8 tanács a minőségi alváshoz
2019. október 29. írta: persica

8 tanács a minőségi alváshoz

Az álmatlanság és a rossz alvási szokások, az elalvási rutin hiánya egyre jelentősebb egészségügyi problémát jelentenek. A felnőtt lakosság 80 százalékának éjszakai alvásmennyisége nem éri el az ajánlott 7-8 órát, a fiatalok 30 százaléka pedig rendszeres alvásproblémákkal küzd, derül ki a University Herald által publikált felmérésből. Az IKEA célja, hogy a megfelelő alvás érdekében olyan lakberendezési megoldásokat biztosítson, amelyek között bárki megtalálja az igényeihez leginkább illőt. A minőségi alváshoz Fromann-Finta Valéria, az IKEA lakberendezője ad tanácsokat.

A jó alvás három ismérve: a megfelelő minőség, a megfelelő mennyiség és a folyamatosság. „Az alvás teljeskörű élménye a legfontosabb. A megfelelő alvókörnyezet megteremtése, így az ágyon, matracon és tágabb értelemben a hálószoba berendezésén kívül a helyesen megválasztott hőmérséklet, a levegő minősége, a falak színe és a zajok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy biztosítsák vagy éppen befolyásolják az éjszakai pihenést. Alvásunkat emellett befolyásolja az időjárásnak megfelelően kiválasztott paplan és párna, így nyáron érdemesebb vékonyabb és könnyebben szellőző, míg télen vastagabb, a hőt magában tartó anyagokat választanunk” – kezdi Fromann-Finta Valéria.

Friss reggelek, energikus nappalok

Alvási pózok közül az alvásszakértők a háton- vagy az egyenes testtartással oldalfekvést javasolják, mert ezek egyrészt gerinckímélő pozíciók, másrészt a szabad légutakat is biztosítják. Az IKEA 2018 tavaszán végzett online kutatása szerint azonban a magyarok csupán 13 százaléka alszik a hátán.  

„Az egyedi igényekhez, kényelemhez és alvási szokásokhoz leginkább megfelelő matrac, ágyrács és párna sokat segíthet ennek ellensúlyozásában. A matracválasztás személyes, hiszen az emberek különbözőek, így legyen szó hátproblémáról vagy megszokott rutinról, eltérőek az igények. Vásárlás előtt érdemes szakértő segítségét kérni, és több matracot is kipróbálni, amelyeknek eltérő a mérete, vastagsága, szerkezete, keménysége, kényelmi fokozata és anyaga, hogy megtaláljuk a szükségleteinknek legmegfelelőbb matracot” – javasolja az IKEA lakberendezője.

Igény és stílus kéz a kézben járnak

Pihentetőbb az alvás egy olyan környezetben, ahol mindenki jól érezi magát, pár trükkel pedig nem csak stílusos lehet a hálószoba, de a jobb alvást is garantál. A színek már alapvetően meghatározzák a szoba hangulatát, élénk árnyalatok helyett a falon érdemes mély vagy pasztell tónusokat választani a nyugtató közeg megteremtésére.

A kellemes tapintású textíliák elengedhetetlen kellékei a kényelmes hálószobának. A puha, természetes alapanyagokból készült ágynemű kiemelt szerepet kap, de a vastagabb, hosszú szálú szőnyegek, köntösök, és díszpárnák is segítenek a komfortérzet növelésében. A fényszabályozásról sem szabad megfeledkezni, a mintás sötétítőfüggönyök vagy rolók kizárják az utca fényeit, így csökkenthető a fényszennyezés, beállítható az ideális és optimális alváshoz szükséges fénymennyiség. A hálószobában is nagyon fontos a megfelelő általános és funkcionális fényforrások, valamint a hangulatvilágítás kiválasztása. Ezek együttes használatával szabályozható és érhető el a szoba meghitt és intim hangulata.

8 tipp, hogy minden optimális legyen

Fromann-Finta Valéria 8 tanácsot ad arra vonatkozóan, hogy hogyan teremthetőek meg a pihentető alvás feltételei:

Rakj rendet! A legtöbben jobban érezzük magunkat egy rendezett szobában.

Alakítsd ki a saját kis békés szigetedet! Mindnyájan jobban alszunk egy olyan szobában, ahol valóban jól és kényelemben érezzük magunkat. Segít az ellazulásban, ha kellemes, pihentető atmoszféra, saját tárgyaink és zöldnövények vesznek bennünket körül hálószobánkban.

Csökkentsd a zajt! Minél jobban tartsd távol a zavaró zajforrásokat a lakáson belül és azon kívül is.

Csökkentsd a fényszennyezést! Éjszaka próbáld a minimálisra csökkenteni a készülékek kijelzőiből érkező színes fény mennyiségét, mert ezek azt üzenik az agyad számára, hogy ébren kell maradni.

Sötétíts! Minél sötétebb van, annál jobb. Az emberek többsége ugyanis jobban szeret sötétben aludni. Ezért a megfelelő pihenés érdekében tegyél meg mindent, hogy a hálószobában is elég sötét legyen.

Legyen hűvös. A legtöbb ember jobban alszik a hűvösebb helyiségben. Figyelj oda, hogy a fűtés ne legyen túl melegre állítva. Lefekvés előtt egy alapos szellőztetés is javasolt.

Legyen elalvási rutinod. Megkönnyíti a lefekvést, ha megszokottá válik, hogy előtte időt szánunk a lenyugvásra. Ágyba bújás előtt egy órával olyan megnyugtató dolgok történjenek, mint a fürdés, halk zene hallgatása, olvasás vagy a gyermekekkel közös rajzolás, meseolvasás.

Kapcsolj ki! Arról se feledkezz meg, hogy éjszakára kikapcsold a telefonodon a bejövő értesítéseket.

Az Ingka Csoportról

Az Ingka Csoport (INGKA Holding B.V. és az általa irányított gazdálkodó egységek) egyike azon 11 különböző vállalatcsoportnak, amelyek IKEA értékesítési csatornákkal rendelkeznek és ezeket működtetik az Inter IKEA Systems B.V. franchise-megállapodások alapján, 160 000 munkatársat foglalkoztat és a 2019-as pénzügyi évben 5 százalékos forgalomnövekedésről számolt be. Az INGKA Csoport három üzletággal rendelkezik: IKEA Retail, Ingka Investments és IngkaCentres. A világ legnagyobb lakberendezési vállalata 385 IKEA áruházat működtet 30 piacon, ezek közül hármat Magyarországon. Az IKEA áruházak a 2019-as pénzügyi évben 839 millió látogatót fogadtak, közülük 6,7 millió látogató tért be a magyar áruházakba, az www.IKEA.com weboldalaira 2,6 milliárdan látogattak el. Az Ingka Csoport az IKEA koncepciója jegyében folytatja működését, ennek megfelelően szebb hétköznapokat igyekszik teremteni az emberek többsége számára, továbbá jól megtervezett, funkcionális lakberendezési termékek széles választékát kínálja olyan alacsony áron, hogy minél több ember számára elérhetők legyenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr1815270698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása