Salvadori single origin kávékülönlegességek már Budapest szívében is kóstolhatóak
2019. április 13. írta: persica

Salvadori single origin kávékülönlegességek már Budapest szívében is kóstolhatóak

Merüljünk el együtt a salvadori kávékülönlegességek világában!

Kedvenc koffein-tartalmú italunk, a kávé hosszú utat jár be, mire a csészénkbe kerül. Számos kontinensen termelik világszerte, Afrikától kezdve, Ázsián át egészen Közép- és Dél-Amerikáig. Ezek közül az egyik legkiválóbb termőhely Salvador, egy apró közép-amerikai ország, amely magaslati tájainak, mérsékelt éghajlatának, kristálytiszta vizeinek és vulkanikus talajának köszönhetően ad otthont a világ egyik legmegbízhatóbb, kiemelkedő minőségű kávéjának. De vajon mitől olyan különleges a salvadori kávé, és hol tudjuk itthon megkóstolni? 

A termőhely jellegzetességei kétségkívül visszaköszönnek egy csésze kávé ízvilágában. A jó kávé alapfeltétele pedig nem más, mint a kávécserjék számára ideális talaj és mikroklíma, továbbá fontos, hogy a farm lehetőleg 1000 méter felett helyezkedjen el. Számos ilyen feltételekkel rendelkező, magaslati vidéken található családi farm létezik Salvadorban, ahol a kávétermelés gyökerei egészen az indiánokig vezethetők vissza.

A kicsinyke közép-amerikai országban az arabica kávé több variánsát is termelik, amelyek mind más karakterrel rendelkeznek. Az egyik ilyen tipikus arabica fajta a Sarchimor, ami kimondottan a magaslati tájakon érzi jól magát. „Nedvesen hántolt”, azaz „semi-washed” módon dolgozzák fel, ami azt jelenti, hogy a kávébabokat a szüret után 4-5 óráig félig kierjesztik, összesen kétszer szárítják, és viszonylag hamar lehántolják pergamen héját. Kifejezetten alkalmas sötét pörkölésű, olasz stílusú kávé készítésére. Selymes textúra jellemzi, továbbá kellemesen savas, méghozzá anélkül, hogy túl gyümölcsös ízű lenne.

A Pacas-t Salvadorban fedezték fel először 1949-ben, amely a Bourbon és a Caturra természetes mutációja.  „Mézes”, azaz ”honey meal” eljárással dolgozzák fel, amelynek lényege, hogy a gyümölcshúst hagyják teljesen megérni a kávébabban, majd ezután szárítják ki. A fajtának eredendően édeskés az ízvilága, és leginkább a világostól a közepesig terjedő pörkölés áll jól neki. Kiegyensúlyozott savasság, valamint egyedülálló szilvás zamat jellemzi. 

A Pacamara egy hibrid arabica variáns, amelyet az 1950-es évek végén a Salvadori Kávé Kutató Intézet a Maragogype és a Pacas fajták keresztezéséből fejlesztett ki. Leginkább világostól a közepesig terjedő pörköléssel készítik. Kóstolásakor tiszta, élénk savakat és sötét gyümölcsökre emlékeztető ízvilágot érezhetünk leginkább.

A jó hír pedig az, hogy az imént felsorolt három különleges salvadori arabica variánst, amelyek egyenesen az ország középső régiójában fekvő Santa Cristina kávéfarmról érkeznek, mostantól itthon is bármikor megkóstolhatjuk. A nemrégiben megnyílt, saját pörkölővel felszerelt Cafe Marcello ugyanis kimondottan ezekre, a salvadori, single origin kávékra specializálódik, és Budapest 2. kerületében várja a kávé szerelmeseit. A kávézóban ráadásul a már fent is említett single origin micro-lot kávék közül választhatunk, amelyek nem csupán azonos fajták válogatásából és ugyanarról  a farmról – jelen esetben a Santa Cristináról - származnak, de ugyanazon évjáratban is szüretelték őket. Itt az ideje tehát, hogy elmerüljünk az izgalmas salvadori kávékultúrában, és igaz különlegességekkel kezdjük, vagy éppen zárjuk a napjainkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr1714762216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása