NOZZANO CASTELLO ...
2019. augusztus 14. írta: persica

NOZZANO CASTELLO ...

Pici kis falu, dombra épülve, várral, templommal, óra toronnyal.

Nozzano Castello egy lenyűgöző kis 500 fős falu Pisatól és Luccatól a Torre de Lago tengerparttól pár kilométerre. A dombra épült vár, templom, és az óratorony, már messziről vonzza az erre utazókat, és a domb köré épült házak, meg magukért beszélnek. Itt szálltunk meg, és nem titkolom, mindig itt szállunk meg ha Toscana ezen mesés vidékére jövünk. 

A Nozzano Castello a fővárostól kb. 8 km-re, a Serchio folyó jobb partján, Pisa megye határához közel található, három település tartozik ide: Nozzano Castello , Nozzano San Pietro és Nozzano Vecchio.

A falu és a kastély a történelemben: A Nozzano Castello faluja egy sziklás domb koronája, anno Matilde di Canossa grófnő építette a várat. A faluról a IX. Század óta találhatóak feljegyzések, amelyet Lucchesi megerősített, várfallal vett körbe, hogy megvédje a területet a Pisan támadástól. Valójában a folyó másik partján található a Pisan erődítmény, a Rocca di Ripafratta az őrtornyokkal. (ezek ma is jól láthatóak, de sajnos nem lehet feljutni rájuk) A központi erődítményt viszont a tizenkettedik század folyamán többször építették, és tornyokkal felszerelt és egyetlen bejárati ajtóval ellátott elliptikus faláram alkotja, közepén félig háromszög alakú szerkezettel, magas harci falakkal és két toronnyal.

Nozzano kastélya:  

A Monteaperti csata (1260) után híressé vált, hogy a toszkán különféle városokból kiűzött guelfeket fogadta. A Pisan csapatok többször megtámadták és megsemmisítették, de mindig újraépítették (utoljára 1395-ben, ahogy azt a Giovanni Sercambi bizottsága tanúsította ) és az 1500-as évek végéig a Serchio-on Lucca felé haladó hajók irányítására használták, majd fontossága a katonai és stratégiai tevékenység miatt megszűnt, és Nozzano volt az egyik központ, amely otthont adott Olaszország egyik első nyomdájának.  

A következő évszázadokban Nozzano polgári szempontból is nagy jelentőséggel bírt, mivel Podestà székhelye volt. 1836-ban a Serchio által okozott áradás számos életet veszélyeztetett.

A faluban álló vár mellett Nozzano számos más műemlékben és épületben gazdag, amelyek történelmi és turisztikai érdeklődésre számot tartanak. A San Giuseppe-templom (1923-ig a Szent Antonio Abate és Acconcio temploma ), amelynek közvetlen közelében található az Madonna-szobor, a San Pietro-templom , a Nozzano Vecchio-kápolna, a Piazza della Libertà az emlékmű az elhunyt katonák 1944 augusztusában történt mészárlásról, a Villa Pardi-ről (amely később rezidencia lett), a régi kórházról és számos nemesi palotáról, amelyek továbbra is jól megmaradtak az utókornak.

1992 óta, augusztus és szeptember közötti hetekben, Nozzano Castello középkori eseményeknek ad otthont. Mindenki visszarepülhet az időben, hiszen: a falu ősi utcái a kastélyban újra élnek, mint 1300-ban, az ősi művészetek, kézművesek, piacok és tavernák ábrázolása között, a karakterek, polgárok és parasztok, kézművesek és kereskedők, katonák és lovagok, gazdagok és koldusok, bűnbánók és bűnösök színes tömegének közepette, míg a kocsmákban megkóstolják a korabeli ételeket, és a jó bort.  

Az év során ezután számos együttes találkozó zajlik a Giacomo Puccini Zenei Testület és az 1899 óta aktív La Castellana Zenekar Komplexum által.

Ha Toscana ezen részére visz az utad, ezt a mindent megélt kis falut ne hagyd ki! Ha időd engedi, egy pár kapribogyót gyűjts be, mert az itt a sziklás várfalon megterem, míg el nem virágzik…

Fotó: saját (PR)

Infó: részben wikipedia, részben a helyiektől

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr7615008892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása