Ismét a felvidéken ...
2018. december 28. írta: persica

Ismét a felvidéken ...

... egy kastélyra szóló kaland :)

Ismét a felvidékre kirándultunk, most barátostul mentünk Dél-Szlovákia egyik legnagyobb városába Losoncba. 2 napos feltöltődés itt, a még részben hó fedte dombokkal, hegyekkel övezett utunk alatt is igazi „csajos” kikapcsolódás volt.

Budapesttől 2, 5 órás autó útra számíthat az erre utazó, ami kényelmesen megtehető. Jómagam imádok Várakba, Kastélyokba, letűnt korok emlékei közt sétálni, nézelődni, így nem volt kérdés, hogy a mesébe illő Gácsi Várkastélyt is megtekintjük. 

A kastélyba vezető út is felér egy leány regénnyel, káprázatos, a kilátás az angol park felől, egyenesen Pazar a környező tájakra. Sajnos sötétedés előtt értünk ide, így nem sokáig élvezhettük az elénk terülő látványt. De amig részesei voltunk, az mesébe illő. Természetesen ha nem szálló vendégként jársz itt, akkor is meg lehet tekinteni a Kastély bizonyos helyiségeit. A Kávézóját kifejezetten ajánlom, a korhű berendezés, a finom kávé, az isteni sütemények mennyei gasztronómiai élményt nyújtanak. A kápolnába, a szivar szobába és bálterembe is érdemes körbe nézni. 

Halic (Gács) után visszatértünk Losonc belvárosába, még tettünk egy kis esti sétát, majd a friss levegőtől és a kirándulástól elfáradva bekuckóztunk a szállásunkba. Családosoknak kifejezetten ajánlom az ilyen 2 napos kirándulásokat, a gyermekek felejthetetlen élménnyel gazdagodhatnak, velünk együtt. 

Röviden a Kastélyról:

A Gácsi-vár 1612-ből származik, Gács községében található. Elhelyezkedését tekintve magányos erdős dombon fekszik. A vár panorámája valóságos mesekép, a kastély ablakából 15 környező falu, valamint megfelelő látási viszonyok között, a Magas-Tátra néhány csúcsának lenyűgöző képe tárul a látogató szeme elé. A kastély erdős parkja 13 hektáron terül el, található benne mesterséges tó is.

A Gácsi vár az irodalomban a 12. századból őriz emlékeket. Gács várát Mátyás foglalta vissza, majd Losonczi István birtoka lett a 16.sz. első felében, utána pedig a Forgách családhoz tartozott. A legtöbb károsodást a világháborúk során szenvedte el. Az 1950-es években, magtárként használták Gács lakosai, ezután kezdődött meg a vár felújítása, mely 1963-64-ig tartott. 

A Losonctól hét kilométerre lévő község impozáns, hat saroktornyos kastélya 2009-től két ütemben szépült meg. A felújítást követően júliustól szállodaként üzemel az egykor a Forgách-család birtokában lévő kastély.

Forgách Zsigmond 1612-ben építtette fel a kastélyt, mely a második világháború végéig volt a család birtokában. A hét évig tartó rekonstrukció során értékes fali festmények kerültek elő. A kora reneszánsz freskókon a magyar uralkodók alakjai köszönnek vissza. Mint Vladimír Plekanec, a szlovák állami televíziónak elmondta: „Forgách Zsigmond rendelte meg a freskókat, melyeken a magyar történelem hétszáz évének királyai láthatóak. A falfestményeket uralkodók galériájaként is értelmezhetjük I. Szent Istvántól II. Habsburg Ferdinándig. 

Losonc az Ipolymenti régió keleti részének, valamint a történelmi Nógrád régiónak központja. Ez a járási székhely kereskedőutak kereszteződésén jött létre, és a város a mai napig élénk kereskedelmi életet él. Ennek szimbóluma az Arany utcácska, amely exkluzív és vonzó üzleteiről ismert. 

A város dominánsa, amely a látogatók részéről a legkeresettebb és legcsodáltabb, a Kubínyi tér (Kubínyiho námestie), amely a város történelmi magját alkotja – napjainkban műemlékövezet. Ide tartozik a római katolikus templom, az evangélikus és református templom, az öreg városháza és a Redut. Aki a Nógrád régió történelme iránt érdeklődik, az semmiképpen ne hagyja ki a Nógrádi Múzeumot, amely a kerámiára és az üvegdíszekre specializálódik. A képzőművészet szerelmesei számára érdekes lehet a Nógrádi Galéria, amely a város egyik legrégebbi épületében székel. 

A trianoni békeszerződésig Nógrád vármegye Losonci járásának székhelye volt.

Fotó: saját (PR)

Köszönet az STA Travelnek! www.statravel.hu

Messze a legjobb!

Infó: felvidek.hu

(Szponzorált tartalom)

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr6014519668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása