőit támogató Lush Spring Prize 2023-ban 236 ezer font támogatást osztott szét 17 díjazott között. A Spring Prize 2017-es indulása óta több mint 1 millió font támogatás került kiosztásra.  

A Lush Spring Prize 2023-as díjazottjainak nevét Berlinben, egy ünnepélyes díjkiosztó során jelentették be. Ez volt az első alkalom, hogy a díjazottakat, zsűritagokat, Lush- alkalmazottakat és számos vendéget felvonultató díjkiosztó az Egyesült Királyságon kívül került megrendezésre. Öt kontinensről legalább 14 különböző ország képviseltette magát, köztük a Spring Prize díjazottjai között első alkalommal szereplő Kolumbia, Nepál és Madagaszkár is.

Az esemény: 

A 2023-as Spring Prize díjkiosztója a nyertesek munkájának elismerése mellett az egymástól való tanulást helyezte a középpontba; a résztvevők megoszthatták egymással gyakorlati tudásukat, miközben biztonságos és támogató környezetben köthettek új ismeretségeket. A 2023-as díjazottak nevét egy díjkiosztó ünnepség keretein belül jelentették be 2023. május 23-án. Az eseménnyel párhuzamosan zajlott a Lush Socials rendezvénye is, melynek célja a hálózatépítés a Lush-közösségen belül, valamint a cég azon törekvésének ünneplése, hogy egy Lush-abb, élőbb világot hagyjon maga után.

A 2023-as díjazottak:

A 17 díjazott projekt mindegyike olyan megközelítéseket alkalmaz, melyek választ kínálnak a globális kihívásokra, valamint azok helyi hatásaira is; ilyen például a klímaválság, a COVID-19-világjárvány és az Ukrajnában zajló háború hatása a Globális Dél országainak nagy részére.

Az egyes projektek fókusza és kontextusa ugyan eltérő, ám a díjazottak célja mégis közös:

holisztikus, regeneratív módon felelni a kihívásokra. Számos esetben az általuk szolgált közösség formálta a projekteket. Erre remek példa az őslakosok, menekültek és gazdálkodók által működtetett szervezetek jelentős száma a díjazottak között.  

A díjazott projektek kiválasztása nehéz döntés volt, melyet a Spring Prize zsűrijének tanácskozása előzött meg. A zsűri tagjait számos különböző mozgalom, így a regeneratív és permakultúrás tervezés, élelmiszerszuverenitás, átmeneti városok, biomimikri, ökofalu- hálózatok és különböző társadalmi igazságossági mozgalmak képviselői adták. A korábbi évekhez hasonlóan a Lush vásárlóit és dolgozóit is képviselte egy-egy független zsűritag. A zsűri tagjairól a következő oldalon érhető el további információ: Spring Prize Judging Panel. 

„Amikor megkaptam a jelentkezők anyagát tartalmazó dokumentumot, szinte lesöpört a lábamról az elképesztő mennyiségű szépség, tudás és szenvedély... Hihetetlen, hogy ennyi csodás közösség létezik a világon, és ilyen elképesztő dolgokkal foglalkoznak.”

-Jessielee Pearce, a 2023-as Lush Spring Prize zsűritagja

A 2023-as díjak hat kategóriában kerültek kiosztása: Tervezett projektek, Fiatal projektek,

Létrejött projektek, Befolyás-díj, Permakultúra Magazin díj (a Permaculture Magazine közreműködésével), valamint az Ősi és őslakos bölcsesség díj (a Be The Earth Foundation közreműködésével); a megújulást támogató díjak összértéke több mint 225 ezer font.

A 2023-as Lush Spring Prize 17 díjazottja:

Befolyás-díj

European Coordination Via Campesina (Európa)

Rawa Fund (Palesztína)

Létrejött projektek

Himalayan Permaculture Centre (Nepál)

Jupago Kreká Collective (Brazília)

Fiatal projektek

Cooperativa Agropecuaria de Servicios Tonanzintlalli (Nicaragua)

Organización Waorani de Pastaza (OWAP) (Ecuador)

Rwamwanja Rural Foundation (Uganda)

Tervezett projektek

Beejvan (India)

Taniala Regenerative Camp (Madagaszkár)

teKio (Mexikó)

Ősi és őslakos bölcsesség díj

Ashiniawka – Sapara Women’s Association (Ecuador)

Instituto Janeraka (Brazília)

Resguardo Indígena Musu Runakuna (Kolumbia)

Permakultúra Magazin díj

Sol Haven (Egyesült Királyság)

Tejiendo Futuros ONG (Guatemala)

Unidos Social Innovation Centre (Uganda)

Információ a projektekről

A 2023-as Spring Prize díjazottjairól (és a jelöltekről) a Spring Prize oldalán található további információ.

Néhány példa az idén díjazott projektekre:

Himalayan Permaculture Centre (Nepál) – Létrejött projektek

A Himalayan Permaculture Centre (Himalájai Permakultúra Központ, HPC) egy alulról építkező, permakultúrával foglalkozó civil szervezet, mely Nyugat-Nepál félreeső, szegény, erőforrásokban csekély gazdálkodó közösségeiben végzi tevékenységét. A Surkhet és Humla kerületekben élő gazdálkodók működtetik.

Mi az a LUSH Spring Prize?

2017-ben az Ethical Consumerrel együttműködve indult útjára a Lush Spring Prize, és immáron az ötödik díjkiosztó ciklust ünnepelhetjük. 2023 végére a Spring Prize által a regeneratív projektek között világszerte szétosztott támogatás összege eléri az 1 millió fontot.

A Lush Spring Prize azért jött létre, hogy olyan regeneratív projekteket támogasson, amelyek a fenntarthatóságon túl holisztikus megközelítést alkalmaznak, és céljuk egy egészségesebb világot teremteni az ökológiai, a gazdasági és a társadalmi rendszerek terén. A díjazottak azért dolgoznak, hogy egy Lush-abb, élőbb világot hagyjanak maguk után, és helyreállítsák azon rendszereket, melyeknek ők is a részei.

A Spring Prize további törekvése, hogy népszerűsítse a regeneratív projekteket, és még több embert, csoportot, közösséget, finanszírozót, médiaplatformot és vállalkozást ösztönözzön arra, hogy foglalkozzanak a témával.

www.lush.com

A Spring Prize-t a Lush, egy 48 országban több mint 900 üzlettel rendelkező kampányoló cég alapította. A Lush a Re:Fund (Regeneration Fund) támogatási alapon keresztül 2010 óta biztosít anyagi segítséget a különböző regeneratív projektek számára.

Ethical Consumer

www.ethicalconsumer.org

A Spring Prize-t az Ethical Consumer (Etikus Fogyasztó), az Egyesült Királyságbéli Manchesterben működő nonprofit szövetkezet koordinálja. Az Ethical Consumer kutatásainak és publikációinak célja, hogy olyan tudatos vásárlói szokásokat népszerűsítsen, melyek pozitív hatással vannak a környezetre, az emberekre, az állatokra és a társadalomra.

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr9718134070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása