Végre itt a nyár! - jöhetnek a nyári összejövetelek
2023. június 21. írta: persica

Végre itt a nyár! - jöhetnek a nyári összejövetelek

Az esőáztatta napok után remélhetőleg most már tényleg itt van a nyár.

Svédországban ilyenkor már nagyon pezseg a társasági élet, egymást érik az összejövetelek, minden különösebb apropó nélkül.

Egy kis hangulatjelentés, kedvcsinálónak, hogy kövessük a példájukat.

A balzsamos, illatos nyári estéknek nincs párja, nem véletlen, hogy alig várjuk, hogy itt legyenek. Az első nyárköszöntő partiknak máris itt az ideje, invitáljuk hát barátainkat, családtagjainkat egy kellemes kis összejövetelre, csak amúgy lazán, skandináv módra. A svéd Lagom filozófia szerint ugyanis nincs különösebb apropóra szükség ahhoz, hogy összejöjjünk hozzánk hasonló érdeklődésű emberekkel és spontán összehozzunk egy kellemes estét. Mindehhez a svédek felfogása szerint egyáltalán nincs szükség óriási előkészületekre, nem kell megváltani a világot többfogásos menüsorokkal, elég, ha egyszerű, könnyű fogásokat teszünk a vendégek elé. Ezzel egyébként azt is könnyebben elérjük, hogy szívesen viszont is hívjanak bennünket, mert nem kell aggódniuk amiatt, hogy túl magasra tettük a lécet. A jó bulihoz persze dukál egy szemet gyönyörködtető asztal is, pasztell tónusokkal, sok virágmintával, letisztult és mégis pazar formavilággal.

Az évszaknak megfelelően teríteni nem nagy kihívás. Könnyedén emlékezetessé lehet tenni egy szimpla nyári estét is! Ünnepelni, a szeretteinkkel együtt lenni mindig nagyszerű dolog, adjuk hát meg a módját, teremtsünk bármelyik hétköznapon is ünnepi hangulatot. Ha már a svéd hangulatot idézzük fel, akkor jöjjön egy tipp a skandináv design hazájából. Minden nyári büféasztal sztárja lehet svéd porcelánmárka, a Fyrklövern egyik legszebb kollekciója, az álomgyönyörű Bella étkészlet, mely pasztell színeivel, a libbenő pillangókkal díszített porcelán elegáns varázsával igazi nyári érzéseket kölcsönöz. Már csak a kedvenc ételek hiányoznak a svédasztalra és indulhat a buli!

A büférendszer tökéletes megoldás, ha vendégeket hívunk, hiszen így többféle dologgal tudunk készülni, ráadásul előre, tehát nem kell már a főzéssel foglalatoskodnunk, mikor megérkeztek a vendégek. Bevonhatjuk az előkészületekbe az egész családot, és használhatjuk a készlethez tartozó meseszép tálalótálakat és tányérokat is. A büfé-megoldás alkalmas bármilyen születésnap, iskolai ünneplés, családi vagy baráti összejövetel vagy akár esküvő esetén is.

Íme a három legfontosabb szabály:

A büféasztal középpontjába tegyük a legnagyobb tálalóedényt, vagy a leglátványosabb összeállítást, például egy szép hidegtálat, vagy egy nagy adag színpompás salátát. Köré helyezzük el a többi ételt, kisebb tálakon, tányérokon.

Fonott kosarakban tegyük asztalra, a friss, ropogós kenyeret, péksüteményt, kisebb tálakban pedig a színes nyári gyümölcsöket, epret, cseresznyét.

Fa vágódeszkákon, sajtszeletelő késekkel együtt szervírozzuk a különleges sajtokat. Az asztal közepére pedig állítsunk egy nagy tarka nyári csokrot, például mezei virágokból kötve.

Ezek után pedig nincs más hátra, mint örömmel várni a vendégeket, majd, ha mindenki összegyűlt, kezdődhet a buli, no és a falatozás. Egy közös étkezés, egy jó este sok vidámsággal, nevetéssel, kellemes beszélgetésekkel, önfeledt pillanatokkal összehozza a társaságot és örök élmény marad.

Íme egy tipp, a büféasztalhoz, ami egészen biztosan mindenki tetszését elnyeri:

Lazactekercs tormás sajtkrémmel és avokádóval

Hozzávalók:

1 csomag füstölt lazac szeletekre vágva

1 doboz tormás sajtkrém

0,5 avokádó

szezámmag

szójaszósz

A füstölt lazac szeleteket egy folpackon egymás mellé fektetjük. Megkenjük a sajtkrémmel, óvatosan, hogy a szeletek egyben maradjanak. Az avokádót félbevágjuk, utána pedig vékonyan felszeleteljük. Ezeket is rátesszük a lazacra, azzal a trükkel, hogy a széléhez tesszük, majd így a tekercs közepére kerül, ahogy feltekerjük. Rövid időre a fagyasztóba tesszük, így könnyebben tudjuk majd felvágni. A szeletek szélét, szezámmagba forgatjuk. Szójaszósszal tálaljuk.

 

(fotó: Fyrklövern)

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr7518148298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása