Elrepülni Bajorország szívébe...
2020. január 29. írta: persica

Elrepülni Bajorország szívébe...

2020 nekünk egy remek kis repülőúttal indult, Münchenbe, és meg sem álltunk Passauig. A kora hajnali kelés azért mindig meghozza gyümölcsét, pláne úgy, hogy Budapest – München 1,5 óra repülőútra van, onnan bérautóval közel 2 óra alatt Bajorország gyöngyszemében voltunk. Németországi látogatásunk ebbe a mesevárosba nem volt véletlen, hosszú évek óta mesélem a páromnak, hogy mikor kislány voltam, mennyire szerettem Passaut, családommal anno több alkalommal is jártunk itt. Meséltem a házacskákról, de ami mélyen bennem maradt az a Duna és az Inn folyó összefolyásából eredő szín kavalkád.

Gyermekként is csoda volt megélni ezt a látványt, és most sok ,sok év után felnőttként is, pláne úgy, hogy minden ilyen élményemet megoszthatom a kislányommal, aki az Iskolában németül kezdett el tavaly tanulni, így bátran kommunikált németül.

Az utazás kényelmi szempontjai adottak voltak, Bajorország szíve is, így már csak a látványosságok, a nyüzsgő utcácskák, gasztronómiai élmények vártak ránk, meg persze a remek szállás a központban, a Das Hornsteiner, több száz éves épületében… 

Ahol három folyó – a Duna, az Inn és az Ilz – összefolyik. Az Alpokból jövő Inn vize zöld színű, a Dunáé kék, az Ilzé pedig fekete. Így az összefolyás után a Dunának egy hosszabb szakaszon három színe van. Passau, itt a három folyó, a Duna, az Inn és az Ilz találkozásánál helyezkedik el, ezért is nevezik Dreiflüsselstadt -nak, azaz „a három folyó városának”

Meglepően sok volt a turista így télvíz idején is. A hangulatos kis kávézók, éttermek mind tele voltak. Bár a város jóval kisebb, mint eddigi úticéljaink, mégis tele van történelmi látnivalóval, és emlékekkel. A 2013-as hatalmas árvíz majdhogynem teljesen maga alá mosta a várost, de az elmúlt évek alatt figyelemre méltóan rendbehozták, felújították a víz okozta károkat.

Amit mindenképpen látnod kell Passauból:

Veste Oberhaus (felső ház) és a Veste Niederhaus (alsó ház) A három folyó összefolyására a város felé magasodó Veste Oberhausból pazar kilátás nyílik. Gyalogosan, kényelmesen átsétálva a Duna feletti hídon (Prinzreg. Luitpold Brücke) a várban megtekintheted a kiállításokat, és az étteremben a helyi finomságokat meg is kóstolhatod. Itt egy istenit forraltboroztunk, és egy „Isten hozott” felirat is várt bennünket a bejáratnál. A vár 1219-ben püspöki várnak épült, ma múzeumként és képtárként üzemel. Nem maradhat ki a Szent István dóm sem, ami jellegzetes, fehér falaival és zöld kupoláival a város jelképe. Itt van a világ legnagyobb templomi orgonája, mely tényleg hatalmas! Passau városában, az Ortspitze-n bolyongva megtekintheted a Művésznegyedet is, ahol a macskaköves utca színesre van festve, itt galériák, üzletek találhatóak. Magyar kötődés Passauhoz: A városban van eltemetve első magyar királynénk, Bajor Gizella, aki Aba Sámuel halála után menekülni kényszerült, és Passauban telepedett le. 1065-ben bekövetkezett haláláig a passaui kolostorban élt apátnőként, majd rendfőnök-asszonyként. Sírja ma a magyar turisták számára népszerű zarándokhely, a róla elnevezett templom egy díszes üvegládában őrzi a csontjait.

Fotó: saját (PR)

Köszönet az STA Travelnek! Mert mindig messze a legjobb! www.statravel.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr5315435258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása