Tündérrózsák közt, Hévízen!
2020. november 03. írta: persica

Tündérrózsák közt, Hévízen!

Az idei ősz sok sok futóversenyt tartogatott számomra, szinte majdnem minden hétvégémet, egy szuper negyedmaratoni távval indítottam, ezért az igazán mozgalmas, szó szerint futóversenyekkel színesített hétvégék jutalom útjaként kaptam egy kis pihenést.

Nem is akárhol töltöttük ezt a pihenést, mint a festői Hévízen. Ha már Hévíz, akkor, az igénybevett izmaim lazítása hol is lehetett volna hatásosabb, mint Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizes tavában, a Hévízi-tóban…

Kellemes pihentető fürdőzéssel teli napokat tudhattunk magunk mögött, a majdnem 26 fokos hatalmas tóban úszkálni , tündérrózsák közt, mesébe illő volt.

Azt tudtad, hogy a Hévízi gyógyvíz nemcsak külsőleg hatékony, hanem ivókúrának is használják, hiszen kénes gyógyvize belsőleg is segíti szervezeted. Mi fürdőzés után ittunk is a gyógyvízből, érdemes megkóstolni, még annak is aki nem rajong a gyógyvizekért...

Hévízen a hatalmas tó mellett, persze további látványosságok is vannak, naponta, szinte lusta sétákat tettünk a tó körül, a város nevezetességeit néztük meg, és persze finomakat ettünk, az itt található éttermekben. Ami szinte minden Hévízre látogató úticélja, az szinte borítékolható, hogy a Fürdő! A fürdő felé vezető dr Schulhof Vilmos sétány, mely hatalmas platánokkal szegélyezett, szemközti oldalán a Szent András Reuma kórházzal, igazán látványos antré-t kínál az ide érkezőknek...

Érdemes egy sétát tenni a történelmi villák közt is, a szépen rendbe hozott, illetve felújított épületek csodás színfoltjai voltak Hévízi sétáinknak, így a teljesség igénye nélkül említeném az Ella-villát, a György házat, a Rákóczi házat, Ferencz-József házat, Deák házat.

Én bárhol megfordulok a világban, régi jó szokásom, hogy betérek útjaim során egy Templomba. Hévíz sem maradthatott ki ebből a sorból. A szinte égkék, Szentlélek Római katolikus Templomot nem csak kívül, de belül is érdemes megtekinteni, nem csak hívőknek!

Hévízen pihenj, sétálj nagyokat a jó levegőn, hagyd magad mögött az esetleges problémákat, és töltődj fel, mert megéri, kívül-belül regenerál a gyógyvíz.

Érdekességképpen a gyógyvízről és annak hatásáról:

Hévízi-gyógytó Természetvédelmi Terület legismertebb látványossága a Hévízi-tó vagy Hévízi-gyógytó. A tó, az azt körülvevő véderdővel Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizes tava. Az első tutajokra épített fürdőházat 1772-ben Festetics György, a keszthelyi Georgikon alapítója építtette.

Ellentétben a többi melegvizes tóval, melyek általában vulkanikus eredetű helyeken, agyag- vagy sziklatalajban vannak, a Hévízi-tó tőzegmedrű forrástó, amelyet a 38 méter mély Hévízi-forrásbarlangból feltörő, percenként 30–40 ezer liter vízhozammal 38 °C-os víz táplál. A Keszthelyi-fennsík nyugati lejtője mentén, a Hévízi-völgyben található, Hévíz városa mellett.

A tó páratlan természeti környezetét elsősorban a parkkal övezett gyógyvizű tó, a vízfelszín felett lebegő páraréteg, a tó felszínén úszó indiai vörös tündérrózsák (Castalia rubra longiflora) teszik különlegessé.

Nyáron a víz hőfoka 33-35 °C, de nagyon meleg napokon elérheti a 36-38 °C-ot is. Ősszel és télen a hőmérséklet alacsonyabb, mintegy 24-26 °C körül mozog. A víz hőfoka a fürdőzőkre, betegekre nyugtatólag, pihentetőleg hat, mert ez a hőmérsékleti érték az ember hőháztartása szempontjából közömbösnek számít.

A tóban általában mindenhol közel azonos hőmérséklet uralkodik, mert a tó felett elhelyezkedő, 1,5-2 méter széles páraréteg megakadályozza a víz lehűlését, a többirányú vízáramlás és az 50 ha véderdő pedig elősegíti a hőmérséklet egyenletességét.

Ha a Hévízi-tó felszínét megfigyeljük, megállapíthatjuk, hogy a tó nincs nyugalomban. Egyrészt: a tavat tápláló forrás a tó vizét állandóan mozgásban tartja, a mélyből feltörő víz lassú körforgással gyűrűzik a partok felé. Másrészt: a víz és a levegő közötti hőmérsékletkülönbség következtében a víz a felszínen kissé lehűl és így nagyobb fajsúlyánál fogva ismét lefelé áramlik. Eközben a tó egész víztömege hengeres mozgással lassan jobbra forog. E kettős vízmozgásnak fontos szerepe van a tó hőmérsékletének szabályozásában, valamint a hatóanyagok egyenletes eloszlásában. Az egyenletes és állandó vízáramlás jótékonyan hat a szervezetre is, mert a fürdőzőket állandó, enyhe masszázsban részesíti.

Milyen problémákra van jótékony hatással a gyógyvíz: Reumás mozgásszervi betegségekre. Gyulladásos ízületi és gerincbetegségekre. Kötőszöveti reumára. Másodlagos ízületi betegségek, anyagcserezavarokhoz társuló ízületi panaszokra (pl. köszvény), illetve belső elválasztású mirigyek zavara esetén. Bőrbetegségekhez társuló ízületi gyulladásokra. Törések, baleseti sérülések, mozgásszervi műtétek utáni állapot (elsősorban végtagtörések) rehabilitációjára. Krónikus, perifériás idegrendszert érintő, elsősorban mechanikai okokra visszavezethető bántalmak esetén. Ízületi műtétek elő- és utókezelése, porckorongműtét esetén. Krónikus nőgyógyászati betegségek esetén. 

Ha itthon utazol, Hévízre mindenképp szánj pár napot, megéri!

Itthon, otthon vagy, fedezd fel Magyarország csodáit is.

Kép: saját (PR)

Bővebb információ: www.heviz.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr1316272712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása