EGY IGAZI ÉKSZERDOBOZ.... avagy: PRÁGÁT LÁTNOD KELL
2018. május 02. írta: persica

EGY IGAZI ÉKSZERDOBOZ.... avagy: PRÁGÁT LÁTNOD KELL

Prága! Hogy is kezdjek bele? :) Egy időutazás részesei voltunk azt hiszem, egyszerűen annyit írok, mindenkinek látnia kell: A mesebeli óvárost a lenyűgöző Orloj-jal, ez a hatalmas idő szerkezet 1410 óta működik! A híres várnegyedet. Az isteni finom söröket meg kell kóstolni, mint a Krusovicet, a tradicionális Vepro – knedlo – zelo…..-t és még sorolhatnám! Csak győzd végig kóstolni a remek Prágai Sörözök kínálatát. Persze mielőtt betértünk egy remek étterembe vagy sörözőbe, mi is nyakunkba vettük a várost, az óvárost, mely hemzseg a turistáktól, a Károly hídon át felsétáltunk a várba, a picike és színes házairól nevezetes Arany utcácskába (Zlata Ulicka) is elmentünk, ahol lett is egy kedvenc házam (világoskék) A Várból lefelé jövet is végignéztük a szebbnél szebb, utcai "Festők" által készített Prágai műalkotásokat.         ( érdemes vásárolni a szép akvarellek közül ) Lesétáltunk a Moldva partjára, kávéztunk a folyó part egyik kis kávézójában. Felmentünk a Petrin és a Zizkov Tv tornyokba is. Prágát látni ilyen magasságokból, egyszerűen lenyűgöző, ragyogó időben, napsütésben az egyforma színű tető cserepek látványa, maga az az egység amit képvisel, mintha megállt volna az idő....

Aki csak teheti, látogasson el Prágába, 3 nap alatt kényelmesen az összes nevezetesség végig látogatható… megéri!

Infó:

Prága építészeti, kulturális, vallási emlékek, látnivalók sokaságát vonultatja fel, melybe napjainkban a modern kor egy-két mementója is besorolható. A várost alkotó negyedeknek külön-külön hangulata, történelme van, ennek megfelelően egyenként is érdemes megvizsgálni őket. 1992 óta Prága történelmi belvárosa a Világörökség része.

Óváros (Staré Město)

Területén a 10. század elején apró, szétszórt települések keletkeztek, melyek fejlődését három főútvonal segítette elő, az utak mentén bajor kereskedők telepedtek le. Itt találtak menedéket az idegenből érkezett kereskedők, a királyi udvar piac-udvara az ő számukra volt fenntartva. A piac körüli telepek egyetlen községgé egyesültek, s ekkor emelték a városfalakat is, majd az egész negyed városi rangot kapott a királytól. A terület a 15. században érte el fejlődése fénypontját. A huszita mozgalomban a kelyhesek központja volt. 1784-ben az egységes Prága központja. Jókai szerint „egyetlen nagyszabású múzeum”. Az Orloj az Óvárosi téren, a prágai városháza oldalán található óramű, amely évszázadok óta vonzza a látogatókat. A hatalmas időmérő szerkezet 1410 óta működik. 1597 óta 9 és 21 óra között óránként körben elvonulnak előtte az apostolok szobrai. Legutóbb a második világháború után restaurálták.

Újváros (Nové Město)

A IV. Károly császár által alapított városrész 1348-ban született. Központja a Vencel tér, több történelmi esemény színtere, ezt zárja le déli irányból a Nemzeti Múzeum palotaszerű épülettömbje.

Hradzsin-negyed (Hradčany)

A tulajdonképpeni várnegyed. Látnivalói a barokk kapun bejutva, ahol Szent Norbert szobra áll: Szent Rókus-templom, Strahovi Kolostor, Loretói Szűz Mária-templom, Černín-palota, Hradzsin tér, Érseki palota, Schwarzenberg-palota és Sarm-palota (szemben), Toscanai Palota vagy Külügyminisztérium, Martinic-palota, Sternberg-palota a Nemzeti Galériával, Hradzsin (maga a Vár) a Szent Vitus-székesegyházzal és a Királyi Palotával, a Szent György-bazilikával és kolostorral, az Arany utcácskával és a Daliborka toronnyal. A vár kertek sorával egészül ki

Kisoldal (Malá Strana)

Az Óvárossal szemben, a Moldva túlpartján fekvő városrész, ahová a Károly hídon át juthatunk el a legkönnyebben. Itt tekinthetjük meg a barokk építészet legszebb prágai remekeit. Épületei a 18. század óta változatlanul maradtak fenn. Zegzugos utcái középkori nyomvonal mentén alakultak ki. Itt áll a két prágai Szent Miklós-templom egyike, a Szent Tamás-templom, a Wallenstein-palota, a Lichtenstein-palota, s itt található a hangulatos Kisoldali tér. A kisoldali Petřin-hegyre (magyarul: Lőrinc-hegy, de ezt kevésbé használják) sikló visz fel, itt áll az Éhségfal, a Csillagvizsgáló és egy kilátó.

 Infó: Wikipedia

Kép: saját (PR)

KÖSZÖNJÜK AZ UTAZÁST AZ STA TRAVELNEK!  www.statravel.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr1713885800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása