Saját magunkat büntetjük, ha az év végi hajtásban nem figyelünk a folyadékbevitelre
2021. november 24. írta: persica

Saját magunkat büntetjük, ha az év végi hajtásban nem figyelünk a folyadékbevitelre

A gyerekeknél a félévi jegyeket, felnőtteknél a munkaeredményeket is befolyásolhatja a vízfogyasztás

Az év végi munkahelyi, iskolai hajrában sokan megfeledkeznek arról, hogy nem csak kánikulában hajlamos kiszáradni az ember. Így aztán nem is isznak eleget, amit a Mizse friss hazai felmérése is igazol. A dietetikus szerint a túl csekély folyadékpótlás fáradékonnyá tesz, s egyaránt rontja a szellemi és a fizikai teljesítményt. Ősszel, télen sokan több vitamint is szednek, amelyek közül több akkor fejti ki igazán jótékony hatását, ha elegendő vizet is iszunk.

A válaszadók többsége tapasztalt a teljesítőképesség romlására utaló tüneteket önmagán, amikor nem figyelt oda a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, derült ki a Mizse kutatásából. A kedvezőtlen hatások közül többet is bejelölhettek a válaszadók, az összesítés alapján az került az első helyre (43 százalék), hogy kevésbé tudnak koncentrálni, ha nem isznak eleget. Jelentős, 25 százalékra tehető azoknak az aránya, akik ilyenkor gyakrabban hibáznak a feladataik elvégzésekor, vagy egész egyszerűen hajlamosabbak elfelejteni dolgokat. A válaszadók ötöde vette észre, hogy lassabban tud olvasni, számolni, ami azt igazolja, hogy a folyadékhiány erőteljesen befolyásolja a teljesítményünket.

„A kutatásból az is kiderül, hogy a válaszadók többsége, több mint háromnegyede tapasztalt kedvező testi, hangulati változásokat vízfogyasztás után.” - mondja Balog Zoltán, a Magyarvíz Kft. kereskedelmi igazgatója. „Arányaiban a legtöbben, vagyis minden második résztvevő azt válaszolta, hogy ha vizet iszik, nem fáj a feje. 42 százalékuk kevésbé érezte magát fáradtnak, a harmaduk kiegyensúlyozottabbá, nyugodtabbá vált, ráadásul javult a koncentráló képessége. 100-ból 18-an pedig arról számoltak be, hogy csökkent a sóvárgásuk az édességek után” – nyilatkozta Balog Zoltán.

A kutatási eredményekből az is látszik, hogy sok múlik a munkahelyi körülményeken. A résztvevők harmada válaszolta azt, hogy munkahelyén semmi sem akadályozza, hogy gyakran igyon, 45 százalék azoknak az aránya, akik az „Amikor oda tudok figyelni, ahogy alkalmam adódik, úgy iszom” válaszlehetőséget jelölték meg. A válaszadók ötöde viszont gyakran belefeledkezik a munkába, vagy olyan beosztásban dolgozik, ahol csak a szünetekben tud folyadékot fogyasztani.

„A gyerekeknél is megfigyelhető, hogy jobban teljesítenek az iskolában, ha megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot isznak.” – mondta el Pangl-Szarka Dorottya, dietetikus. Dehidratált állapotban lelassulhatnak, tompábbá válhatnak, többet hibázhatnak a diákok is. Ez pedig bizony hátrányt jelenthet a félévi dolgozatok megírásakor. A jelenségre nemcsak azért kell már gyerekkortól odafigyelni, hogy jobban sikerüljön egy dolgozat vagy később gördülékenyebben menjen a munka. Azért is fontos, mert egyes adatok szerint a rövidtávú memóriaproblémák mellett az időskori memóriazavarok kialakulása is visszavezethető a folyadékbevitel fiatalkori elhanyagolására” – hívja fel a figyelmet a veszélyekre a szakértő. 

A lassulás leginkább az olvasási és számolási sebességben érzékelhető, és kutatások szerint alacsony folyadékbevitel mellett nagyobb a hibázási lehetőség tesztírás során. Kimutatták, hogy ugyanazon diákok jól hidratált állapotban nagyobb valószínűséggel jobb eredménnyel végeznek a vizsgák során. Egyes tanulmányok alapján az is elmondható, hogy a több vizet fogyasztó nebulók vizuális memóriája jobb.

A megfelelő mennyiségű folyadék bevitelét, annak ellenőrzését azért kell már gyermekkortól kezdve a mindennapjaink részéve tenni, mert segít abban, hogy felnőttként is egészséges életet éljünk, megőrizzük teljesítőképességünket.

A kutatási eredmények szerint kevesebben vannak (arányuk 45 százalék) azok, akik annyira fontosnak tartják a folyadékfogyasztást, hogy nyomon is követik a bevitt mennyiséget. Köztük legtöbben hagyományos eszközöket használnak a mérésre, a válaszadók negyede számolja, hogy napközben hányszor töltötte újra a kancsóját, poharát, üvegét, 100-ból ketten felírják, öten pedig valamilyen okoseszközzel rögzítik az adatokat. Bölcsen teszik.  

*Forrás: A felmérés a Pulzus kutatási applikációval készült a Magyarvíz Kft. megbízásából. Az adatfelvétel 2021.10.07- 2021.10.13. között zajlott. Az 1008 fős válaszadói minta az aktív korú, 18-65 éves magyar alapsokaságot reprezentálja nem és kor szerint.

Magyarvíz Kft.

A Mizse gyártója a Magyarvíz Ásványvíz Kft. az egyik legdinamikusabban fejlődő ásványvíz cég, sikertörténete 2002-ben kezdődött. Szakítva a hazai szokásokkal, termékeihez alacsony ásványianyag-tartalmú víz lelőhelyet keresett, melyet Lajosmizse határában meg is talált. A település határában épült meg 8000 négyzetméteres csarnokuk, palackozó üzemük és az 11 200 négyzetméteres raktáruk. Legnépszerűbb termékük a Mizse, mely már háromszor is kiérdemelte az Év Terméke Díjat. 2016-ban egy teljes körű arculatváltás során vidám, színes logót, letisztult címkét kapott a termékcsalád, és egy kedves polip kabalaállatot, a vásárlók döntése alapján.

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr3216764288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása