Boldogkőváralján lélegzetelállító a barackfavirágzás...
2019. április 21. írta: persica

Boldogkőváralján lélegzetelállító a barackfavirágzás...

Március legvége, április eleje minden évben izgalmas időszak az abaúji térségben, ugyanis ilyenkor mindenki repesve várja, hogy a barackos új életre kelljen és a fákon kipattanjanak az első virágok. Az egyedülálló élmény pedig még lenyűgözőbb, ha élőben is követhetjük a barackültetvények virágba borulását.  

 „Minden évben az egyik kedvenc időszakunk, amikor elkezd a természet éledezni téli álmából, a barackfákon megjelennek az első zöld levelek, majd a rügyek és eközben az izgatottságunk is fokozatosan kinyílik. Vajon mikor bukkannak elő az első virágszirmok és mikor tölti meg az abaúji térség egészét az a mámorító barackfavirág-illat, ami a lételemünk? Sokan hiszik, hogy a pálinkafőzés a cefrekészítésnél kezdődik, de ez messze nem így van. Jó pálinka a jól megválasztott, fajta és minőség szerint elkülönített termőtalajra telepített barackfákból lesz. Mesés időszak, amikor a hosszú várakozás meghozza a gyümölcsét, ugyan ezúttal még csak átvitt értelemben. Újjáéled a természet, megjelennek a fákon az első virágszirmok, megszületik egy kis csoda” – mesél a barackfavirágzásról Czakó Mónika, a BESTILLO Pálinkaház tulajdonosa.  

Japánban minden évben csodájára járnak a cseresznyefavirágzásnak, azonban itthon is találunk egy ámulatba ejtő zarándokhelyet, Boldogkőváralját, ahol a barackfavirágzás bárkit levesz a lábáról. A nyíló virágok energetizálják testünket és ahogy a vadregényes tájakon haladunk a kisvonattal, lelkünk is egyre jobban felszabadul.  

„Idén szerettük volna még valóságosabbá tenni a barackfavirágzás élményét, ezért elhelyeztünk egy webkamerát az egyik ültetvényen, melyen keresztül online, élőben lehetett követni a barackos virágba borulását. Egy picit így mindenki azt érezhette, hogy ott van Boldogkőváralján, magába szívja a friss vidéki levegőt, mely kellemes barackfavirág-illattal egészül ki. Természetesen élőben, zavartalan napsütésben is megcsodálhatja bárki a barackültetvényeket. Egy hangulatos, élő gitárjátékkal kísért piknik keretében kalandozhatunk a gasztronómia világában és kóstoltunk eredetvédett gönci barackpálinkát a virágzó mennyországban. Mindezt pedig a Bodnár Sándor készíttette mádi sajtkülönlegességekkel tehetjük kerekké: a friss és érlelt tehén-és kecskesajtok, a házi vaj és a mennyei mangalicakolbász mindenkit elcsábít. A barackos mindig elvarázsol, kiszakít egy kicsit a mindennapi körforgásból és felfrissíti, megnyugtatja a testet és lelket” – adja át Boldogkőváralja hangulatát Móni.  

A barackon, a pálinkán túl pontosan ez a vendégszeretet az, ami az abaúji térségbe vonzza a látogatókat. A szervezett pálinkakóstolók, gasztrotúrák, a megszámlálhatatlan környékbeli kirándulási lehetőség, történelmi emlék, a Boldogkői Vár valamint a júliusi Gönci Barack Vigasság, mind-mind olyan érték-és hagyományteremtő programok, melyek egész évben vonzóak.  

Ha a gönci térségben járunk és a „kötelező” látványosságokat, természeti csodákat már meghódítottuk és igazi gasztromennyországra vágyunk, akkor érdemes ellátogatnunk a a méltán híres, encsi Anyukám Mondta étterembe, ahol nem csak az ételek, a hely hangulata, de a kiszolgálás is ötcsillagos.   

A barackvirágzást követően már nem kell sokat várni, hogy megjelenjenek a fákon az első termések, majd július 6-án a hagyományokhoz hűen idén is együtt ünnepeljük a hungarikum gönci kajszibarackot a 8. Gönci Barack Vigasságon.  

Az abaúji térség mámorító barackillattal telik meg, a tányérokra barackos krumplilepény és rákóczi túrós kerül és a csapból is a Bestillo Pálinkaház – húszféle - zamatos pálinkája folyik majd.  

További információ: http://www.bestillo.hu/

http://www.goncibarack.hu/  

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr7514778572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása