Körített túró
Hozzávalók 6-8 főre:
50 dkg rögös túró
5 dkg puha vaj
2 kis fej hagyma, nagyon apróra vágva
1 evőkanál tejföl
1 kiskanál mustár
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 mokkáskanál édes nemes fűszer paprika
só és frissen őrölt bors ízlés szerint
A hozzávalókat összekeverjük, hűtőben 1-2 órán keresztül pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek. Friss kenyérre, vagy pirítósra kenve, zöldpaprikába töltve és szeletelve, vagy zöldség hasábokkal mártogatva kínáljuk (ez esetben több tejfölt tegyünk bele, hogy az állaga krémesebb legyen).
Túrós csusza alagút
Hozzávalók 4-6 főre:
50 dkg csuszatészta
40 dkg rögös túró
2,5 dl tejföl
15 dkg szalonna apróra vágva, sütve
3 db tojás
csipetnyi só
25 dkg szeletelt bacon szalonna a forma béleléséhez
Elkészítés
A kifőtt csuszatésztát a kisütött szalonnazsírral, a pörccel, a rögös túróval, tejföllel, és az egész tojásokkal elkeverjük. Egy kerámia- vagy őzgerincformát a baconnal kibélelünk, erre öntjük a keveréket, a szalonnát visszahajtjuk. Előmelegített sütőben 140 °C-on 25 percig sütjük. Formából kiborítva szeletelhetjük.
Túrós palacsinta
Hozzávalók 12 darabhoz
1 db tojás
15 dkg liszt
3 dl tej
1 dl szódavíz
késhegynyi só,
cukor
olaj a kisütéshez
Elkészítés
A tojásokat a cukorral, a sóval, a tej felével és a liszttel mély tálban jól elkeverjük, hozzáadjuk a többi folyadékot, és habverővel jól kidolgozzuk úgy, hogy ne legyen csomós. A palacsinta tészta híg, tejszínsűrűségű legyen. Ha nagyon sűrűnek találjuk, tejjel vagy szódavízzel hígítjuk. Keverés után 1 órán át pihentetjük.
A túrós palacsinta tölteléke:
20 dkg rögös túró
1 db tojás sárgája
2 kanál tejföl
5 dkg cukor
ízlés szerint mazsola és reszelt citromhéj
A rögös túróhoz keverjük a tojás sárgát, a kanál tejfölt, a cukrot, ízlés szerint reszelt citromhéjjal ízesítjük, mely óvatosan beleforgatjuk a tojás keményre vert habját. A palacsintákat megtöltjük, felcsavarjuk, tálaláskor a tetejét porcukorral meghintjük.