C-VITAMIN TIPPEK – ÍGY SZEDD, HOGY FITTEBB LÉGY!
2024. január 31. írta: persica

C-VITAMIN TIPPEK – ÍGY SZEDD, HOGY FITTEBB LÉGY!

A liposzómás és a retard készítmények előnyei  

A téli időszakban vitaminokkal kell támogatnunk szervezetünk egészséges működését, hiszen a napfény hiánya, a kevesebb mozgás, a gyümölcsök és zöldségek csökkenő mennyisége legyengítheti immunrendszerünket. Sokat tehetünk egészségünkért a hideg évszakban a megfelelő vitaminok bevitelével, melyek között az egyik legfőbb szövetségesünk a C-vitamin. Alapvitamin, ami többek között védi sejtjeinket, csökkenti a fáradtságot, segíti az anyagcserét és támogatja az immunrendszert, ám egyáltalán nem mindegy, hogyan és mennyit juttatunk szervezetünkbe. Ehetjük is, szedhetjük is, de érdemes betartani a javaslatokat a minél tökéletesebb felszívódás és hasznosulás érdekében.

Olvasd el tippjeinket és kezdd te is fittebben az új évet! 

Figyelj oda az étrendedre! 

Fontos, hogy a téli időszakban is törekedjünk a kiegyensúlyozott, vegyes étrendre. Januárban és februárban a hideg kedvez a légúti betegségek megjelenésének, ezért a szervezet vitaminigénye megnőhet. Amennyiben figyelünk a vitaminban gazdagabb étkezésre, támogathatjuk immunrendszerünket a hatékonyabb védekezésben. Az egyik legfontosabb erőforrás a C-vitamin, amely számos zöldségben és gyümölcsben jelentősebb mennyiségben megtalálható. Építs be az étkezésedbe az alábbiak közül néhány tételt, és máris fittebbnek fogod érezni magad: 

Acerola cseresznye: 167,7 mg C-vitamin/100g

Petrezselyem: 140 mg C-vitamin/100g

Csipkebogyó: 42,6 mg C-vitamin/100g

Zöld és piros chili: 24,2 mg C-vitamin/100g

Fekete ribizli: 18,1 mg C-vitamin/100g

Kivi: 9,2 mg C-vitamin/100g

Citrom: 7,7 mg C-vitamin/100g

Brokkoli: 6,5 mg mg C-vitamin/100g

Eper: 5,8 mg C-vitamin/100g

Narancs: 5,3 mg C-vitamin/100g

Ananász: 3,6 mg C-vitamin/100g

Kelbimbó: 1,3 mg mg C-vitamin/100g  

Az étrended C-vitamin tartalmának kiegészítéseként szedhetsz C-vitamin készítményeket, de nem mindegy, hogy melyiket.  

A kevesebb több.  

Sokan napi 1000 mg C-vitamint vesznek be a téli időszakban. A szervezet – a felszívódási folyamatok sajátosságai miatt – viszont gyakorlatilag már egy hagyományos, 200 mg C-vitamint tartalmazó tablettával is csaknem telítődik. Ennek következményeként minél nagyobb dózisban juttatjuk be a hagyományos C-vitamin tablettát a szervezetünkbe, azt annál kisebb arányban tudjuk hasznosítani. 

A C-vitamin felszívódása már a szájnyálkahártyán elkezdődik, majd a gyomorban, illetve a vékonybélben folytatódik. Tartózkodási ideje a gyomorban 0,5-3 óra, a vékonybélben pedig a bevételtől számítva pár óra múlva jelenik meg. A vékonybélből fel nem szívódott C-vitamin a vastagbélbe kerül, és a széklettel ürül, kárba vész – egyszeri túl nagy dózisok esetén akár hasmenést is okozva mellékhatásként. 

A C-vitamin felszívódása történhet aktív transzporttal, amikor a C-vitamin a nátrium- és glükóz-csatornákon keresztül kerül a bélből a véráramba. Ezen csatornák száma azonban korlátozott, és ahogy telítődnek, nem lesznek képesek több C-vitamint továbbítani a véráramba. Ez történik akkor, amikor nagy dózisban veszünk be hagyományos C-vitamin készítményeket. 

A másik C-vitamin felszívódási út a passzív transzport, amikor a C-vitamin a bélfal sejtjeinek membránjain keresztül kerül a véráramba. Lezajlása nem igényel energia befektetést a szervezet részéről és a telítődő csatornák sem akadályozzák a hatékony felszívódást. A liposzómás készítmények, például a Novo C vitaminok, ezen az úton is felszívódhatnak. 

Válaszd a liposzómásat!  

A C-vitamin passzív transzporttal gyorsan és hatékonyan szívódik fel a szervezetben. Annak érdekében, hogy magas szintű biohasznosulást érjünk el (vagyis a készítményben található hatóanyag minél nagyobb hányada bejusson a vérkeringésbe) a C-vitamint liposzómákba célszerű zárni. Ilyenkor a gyártási folyamat során a C-vitamint sejtmembránhoz hasonló burokba csomagolják, így nano méretű gömböket, liposzómákat hoznak létre. Ez a speciális burok védőréteget nyújt a C-vitamin számára az emésztési folyamat során, ami rövid időn belül nagyarányú felszívódást tehet lehetővé és hatásosan megemelheti a vér C-vitamin szintjét. A liposzómás vitaminokat ezért kisebb dózisban is elegendő fogyasztanunk ahhoz, hogy megfelelő vitaminszintet biztosíthassunk a szervezetünkben.  

A retard tovább hat.  

A retard szó azt jelenti, hogy a készítmény hatóanyaga fokozatosan, időben elnyújtva, akár 12 órán keresztül szívódik fel és hasznosul a szervezetben, ennek következtében a hatás hosszan tartó. A téli időszakban ez az időben elnyújtott hatás jól támogathatja az immunrendszer normál működését. Fontos, hogy a retard készítményeket sose törjük ketté, vagy kapszula esetén sose szedjük szét, mert így módosulhat a felszívódásuk üteme.  

A cikket a Novo C liposzómás vitamincsalád támogatta. További információ: www.novoc.hu 

Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl. A termék gyermekektől elzárva tartandó. 

A Novo C liposzómás retard vitamincsalád C-vitamin és multivitamin készítményekkel támogatja a felnőttek és a gyerekek immunrendszerét. Ezek a hatékony felszívódású vitaminok segítenek, hogy jobban bírd a megterhelő időszakokat is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr8618316415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása