Így tedd tökéletessé a Valentin napot!
2021. február 09. írta: persica

Így tedd tökéletessé a Valentin napot!

Romantikus otthoni vacsora randi tippek a Licsi.hu-tól

Az idei Valentin nap - ahogy az elmúlt időszak ünnepei is - sokunknak a megszokottól eltérően fog telni. Kevesebb a programlehetőség, elmaradnak az éttermi vacsorák és a romantikus városi programok. De egy kis kreativitással, némi felkészüléssel így sem kell lemondanunk az ünneplésről, a finom ételekről és a kulináris élvezetekről. Néhány ügyes trükkel, jó receptekkel és minőségi hozzávalókkal mi is könnyedén varázsolhatunk olyan vacsorát, amit akár kedvenc éttermünkben fogyasztanánk. A Licsi.hu online szupermarket összegyűjtötte mindazt, amire érdemes odafigyelni, hogy egy tökéletes, éttermi színvonalú vacsorát alkossunk otthon.

Dolgozz minőségi alapanyagokkal!

Ha egy többfogásos menüt szeretnénk összeállítani, akkor mindenképp érdemes előre megtervezni, kiválasztani a recepteket, beszerezni a hozzávalókat és megtervezni, hogy milyen sorrendben kell elkészíteni a fogásokat.  A hozzávalókat manapság már gyorsan és kényelmesen megrendelhetjük online, amivel rengeteg időt és energiát spórolhatunk, és nem kell a boltokban tolonganunk.

Licsi.hu tipp: Fontos, hogy ha éttermi szintű fogásokat szeretnénk készíteni, akkor mindenképp friss és minőségi alapanyagokat használjunk, ezért válasszunk olyan online szupermarketet, ahol erre különösen odafigyelnek!

Mit válasszunk előételnek?

Ha szeretjük a mediterrán ízeket, előételként készíthetünk egy gyors bruschettát, egy könnyed salátát vagy akár választhatunk valami tengeri finomságot. Az éttermi Valentin napi menüsorok népszerű ételei az afrodiziákumként is számon tartott kagylók, rákok és a kaviár. Ezekkel a mediterrán ízekkel és némi kreativitással könnyedén varázsolhatunk otthonunkból akár egy olasz trattóriát.

Kaviár piritóssal

Hozzávalók:

     1 üveg kaviár

      30 g vaj

      1/4 db citrom

      4 szelet kenyér/baguette

Elkészítés:

A kenyérszeleteket megpirítjuk, megkenjük vajjal. Ráadagoljuk a kaviárt, meglocsoljuk citromlével, és még frissen, melegen fogyasztjuk.

Mi legyen a főétel?

A főételnél maradhatunk a mediterrán jellegű, halas vonalon és készíthetünk például egy könnyed lazacos tésztát vagy, ha párunk nagy steakrajongó, akkor nyugodtan megpróbálkozhatunk egy könnyebb steak recepttel is. Ha néhány fontos alapszabályt betartunk, igazán finom steaket süthetünk, még akkor is, ha sohasem próbáltuk. Itt is minőségi alapanyagokkal dolgozzunk! Ha mélyhűtött húst választunk, azt sütés előtt mindig teljesen olvasszuk ki! Használjunk frissen őrölt borsot ízesítéshez! Figyeljünk a sütési időre, itt nem érdemes eltérni a recepttől! Miután megsült a hús egy rövid ideig érdemes pihentetni mielőtt feltálaljuk.

Spenótos, tejszínes lazacos tészta

Hozzávalók:

15 dkg lazacfilé

10 dkg spenót (friss vagy fagyasztott)

1 dl tejszín

ízlés szerint só

ízlés szerint bors

ízlés szerint citromlé

1 gerezd fokhagyma

30 ml fehérbor

ízlés szerint szerecsendió

1 evőkanál olívaolaj

15 dkg tészta (spagetti, tagliatelle, fusili vagy penne)

Elkészítés:

A lazacot apró kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk citromlével. Közben feltesszük főni az enyhén sós vízben a tésztát és al dentére főzzük. A fokhagymát apróra vágjuk, majd egy kis olívaolajon lepirítjuk a serpenyőben. Hozzáadjuk a lazacot és együtt pirítjuk. Majd felöntjük fehérborral és pár percig forraljuk. Hozzáadjuk a spenótot, ha fagyasztott, akkor addig párolom, míg a spenót kiolvad, friss spenót esetén, pedig, amíg kicsit össze nem esik. Ezután hozzáadjuk a tejszínt, szerecsendiót és pár percig főzzük. Végül az egészet összekeverjük a kifőtt tésztával, és még melegen tálaljuk.

Köret javaslatok:

Saláta:

100 g rukkola

1 köteg petrezselyem

koktélparadicsom ízlés szerint

1 fej lilahagyma

4-5 ek balzsamecet

3 ek olívaolaj

Könnyed desszert a vacsora végére

Ha többfogásos vacsorát tervezünk, akkor érdemes olyan desszertet választani, amit már akár előző nap összeállíthatunk, így ezzel időt spórolhatunk, nem kell az egész Valentin napot a konyhában töltenünk. Készíthetünk például pohárkrémet vagy egy könnyed, gyümölcsös sajttortát. Ha nem vagyunk édesszájúak vagy épp diétázunk, akkor ezekből a desszertekből cukormentes, kalóriaszegény verziót is bőven találunk, mint például ezt a Licsi.hu csapata által is tesztelt áfonyás zabkekszes sajttortát:

Áfonyás zabkekszes sajttorta

Hozzávalók:

Krémhez:

      ·        500 g mascarpone

      ·        200 g tejföl (alacsony zsírtartalmú)

      ·        0,5 csomag vaníliás cukor

      ·        6 evőkanál eritrit

      ·        1 citrom reszelt héja

      ·        1 tojás

      ·        evőkanál rizsliszt

Kekszalaphoz:

      ·        150 g zabkeksz

      ·        5 dkg margarin

Tetejére:

 ·        250 g áfonya (fagyasztott vagy friss)

Elkészítés:

A zabkekszet apróra morzsoljuk. Hozzáadjuk a margarint, majd összekeverjük és a kivajazott tortaforma aljába belenyomkodjuk. A krém összes hozzávalóját egy tálba tesszük és robotgép/botmixer segítségével összekeverjük. A krémet a kekszes alapra öntjük. Ahhoz, hogy ne levegősödjön párszor ütögessük asztalhoz a formát! 3. A sütő aljába tegyünk egy mélyebb tepsit, amibe öntsünk fél liter forró vizet, fölé helyezzük a tortánkat. Előmelegített sütőben 160C fokon kb. 40 percig sütjük. Az áfonyát felfőzzük egy presszós csésze víz hozzáadásával, forrás után alacsonyabb lángon 10 percig kevergetem. Ezt követően levesszük a tűzről, botmixerrel péppé zúzzuk. Az áfonyavelőt hűlni hagyjuk, majd mikor eléri a szobahőmérsékletet, eloszlatjuk a torta tetején. Egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük.

Legyél te is sommerlier: így válassz bort a Valentin napi vacsora mellé!

Ahogy egy jó séf, úgy természetesen egy profi sommerlier is évekig tanulja a szakmát, de a fontosabb alapinformációk megismerésével egy kicsit te is „borszakértővé” válhatsz, és ezzel leveheted a lábáról a randi partnered. Egy többfogásos menü esetén a borsor kiválasztása komoly tervezést igényel. Az étel-ital párosítás a legtöbb esetben elég szubjektív dolog, de néhány alapszabályt érdemes követni. A Licsi.hu kínálatában több mint 500-féle bor, pezsgő és prosecco közül választhatunk, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésvilágához leginkább illő italt. A vacsorát mindig valami könnyedebb, frissebb borral kezdjük, majd haladunk a testesebb borok felé. Indíthatunk például egy gyümölcsösebb habzóborral, pezsgővel vagy egy olasz proseccoval, ezek jó kísérő lehetnek például a halas ételeknek is. Kaviár mellé fogyasszunk száraz pezsgőt, ami még jobban kiemeli ennek a különleges ételnek az ízét. De a halas, tengeri ételek mellé egy könnyedebb fehér bor is jó választás lehet. Könnyebb szárnyas ételek mellé választhatunk például Sauvignon Blanct. Fűszeresebb erőteljesebb ízvilágú ételek mellé fogyasszunk például chardonnayt. Ha egy paradicsomosabb, olaszos tésztára vagy egy kacsaételre esik a választásunk, akkor párosíthatjuk például egy pohár rozéval vagy pinot noirral. A nehezebb, fűszeres ételek mellé válassz testesebb borokat, ha például egy steak mellett tetted le a voksod, akkor egy pohár magasabb tanin tartalmú vörösbor, mint például cabernet sauvignon jó választás lehet, de ezt a borfajtát párosíthatjuk például lassagneval is. Desszertek meg a legtöbb esetben desszertborokat kínálnak. De ha te nem vagy édesszájú, és kedveled a könnyedebb, például piros bogyós desszerteket, akkor válassz egy ízében és illatában piros bogyókat idéző rozébort a desszerted mellé. 

Teremts meghitt hangulatot!

Egy szépen megterített asztal, néhány gyertya és egy alkalomhoz illő zeneválogatás igazán meg tudja alapozni a hangulatot. Most ne dobd le hanyagul a tányérod az ebédlőasztalra, add meg módját, és foglalkozz egy kicsit a terítéssel is, hidd el, megéri! Itt az ideje, hogy leporold a nagyitól kapott kristálypohár készletet, és például ebben szolgáld fel az ételekhez választott pezsgőt vagy bort. Zeneválogatáshoz vegyétek elő kedvenc listátokat, vagy, ha valami újra vágytok, akkor zenemegosztó oldalakon és applikációkon már számos különböző tematikájú és stílusú válogatást találtok kifejezetten vacsorához készítve. De, ha nem akarsz keresgélni, akkor nézd meg a Licsi.hu Valentin napi Spotify összeállítását!

A meglepetésről se feledkezz meg!

Ezt is online könnyedén beszerezheted, akár a vacsora alapanyagokkal együtt, egy helyről. Nem kell hatalmas ajándékokkal előrukkolni, inkább az a fontos, hogy gondoltál a másikra, és készülsz valami meglepetéssel. Természetesen, a párodat legjobban te ismered, így te tudhatod, hogy minek örülne igazán, de azért hoztunk néhány ötletet, amiből szemezgethetsz.

Igazi klasszikus, de – kortól függetlenül - egy nőnek mindig jó választás lehet egy szép  csokor virág. Manapság kifejezetten divatosnak számítanak az úgynevezett rózsa boxok, amit Valentin napi vacsora alapanyagokkal együtt a Licsi.hu-n is megrendelhetsz. Ha édesszájú a kedvesünk, akkor valami desszertkülönlegességgel, krémlikőrrel, esetleg egy házi készítésű csokoládéval is meglephetjük. Utóbbihoz, íme egy Licsi.hu recept:

Házi táblás csokoládé liofilizált málnával

Hozzávalók:

250 g étcsokoládé

250 g tejcsokoládé

1/4 csésze mandula

1/4 csésze kesudió

1/4 csésze liofilizált málna

Elkészítés:

A csokoládét aprítsd fel kisebb darabokra és tedd egy hőálló tálba, olvaszd meg a mikróhullámúsütőben vagy tűzhelyen gőzfürdő felett. Ezután öntsd a csokoládémasszát egy sütőpapírral vagy alufóliával kibélel tepsibe és egy spatula segítségével oszlasd el egyenletesen a tepsiben. Kicsit rázd meg és ütögesd finom az asztalhoz, hogy a légbuborékok eltűnjenek a csokiból. Ezután szórd meg a felaprított magokkal és a liofilizált málnával. Ha ez megvan, tedd a tepsit kb. 20-25 percre a hűtőbe, hogy a csoki megdermedjen. Ha kellőképp lehűlt és megszilárdult, akkor könnyedén eltávolíthatjuk róla a fóliát. Ezután felvághatod egyenló részekre vagy akár kézzel feltörheted nagyobb szabálytalan darabokra is. Csomagold átlátszó celofánba vagy egy kisebb díszes dobozba esetleg a vacsora végére szolgáld fel desszertként.

Kik vagyunk mi? Mit érdemes tudni a Licsi.hu-ról?

A Licsi.hu online szupermarket egy 100%-ban magyar tulajdonú vállalkozás. Alapító csapatunk a járvány előtt egy merőben más területen dolgozott, viszont a tavaszi karantén időszak alatt mi is megtapasztaltuk, hogy milyen nehézségekkel kellett szembenézni, ha el akartuk intézni a napi, heti bevásárlást. Ezért gondoltunk egy nagyot, és úgy döntöttünk belevágunk ebbe a projektbe: elindítjuk saját online szupermarketünket, kezdetben a karantén időszakban kifejezetten népszerű termékekkel. Azóta folyamatosan bővítjük online szupermarketünk kínálatát, ami mára már meghaladja a 15.000 terméket: prémium élelmiszerek, friss halak, tengergyümölcsei, vegán, speciális és bio ételek, minőségi zöldség, gyümölcs, és pékáru, állateledel, szépségápolási termékek és vegyi áru széles kínálatával várjuk vásárlóinkat weboldalunkon. Munkatársaink Budapest és Pest megye egész területére, illetve Komárom-Esztergom, Fejér, Nógrád és Bács-Kiskun megye számos településére szállítják házhoz hétfőtől szombatig vásárlóinknak megrendelésüket.

Weboldalunk: https://www.licsi.hu/

Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/licsihu

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr2716421638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása