Amikor beleszeretsz a hegyekbe…
2018. november 26. írta: persica

Amikor beleszeretsz a hegyekbe…

.... avagy a felhők felett az Alpokban

Ausztriáról nagyon sok barátomnak elsőre, gyönyörű fővárosuk, Bécs ugrik be, meg persze a vásárlás.  :)

Nagyon kevesen tudják, hogy Ausztriának más látnivalói mennyire szemkápráztatóak. Bevallom töredelmesen, Ausztria ezen részén csak átutazóba járok, mikor Olaszországba visz az utunk. Így az Alpok – Adria térség kirándulás szempontjából mostanáig várt engem.

DER BERG RUFT – ahogy az Osztrák mondja, és igen, hívtak a hegyek, nem is akárhová, rögtön a Gerlitzenbe!

Utunk első nevezetessége, és látványossága, Klagenfurtban található, ez pedig a világ legmagasabb fából épült kilátója a Wörthi-tó partján áll, a Pyramidenkogel. (850 méter magas) A csavarodott, imbolygónak tűnő spirális toronyba üveg panorámalifttel jutunk fel a különböző magasságokban lévő kilátóteraszokra. A 360 fokos körpanoráma lélegzetelállítóan pazar, lábunk alatt tekergőzik a hosszúkás alakú, már-már mediterránnak ható, türkizkék vizű Wörther See, délre a Keutschacher See és a horizontot lezáró Karavankák fenséges hegylánca. Természetesen a felvonó mellett a csigavonalban kanyargó lépcsőn is közlekedhetünk. És, mint ahogy már említettem, a torony egyik szenzációja az 52 méteres magasságból 120 méter hosszan körbe-körbe csavarodó fedett alumínium csúszda, mely Európa legmagasabb belső csúszdája. Külön jegy megváltása ellenében telepedhetünk a csúszómatracra és indulhatunk a szédítő 20 másodperces lejtmenetre. Ne felejtsük el az erősen ajánlott könyökvédőket felhúzni! Nem mindennapi élmény az óriási sebességre felgyorsuló, szédítő lecsúszás. Akiknek még ez sem elég adrenalin termelő aktivitás, azok, egy a torony külső falára erősített drótkötélen is lecsúszhatnak a földre. Az idegborzoló leereszkedés nem túl gyors, és abszolút biztonságos. A fedett teraszon étterem, a földszinten pedig a szokásos ajándékbolt található. A torony melletti jól felszerelt természetes anyagokból épített játszótér a gyermekes családok örömét szolgálja.  

Klagenfurt a Wörthi-tó keleti öblében fekszik. Utunk innen egy csodás kis városkába, Annenheimbe vezetett, majd fel a hegyre, ahová hajtű kanyarokban sokasodó „szakadék” mentén haladó autóút vitt fel bennünket, nem mondom, hogy nem féltem minden egyes le-fel menetelnél…ez is örök élmény marad, mint ahogyan, az este elénk táruló Alpok, a völgyben világító város fényei, a Ossiacher see elképesztő látványa egy életre elegendő élményt, és vizuális sokkot okozott nekünk. A reggeli ébredés, mely szó szerint a felhők felett, a felhőkben történt, maga volt a mennyország, a habos felhők, ahogy betakartak mindent, elképesztő látványt tárva elénk, leírhatatlan. 

Irány a hegy, a friss levegő, ami már szinte oxigén mérgezést okozott, és "harapni" lehetett . Az Ossiacher See északi partján fekvő Annenheim községből indul a kétszakaszos ülőlift a Gerlitzenre. Az országút melletti nagy parkolóházban hagyhatjuk a gépkocsit (ingyenes) A középső állomásra, a Kanzelhöhére vivő első szakasz a Panorama-Kanzelbahn négy személyes gondolás felvonója. Átszállás után a négyüléses ülőlifttel, a Gerlitzen Gipfelbahnnal jutunk a csúcsra.A tópartról 20 perc alatt fenn vagyunk az 1909 méter magas Gerlitzen lapos tetején.

A hegy széles, lapos, füves platóján egy körsétaúton ismerkedhetünk a jellegzetes havasi legelőkkel. A kényelmes körúton kitűnő kilátást élvezve a karintiai hegyek és tavak világára. A második világháború idejéből itt maradt kőtorony mellett kilátóteraszon azonosíthatjuk be a környék hegycsúcsait, tavait. Nem messze Ausztria legmagasabb és legdélibb fekvésű csillagvizsgálója helyezkedik el.

A Gerlitzen a siklóernyősök és a modellrepülősök kedvelt kiindulóhelye. Az északi oldalon egy kis kőkertet is láthatunk. A hegyről számtalan túralehetőség kínálkozik.

Ha erre jártok, nézzétek meg a szurdokokat, a vízeséseket, túrabakancs és kis hátizsák bekészítve, és: hegyre fel!

www.gerlitzen.com

www.statravel.hu

Fotó. PR (saját)

Köszönet az STA Travelnek! Messze a legjobb!

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr514394298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása