FIRENZE, a művészet gyöngyszeme!
2019. augusztus 14. írta: persica

FIRENZE, a művészet gyöngyszeme!

Egy napos kalandozásunk egy látványosságokkal teli nagyvárosban...

Firenzébe, Luccaból nagyon korán reggel vonattal utaztunk, hogy egy egész napot a városban tudjunk tölteni, és minden látványosságot meg is tudjunk nézni. Utunk közel 1,5 órás volt, egy szuper kényelmes vonattal. A kislányom is egy újabb felejthetetlen élménnyel gazdagodott mert örömére: „emeletes vonattal” utazhattunk. A Santa Maria Novella főpályaudvarra érkeztünk (Stazione Centrale) a Piazza del Duomo-tól nagyjából 500 méterre található, így egy kellemes sétával már a Duomohoz is értünk, no és persze útközben beültünk egy isteni Olasz kávéra a Lollo kávézóba. Ezután már nyakunkba is vettük a várost. A nevezetességek megnézése mellett a Galleria dell’Accademia vagyis a Szépművészeti Akadémia-ba is betértünk, ahol az „eredeti” Dávid szobrot csodálhattuk meg (erről külön lesz majd poszt) Firenze is azon városok közé tartozik, ahol már sokszor jártam, és mégis tud nekem újat mutatni a város a szépségéből, a látványosságaiból. Most első sorban arra törekedtem, mivel csak egy napot tudtuk itt tölteni, hogy Firenze kiemelkedő látványosságait mutathassam meg a művészet iránt igencsak fogékony gyermekemnek, és most persze nektek. 

Firenzéről pár sorban: Olaszország egyik nagyvárosa, egyben Toszkána régió székhelye és kulturális központja. A Firenzei főegyházmegye városa. Az Arno folyó két partján, annak völgyében elterülő város hosszú múltra tekint vissza. Századokon át a Medici-család uralta. 1865-1870 között az Olasz Királyság fővárosa is volt. Számtalan történelmi és művészeti látványosságnak ad otthont. A „reneszánsz bölcsőjeként” is emlegetik. Történelmi belvárosát 1982-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. 1986-ban Európa kulturális fővárosa volt.

Amit mindenképp látnod kell, ha Firenzébe utazol:   

Duomo di Santa Maria del Fiore: Az ide érkező látogatóknak már messziről feltűnhet a narancsos piros kupolájú Duomo, Olaszország egyik legnagyobb temploma - amely a modern korig Európa legnagyobb temploma volt. A 8300 négyzetméter alapterületű és a kupolájával 107 méter magas dóm a város legmagasabb épülete és egyúttal jelképe is. Ez a gigantikus templom jól jelképezi Firenze mindig és mindenben elsőségre törekvését. 1368-ban elkészült a nagy méreteket öltő dóm, de ekkor még hiányzott róla a ma jellegzetességévé vált kupola. 1420-1434 között végül Filippo Brunelleschi még soha nem látott módon megalkotta kora legnagyobb kupoláját. A tér a város egyházi jellegű központja a középkortól napjainkig. Szent János-keresztelőkápolna: nyolcszögű kupolás épület, külső falain különböző színű márványlapokból álló díszítéssel. Eredetileg Firenze székesegyháza volt. Harangtorony: 1334-ben készült a 84,7 méteres, gótikus harangtorony, melyet márványberakás fed. A köznép ma is Giotto tornyának hívja. Építését teljesen csak 1387-ben fejezték be. Nyugati oldalát Donatello szobrai, többi közt a híres Zuccone (Dávid szobra), déli és északi oldalát Giotto és Andrea Pisano szép reliefjei ékesítik.  

Museo dell'Opera del Duomo: Az Opera del Duomoban őrzik az 1891-ben megnyitott Museo del Duomot, a székesegyházból való régiségeket, többek közt a Luca della Robbiatól és Donatellótól származó éneklő és táncoló fiúk és lányok csoportjait s más domborműveket, szobrokat, ötvöstárgyakat.  

Palazzo Vecchio vagy Palazzo della Signoria: ma Városháza, de eredetileg a Signoriának, a köztársasági kormánynak, később I. Cosimo nagyhercegnek a székhelye volt. Várszerű épület magas pártázattal. 1298-ban Arnolfo di Cambio kezdte építeni. 94 méter magas tornya csak a 15. században készült el teljesen.  

Neptun-kút: nagy manierista stílusú kút Ammanatitól (1575) Neptunusszal, a tritonokkal és négy tengeri istennővel, Giovanni da Bologna iskolájából.  

I. Cosimo de’ Medici lovas szobra: A Neptun-kút mellett áll I. Cosimo nagyherceg pompás lovas szobra 1594-ből Giovanni da Bolognától.  

Palazzo Uguccioni: A szoborral szemben a Palazzo Uguccioni szép reneszánsz épülete látható.  

Loggia dei Lanzi: A tér déli szögletében álló pompás, nyílt csarnok, amely nevét I. Cosimo német Landsknechtjeitől kapta; eredetileg mint Loggia dei Signori. 1356-76-ban épült Andrea Orcagna tervei nyomán.  

Uffizi-palota: A Palazzo Vecchio szögletén az Arno felé áll. 1560-tól 1574-ig Vasari építette kormányzati célokra. Jelenleg a Nemzeti Könyvtár A képtárat az Arno balpartján levő Pitti-palotával a Vasari-folyosó (Corridoio Vasariano) köti össze, itt található az önarckép-gyűjtemény legnagyobb része. Különlegesen gazdag festmény és antik szoborgyűjteménye.   

Az Arno folyó hídjai, a két leghíresebb híddal: Ponte alla Carraia, Ponte Alle Grazie, Ponte di San Niccolò   

Ponte Santa Trinita: a Szentháromság-híd a legszebb itáliai hidak egyike, nevét a Santa Trinita-templomról kapta. Eredetileg a 13. században épült, a németek a II. világháborúban felrobbantották.   

Ponte Vecchio: a híres „arany híd” vagy: öreg híd. A 16. században épült. Jellegzetessége, melynek hírnevét is köszönheti – a fecskefészekként oldalaihoz épített kis műhelyek sora, ahol ötvösök, aranyművesek dolgoztak és dolgoznak ma is. Az 1345-ben épült Ponte Vecchio, a világ egyik leghíresebb hídjaként számon tartott építmény, a legrégebbi híd Firenzében. Ezt jelzik azok a megmaradt középkori műhelyek, amiket kezdetben hentesek, cserzővargák és patkolókovácsok, majd az ezektől kevésbé zajos és bűzös aranyművesek használtak, és használnak ma is. A híd oldalaihoz épített ún. „fecskefészkekben” a mai napig ötvösök és aranyművesek munkálkodnak. Erre emlékeztet a híd közepén 1901-ben felállított szobor Benvenuto Celliniről, a 16. század legnevesebb firenzei ötvösművészéről. Az Öreg híd az Arno-folyót a legkeskenyebb részén ível át A híd további érdekessége, hogy keresztül fut rajta a Vasari-folyosó (Corridoio Vasariano). Ez látható a híd tetején, a felső ablakok a folyosó ablakai. Ez egy megemelt magánsétány, amit 1565-ben I. Cosimo építtetett Giorgio Vasarival azzal a céllal, hogy ne kelljen az utcák tömegével elvegyülnie. A folyosó összeköti a Palazzo Pittit a Uffizin keresztül a Palazzo Vecchioval, a folyosón észrevétlenül lehet átkelni a hídon. Ez a folyosó ugyanakkor nem látogatható, csak néha nyitják meg a nagyközönség előtt.   

Pitti-palota (Palazzo Pitti)  

A Ponte Vecchio közelében található reneszánsz palota 1458-ban épült. A Medici család 1549-ben megvásárolta, és kibővítette; volt a Toscanai nagyhercegek, és II. Viktor Emanuele király rezidenciája, használta Napóleon is. A Pitti-palota amellett hogy egy gyönyörűen restaurált, elegáns királyi palota (ahol még Napóleon fürdőszobáját is megtekinthetjük), Firenze legnagyobb múzeumegyüttese is. A legértékesebb múzeum a képtár, a Galleria Palatina. A Pitti-képtárat Raffaello, Bartolomeo, Tiziano, Dürer, Perugino, Sarto, Reni, és egyéb olasz mesterek művei alkotják. A reneszánsz művészet kedvelői számára kihagyhatatlan. Ezüstmúzeum, kocsimúzeum, ruhamúzeum, porcelánmúzeum, és a rendkívül díszes királyi lakosztályok is a komplexum részét képezik.  

Boboli-kert (Giardino di Boboli)   

A Palazzo Pitti mögött a csodálatos Boboli-kert terül el, amely az olasz reneszánsz kertek kiemelkedő példája. A 45 ezer m2-es, hatalmas kert bejárása legalább 3 órát vesz igénybe. A park alapjait Toledói Eleonóra a 16. században rakta le. 16-18. századi, és római antik szobrok díszítik, számos lenyűgöző szökőkút is megtekinthető, és több helyről gyönyörű, Firenzére irányuló kilátás csodálható. A tavak, lépcsők, amfiteátrumok, lugasok, ciprusok, mesterséges barlangok környezetében remekül lehet kikapcsolódni, és pihenni. Szépsége miatt Olaszország egyik leghíresebb kertje.   

Piazza della Signoria  

Számos szobor csodálható meg a 13-14. században épített, L-alakú téren. A Piazza del Signoria volt középkorban Firenze szíve, és főtere, ahol számos történelmi esemény zajlott, és még ma is a politikai élet központjának számít. A Ponte Vecchio, a Duomo közelében, az Uffizi irányában található. Varázslatos érzés egy olyan téren lenni, amelyen ennyi művészeti alkotás csodálható. A térre belépve olyan, mintha hirtelen vissza utaztunk volna az időben. A Piazza della Signoria északi részén leghíresebb látványossága, a Palazzo Vecchio áll, az erődszerű palotában a firenzei városháza, valamint egy érdekes múzeum működik. Tetejéről lenyűgöző, 360°-os kiállításban gyönyörködhetünk, ami a Duomo-ból való kilátással rivalizál! 1299-1314 között Arnolfo di Cambio építette. Ezen kívül számos szép épület, és palota, és egy gyönyörű szökőkút található a piazzán. És rengeteg szobor: itt áll Michelangelo Dávid-szobrának 1504-es másolata (az eredeti a Galeria Dell'Accademiában) Bandinelli Hercules és Cacus szobra (1533), és Donatello 1460-as bronzszobrának, a Judit és Holofernesnek a másolata is. Az 1575-ös Neptun-kút, és az 1594-es I. Cosimo Medici bronz lovasszobra, valamint az 1534-ben készített a Szabin nők megerőszakolása, Giambologna művészeti alkotása, is díszíti a teret. Remek kikapcsolódás a tér egyik hangulatos, kiülős éttermében eltölteni az időt, nézni az embereket, a szobrokat, és az épületeket.

Szépművészeti Akadémia (Galleria dell’ Accademia)  

A firenzei Szépművészeti Akadémia a világ egyik leghíresebb múzeuma. A világhírt Michelangelo Dávid szobrának köszönheti, amelyet 1501-1504 között alkotott a mester, egyetlen vékony, hibás márványdarabból, melybe korábban több művésznek is beletört a "bicskája". Mindenkit elbűvölnek a szobor mérete, és szépsége, és részletei, akár először, akár sokadszorra látják. A galériát Pietro Leopoldo, Lorraine főhercege alapította. Az eredetileg a szépművészeti akadémia diákjai számára készült, művészeti gyűjteménynek helyet adó épületet a 19. században átalakították. Michelangelo szobrai mellett számos más művészeti alkotás megtalálható a múzeumban.  

Fotó: saját (PR)

Infó: wikipedia

 

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr1115008842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása