Pár nap a Bécsi karácsonyi vásári hangulatban
2017. december 12. írta: persica

Pár nap a Bécsi karácsonyi vásári hangulatban

Budapest - Bécs...... Vitatkozhatunk, hogy hol szebb a Karácsonyi vásár, hol hangulatosabb, hol meghittebb. Nekem természetesen itthon a szülőföldemen. De mivel a kíváncsiság, az utazás, a kirándulás is vonz, azért évről évre ellátogatunk a híres Bécsi karácsonyi vásárra is.

Most is így tettünk többed magunkkal, így ez a hétvége és a hét eleje Karácsonyi hangulatban telt, forralt borral, bécsi szelettel és finom kávéval, és persze kirándulással, látnivalók sokaságával.

A híres karácsonyi vásár története:

Az első karácsonyi vásárokra Bécsben került sor, több mint 7 évszázaddal ezelőtt, és a mai napig hatalmas vonzerővel bír mind a helyiek mind pedig a látogatók számára. Kezdettől fogva ezeket a piacokat az ott dolgozó árusok formálták. 1296-ban I. Albrecht császár megadta a lehetőséget a bécsi kereskedőknek és boltosoknak, hogy egy decemberi vásárt tartsanak a város lakosságának. A 16. században a Thomasmarkt -ami a mai Adventi vásár előfutára volt,mindig Karácsony és Szilveszer környékén zajlott le. Az átlagos termékek mellett, mint a textill és élelmiszeráruk, a Thomasmarktban eladásra kerültek még ízlezes mézeskalácsok, sütemények, melyek mind nagyon népszerűek voltak abban az időben.

Körülbelül 200 évvel később a vásár neve megváltozott „Szent Miklós és a karácsonyi vásár“- ra amit más néven „Betlehem piac“-nak is hívtak, és újra átadták a nagy és kiskereskedőknek. Kezdetektől fogva ezek a piacok megőrizték a kiskereskedőket- miután ezek az emberek biztosították a folyamatos termékértékesítést a város polgárainak számára, még a legnehezebb időkben is.

A Karácsonyt először a bécsi arisztokrácia kezdte el megünnepelni,akik karácsonyfákat állítottak fel palotájukban az észak német hagyományokkal összhangban.  A karácsonyi ajándékozás szokása nem csak 1814 körül és a Bécsi Kongresszus idején tartott. Ez idő tájt a vásár átköltözött az első kerületi Am Hof-ba és a piaci ételek mellett különleges karácsonyi termékeket (angyalok,ezüstözött dió, szalagok, lametta,gyertyák stb.) is árultak. 1975-ben a piac letelepedett a jelenlegi helyére a Városháza térre. Az éves Bécsi Adventi Varázs ( ahogyan az esemény napjainkban ismert) mit sem veszített bájából ,sőt egyre több és több látogatót vonz évről évre. Ez a lenyűgöző téli csodaország tette ezt a kizárólag bécsi eseményt egy valóban nemzetközi programmá. Minden évben több mint 3 millió látogató érkezik a vásárra beleértve körülbelül 500 ezer külföldit is.
A Bécsi Adventi Varázs évről évre meghódítja a gyermekek szívét. Igaz a hajdani ólom katonák helyett már újabb játékok vannak,de egy dolog sosem változik : a kicsik boldogsággal teli arca.

Az évszázadok alatt a Bécsi Karácsonyi vásár sokkal többé vált, mint egy hely ahová a raktárakból kihelyezett kellékeket árulják,hiszen arra is lehetőséget nyújt,hogy a világ minden tájáról összegyűlt emberek találkozóhelyeként szolgáljon.

Kép: saját (PR)

Infó: www.adventbecs.hu

Köszönet az STA Travelnek!   www.statravel.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr213483763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása