Római vakációnk második része :)
2019. április 20. írta: persica

Római vakációnk második része :)

Ahol az angyalok és a tenger istene várt ránk...

Mi mással lehetne folytatni a Római kirándulásunkat, mint az Angyal várral és a lenyűgöző, méltán híres Trevi kúttal. A Vatikánból 10-15 perc sétányira található az Angyal vár, mely nekem nagy álmom volt, hogy egyszer ezt is láthassam a gyönyörű, angyalokkal díszített hídjával. Maga a vár valójában egy mauzóleum, mely a Tevere folyó partján található. A hatalmas erőd szerű építmény legtetején is egy csodálatos angyal látható, mint ahogyan az építményen belül is híres angyal szobrok várnak bennünket. A kilátó részen Róma szinte a lábaid előtt hever, elképesztő látvány tárul elénk a Vatikán, a Szent Péter Bazilika, a Tevere folyó a Ponte Sant Angelo képében. És ha meg is szomjaznál, vagy éheznél, egy szuper kis Ristoranre található a mauzóleum tetején, ahol úgy fogyaszthatod el a finom ételeidet, hogy az asztalok a „lőrések” nyitott ablakoknál helyezkednek el, így pazar vizuális látványt is kapsz a finom ételeid mellé. Az angyaloktól elköszönve, utunk a Fontana di Trevihez vezetett, ami már bő egy órás sétára volt, de eközben megannyi látványosságot, építészeti csodát, több ezer éves emlékműveket, templomokat nézhettünk meg. A Trevi kút felé szinte hömpölygött a tömeg, pici utcácska vezetett egy kis térre, ahol kimagasló, gyönyörű szoborcsoport, a tengerek istene várta az oda érkezőket. Közel fél óránkba telt mire a vízig is eljutottunk, és persze a hagyománynak szentelve, mi is dobtunk be pár eurót, és kívántunk, hogy újra és újra visszajöhessünk ebbe a csodálatos fővárosba.  

Bővebb információ:

Az Angyalvár, Hadriánusz császár mauzóleuma vagyis síremléke Rómában. A Tevere folyó jobb partján áll. 135 és 139 között épült és az épület alapja egy 84 méter élhosszúságú négyszög melynek közepén áll egy hatalmas henger alakú építmény, maga a vár. A nevét a tetején levő angyal szobor után kapta, mely azért került oda, mert 590-ben hatalmas pestis járvány pusztított a városban és I. Gergely pápa könyörgő körmenetet szervezett a város megmentéséért, és a legenda szerint meglátta Szent Mihály arkangyalt a vár tetején állva, amint a büntetés kardját visszahelyezi a helyére, jelezve ezzel, hogy a járványnak vége lesz.  

Történelméhez hozzátartozik, hogy majdnem ezer évig erődítmény illetve várként funkcionált, ma pedig múzeum működik benne. Érdekesség még az, hogy egy föld alatti folyosó köti össze a Vatikánnal, így a pápák menedékhelyéül is szolgált. Az Angyalvárhoz vezető híd a Ponte Sant Angelo, az egyik legszebb híd Rómában.

A Trevi-kút (Fontana di Tevi) Róma egyik legnagyobb és világszinten legismertebb szökőkútja. A barokk szökűkutat a 17. században építette Nicolló Salvi a Poli-palota (Palazzo Poli) déli homlokzatán. A szökőkút három út találkozásánál épült fel, innen származik megnevezése is (Trivium). Az ókorban az Aqua Virgo vízvezeték végpontja volt, amely az Albani-dombság vidékéről szállította a friss vizet Marcus Vipsanius Agrippa Campus Martius-on (Mars-mező) levő thermáihoz. A Római Birodalom bukása után tönkrement vízvezetéket 1453-ban Aqua Vergine néven újíttatta fel V. Miklós pápa Róma vízellátási rendszerének kibővítése céljából.    

A kút 26 méter magas és 20 méter széles. Az építmény egy római diadalívhez hasonlít egy hatalmas központi (a diadalív kapujának felel meg) és két oldalsó fülkével, előtte pedig egy grandiózus szoborcsoporttal. A kút homlokzatának domborművei az Aqua Vergine legendáját mutatják be. Medencéje lekerekített szélű téglalaphoz hasonlít.   

A szoborcsoport központi témája a víz megfékezése. A középső fülkét, amit hatalmas korinthoszi oszlopok vesznek közre, Ókeanoszt, a tengerek istenét ábrázoló monumentális szobra díszíti, amely Pietro Bracci munkája. Ókeanosz kísérői a tritonok, akik hippokampuszokat szelídítenek. Az egyik triton, amelyiknek hippokampusza nyugodt, a nyugodt tengert, azaz a megfékezett vizet szimbolizálja, míg a vad hippokampusz a viharos tenger szimbóluma. A két oldalsó fülkét a Bőség és Tisztaság istennőinek allegorikus szobrai foglalják el.   

A Trevi-kúthoz egy monda fűződik, ami szerint, aki bedob egy pénzérmét, az még biztosan visszatér Rómába, az „örök városba”. Naponta kb. 3000 eurónak megfelelő pénzérmét dobnak a kútba. Ezeket éjjel összegyűjtik és a római rászorulók megsegítésére fordítják.

Fotó: saját (PR)

Infó: Wikipedia

Köszönet az STA Travelnek, mert messze a legjobb! A Városkártyák.hu-nak, a 72 órás Roma PASS-ért, mert így sorban állás nélkül, szinte azonnal bejutottunk a múzeumokba, és a közlekedés is kényelmes volt ennek köszönhetően.

www.statravel.hu

www.varoskartyak.hu  

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr8114776868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása