Csillogás-villogás – avagy óvakodjunk a flittertől?
2024. február 23. írta: persica

Csillogás-villogás – avagy óvakodjunk a flittertől?

Itt a farsang, áll a bál! Az év végi ünnepek elmúlása után a következő alkalom, amikor ér kiöltözni, szép ruhát felvenni, a farsang. Kezdődik a báli szezon, és bár ez a hagyomány már nem olyan, mint a régmúltban, azért szerencsére nagyon sok szakma és egyesület szervezi meg a saját zenés-táncos mulatságát. Ilyenkor egészen biztosan lehet a ruha akár nagyon is csillogós, jöhetnek a különleges kelmék, anyagok, gyöngyök, díszek. De mi a helyzet a flitterrel úgy amúgy? Sokak szerint a flitter rettenetesen közönséges, inkább a színpadi jelmezekhez való. De mit mond róla vajon a divattervező?

„Én nagyon szeretem a flittert! Tervezőként és nőként is nagyon szeretem a csillogást, és szerintem ezzel nagyon-nagyon sokan így vannak” – kezdi Tóth Bori, akinek kollekciójában nagyon sok letisztult ruha mellett azért különlegesebb darabok is felbukkannak. – „A filtternél leginkább arra kell vigyázni, hogy tud optikailag nagyon előnytelen hatást kifejteni. A csillogás nagyon fel tudja hívni a figyelmet a viselő nem tökéletes alakjára, és sokan emiatt szoktak ódzkodni ettől az anyagtól.”

A divattervező szerint a flitternél különösen kell ügyelni arra, hogy milyen minőségű flittert választunk. Minél apróbb, annál nemesebbnek tűnik. Minél szebb és sűrűbb az anyagnak a struktúrája, annál minőségibbnek látszik, illetve minél inkább látszik egy textúrának a nem közönséges csillogása, hanem inkább a mattság felé irányuló, vagy megtört felülete, annál inkább lehet vele jól dolgozni.

„Legjobban a csíkosan feldolgozott flittert szeretem, amit nagyon vékony, hálós alapra dolgoznak fel” – folytatja Tóth Bori. – „Ennek az az oka, hogy a csíkokkal optikailag nagyon jól lehet játszani, így annak ellenére, hogy egy anyag csillog, meg lehet azt tenni, hogy ezek az eltorzított csíkirányok segítsék a látványt, karcsúsítsanak.”

Egy jó helyen elvágott szoknya, vagy az aszimmetrikus elgondolások nagyon jól tudnak „alakformálni”, és a flitternek a nehéz karaktere, hogy súlya van és lágyan esik, az megint egy olyan előny, amit elég kevés anyag tudhat magáénak. Úgyhogy annak ellenére, hogy csillog, ezek a gyűrődések, vagy többletanyagok kifejezetten jól tudnak kinézni a viselőjének testén.

„Akármilyen anyaghoz nyúlok tervezéskor, mindig az a szempont, hogy a visszafogott elegancián és letisztult klasszikus összeállításon ne lőjünk túl” – mondja Bori. – „Személy szerint sem azt gondolom fontosnak, hogy ha megjelenek valahol, akkor az egész terem megálljon és engem nézzen.   Folyamatosan azt tartom szem előtt, hogy bármi, amit tervezek, így a flitter is, integrálható legyen egy olyan ruhatárba, ami alapvetően a letisztult klasszikus értékeket, nőies értékeket hangsúlyozza ki, a hétköznapok szintjén is. Egy felső, egy bomber, egy koktélruha, ami könnyen kezelhető, behajtható egy bőröndbe, és ugyanúgy néz ki, amikor kivesszük majd.”

A flitter nagyon dekoratív, elegáns fénye lehet, hogyha jó az anyagválasztás, úgyhogy ne idegenkedjünk tőle, ha megtetszik egy kicsit csillogósabb darab, nyúljunk merészen utána, és ne csupán farsang idején.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr4118360815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása