Íme, a legjobb bor-étel párosítások karácsonyra!
2018. december 23. írta: persica

Íme, a legjobb bor-étel párosítások karácsonyra!

Közeledik a karácsony, ideje összeállítani a vendégváró étlapot! A klasszikus ünnepi fogásokhoz leginkább illő borokat azonban nem olyan könnyű feladat kiválasztani. Dr. Podmaniczky Péter, a Bognár Pincészet borászati vezetője az alábbi borajánlóval segít eligazodni, milyen italt válasszunk a különböző karácsonyi ételekhez.   

Előételek

Sokan elfeledkeznek az előételekről, pedig nagyszerűen előkészítik a gyomrot és az ízlelőbimbókat a karácsonyi lakomára. A pogácsákhoz és egyéb sós ropogtatnivalókhoz könnyed, alacsony alkoholtartalmú fehérborokat érdemes fogyasztani. A pástétomok esetében azonban más a helyzet: itt – kiemelten a libamáj-pástétom esetében – kiváló választás lehet a tokaji száraz szamorodni.

Levesek

A leves a karácsonyi menüsor első, igen meghatározó alappillére, így fontos, hogy egyensúlyban legyen vele a kiválasztott bor. A kihagyhatatlan karácsonyi fogáshoz, a halászléhez egy könnyed, gyümölcsös vörösbor illik, mint például a Portugieser vagy a Kadarka, de jó választás lehet egy schiller- vagy rozébor is. Krémlevesekhez inkább könnyed fehérbort vagy primőr rozét ajánlott fogyasztani.

Húsos főételek

Karácsonykor számtalan jobbnál jobb főétel közül válogathatunk. A magyar gasztrokultúra egyik fő elemének tekinthető töltött káposztánál érdemes odafigyelni arra, hogy a zsírossága és fűszerezettsége miatt egy nem túl savas fehérbort válasszunk hozzá: egy balatoni Olaszrizlinget vagy egy primőr Chardonnay-t. A hagyományos kacsasültek és pulykasültek mellé pedig kiválóan illik egy könnyedebb Merlot.

Halas főételek

A halas főételek – sült pisztráng, rántott ponty – esetében nagyon sok minden múlik a fűszerezésen. Ha egy kevésbé fűszeres halételről van szó, akkor egy könnyű, illatos fehérbort ajánlott beszerezni, mint például az Irsai Olivér vagy a Sauvignon blanc. Ha azonban erőteljesebb a fűszerezés, egy tokaji, somlói száraz fehérbor vagy egy Chardonnay tökéletes választás lehet.

Vegetáriánus főételek

A vegetáriánus ünnepi fogásoknál érdemes odafigyelni arra, hogy a kiválasztott bor ne legyen túl testes, ellenben egyensúlyban legyen az adott étellel. A zöldséges gnocchi és a rántott cukkini ízvilágához egy nem túl savas fehérbor, például egy balatoni Olaszrizling illik.

Desszertek

A karácsonyi desszertek a világ minden táján nagy hangsúlyt kapnak. Legyen az akár mákos vagy diós bejgli, flódni vagy hókifli; egy édes szamorodnival vagy aszúval nem lehet mellélőni. Fontos azonban, hogy a bor egyensúlyban legyen az étellel, azaz, hogy megfelelő sav-cukor aránnyal rendelkezzen. 

A Bognár Pincészet széles palettájáról minden karácsonyi fogáshoz kiválaszthatjuk a tökéletesen passzoló borokat. A töltött káposzta kiváló kiegészítője lehet a Bognár Borbirtok Irsai Olivér 2018, a vegetáriánus ételek ízét a Balaton750 Balatoni Olaszrizling emeli ki legjobban, a különleges karácsonyi desszertek mellé pedig a Corvus Tokaji Szamorodnit ajánljuk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr3014509420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása