Reformer gépes Pilates edzés az F&M-ben
2017. október 19. írta: persica

Reformer gépes Pilates edzés az F&M-ben

A héten több szerkesztő kolléganőmmel együtt az a megtiszteltetés ért, hogy kipróbálhattuk a Reformer gépi Pilates edzés formáját a Fitness and More jóvoltából!

Mindig sportoltam valamit, leginkább futok, futó versenyeken veszek részt , és zumbázom, amit nagyon szeretek. Egyszer volt alkalmam kipróbálni a Pilates féle edzésformát, mert a testre gyakorolt jótékony hatásairól sokat hallottam. Ezért is voltam kíváncsi a Reformer féle gépi Pilates nyújtotta mozgásra. Hiszem, hogy az emberi test „mozgásra született” és a sport, a mozgás által az egészséges életforma is fent tarthatóbb. A tavalyi sportsérüléseim következtében sajnos nekem egy év passzív időszak következett, és idén nyáron kaptam a Doktor nénimtől „zöld utat”, hogy újra sportolhatok, de lehetőség szerint, ne egy félmaratonnal induljak neki, így visszatértem a zumbához. De kanyarodjunk vissza a Pilateshez. Az edzés alkalmával a teljes testre kiterjedő mozgás formákat alkalmaztunk, kicsit hasonlított nekem a TRX edzésekhez, ahol ugyancsak a saját tested erejét, súlyát használod ki a mozgáshoz, persze itt egy finomabb, könnyedebb helyzetben, és persze egy gép által, ahol minden a kezed, lábad ügyében van. Kényelmes, de őszintén megmondva néha nehéz gyakorlatsor várt ránk, Viki, aki az edzést koordinálta, maximálisan figyelembe vette a testi felépítésünket, erőnlétünket, így személyre szabottan állítgatta a gépet. Kifejezetten jó érzés volt olyan „tagjaimat” megnyújtani, átmozgatni, amik a tánc és futás által nem nagyon vannak használva! Minden korcsoportnak ajánlom, rehabilitáció után, vagy csak a jó kondíció megőrzésére. Izomlázra fel!

Kerek fenékre és lapos hasra vágysz?  Ráadásul ezzel együtt az ülőmunka okozta hátfájástól is megszabadulnál? Sőt, az edzések mellett vagy pont az edzés hiánya miatt túl merevnek érzed az izmaidat? És ha azt mondjuk, hogy mindezt egyetlen géppel meg tudod oldani, ugye, hogy jól hangzik? Próbáld ki a  reformer gépes Pilates edzést az F&M fitness and more-ban és dolgoztasd meg a mélyizmaidat a leghatékonyabb módon! 

A reformer egy eszköz a pilatesben. Joseph Pilates fejlesztette ki kórházi ágyakból az 1. világháború idején, mikor internálótáborba került és módszerével elkezdte tornáztatni a sérült, rokkant katonákat. Rugókat, köteleket szerelt a kórház néhány ágyára és ezek segítségével mozgatta az ott fekvő betegeket, akik így hamarabb felépültek. Az azóta eltelt közel 100 év alatt az ágyakat és Pilates módszerét továbbfejlesztették és rengeteg gyakorlat áll már rendelkezésünkre, hogy testünk rugalmasságát és erejét reformeren csiszoljuk. 

A rugók és a kötelek segítségével ugyanis segítséget, támaszt illetve épp ellenkezőleg ellenállást lehet képezni, így a reformeres mozgás egyaránt jó rehabilitációban, amikor egy sérülésből szeretnénk felépülni, szintén hasznos egészséges emberek számára és kiváló lehetőséget nyújt sportolók (értsd professzionális versenyző) számára, hogy túlfeszített, -hajtott izmaikat megnyújtsák és minél intenzívebben tudják használni az erőközpontjukat (core izmokat), mely által jelentős mértékben csökken a sérülés valószínűsége. 

A sérülések, helytelen testtartások, mozgásminták gyakran az izomzat kiegyensúlyozatlanságából erednek (pl túl erős hátizmok vs gyenge hasizmok vagy erős combfeszítő vs gyenge combhajlító stb). A reformeren való rendszeres gyakorlással ezek az elváltozások remekül kezelhetőek, visszaállítják vagy legalábbis terelik a testet a szimmetria irányába, mivel a teljes izomzatot komplexen nyújtják. Reformerezés által a gerinc rugalmassága fokozódik, az ízületek mozgásterjedelme növekedik. 

A reformeren lehet hason, háton feküdni, ülni, térdelni, állni, az alátámasztási felület nagyságát változtatni, ezáltal fokozni vagy mérsékelni a kihívásokat testünk számára. 

Mivel a különböző testhelyzetekben másként hat ránk a gravitáció, változik a test súlypontja, így az izmok is másként fognak dolgozni. Például ugyanaz a mozdulat térdelve vagy hason fekve teljesen már érzetet fog okozni és más lesz a hatása is. 

A nálunk is jól ismert matracos pilates órával ellentétben reformer órán kevésbé tudsz rosszul mozogni. A reformer rákényszerít a helyes technikára, úgy mond „keretek közé szorít”, kénytelen vagy erőközpontból mozogni. Sok kezdő vendég amikor hezitál, hogy matrac vagy reformer órát válasszon úgy gondolkodik, hogy jó lesz nekem a matrac, az a biztos, az könnyű. Óriási tévedés. A matrac óra nehezebb, ott csak a saját izomzatodra vagy hagyatkozva, hogy küzdj a gravitáció ellen, a mozgás technikáját vagy megérted vagy nem, valamit próbálsz csinálni. Ezzel szemben a reformer órán a rúgók, kötelek segítenek (pl a lábadat ég felé tartani), ahogy fekszel, ülsz a gépen, rá vagy kényszerítve, hogy helyesen mozogj (technikai szempontból), csak annyit tudsz csinálni, amennyit bírsz vagy enged a tested az adott állapotában, nem tudod magad túlfeszíteni (ez egyébként ad egyfajta nehézséget). Ha például valaki idős, nehezen mozog vagy nehezen tud leülni a talajra, gondot okoz a nyújtott lábbal ülés matracon, jelentős túlsúlya van, sérülésből lábadozik, merevek az ízületei, nehezére esik hanyatt feküdni biztos, hogy a reformer órával érdemes kezdenie és majd később áttérni vagy kombinálni matrac órával. 

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr5713024794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása