A hely, melynek a neve is gyönyörű..... PREMANTURA
2019. november 02. írta: persica

A hely, melynek a neve is gyönyörű..... PREMANTURA

Az Isztriai félsziget déli csücskében a Kamenjak foknál járva, szinte magad mögött hagyhatsz mindent amit eddig láttál. Premantura….. már a neve is gyönyörű, a hely meg leírhatatlanul szép.

Órákon át feküdtünk a sziklás parton, hallgatva a tengert, ahogy hatalmas robajjal vetődik neki a sziklafalnak, minden pillanatot kiélvezve sütkéreztünk a napon. Hatalmas, elképesztő mennyiségű, festménybe illő kis öblökkel szegélyezett tájvédelmi területen kirándultunk, szinte biztos voltam benne, már ott is, hogy egy teljes nap nem lesz elég, hogy mindezt a látványt magamba szívjam. Az Adria vize itt az egyik legtisztább, kékes-zöldes színe csak fokozza a pompázatos természet alkotta látványt. A látványos fából épített kilátóból szinte mindent belátni ameddig a szem ellát, a Porer világítótornyát a kis szigeteket is, és érdemes elmenni Fenoliga szigetére, ahol több millió éves Dinoszaurusz nyomokat is találtak, ezek meg is tekinthetők a turisták számára.

A pihenés után a pici óvárosban isteni ebéd várt ránk, meg a megérdemelt kávénk, a több száz éves Szent Lőrinc templom és a harangtorony közvetlen közelében.

Utunk innen a Njive beachre vitt, ahol ki ki a maga kedvenc könyvét olvasva élvezte a hely adta páratlan nyugalom lehetőségét a napon sütkérezve.

Premantura:

Az Isztriai-félsziget déli csücskén, Póla központjától 10 km-re délkeletre, az azonos nevű félszigeten fekszik. A település a tengertől kissé távolabb egy szelíd magaslaton helyezkedik le, magja az ősi Szent Lőrinc templom körül alakult ki. A régi településközpontból a templomon és néhány hagyományos lakóházon kívül nem sok maradt. A mintegy harminc kilométer hosszú partszakasszal rendelkező félsziget fő látványossága a Kamenjak-fok. Ez a hely évszázadokig nyújtott biztos tájékozódási pontot a halászok és tengerészek számára. Ezen a nagyrészt érintetlen vidéken több mint ötszáz növényfaj található, melyek egy része egészen különleges és eltér a környező területek élővilágától. Közülük mintegy harminc faj a veszélyeztetett fajok közé tartozik. A különleges növényfajok között húsz féle orchideafaj is található. A terület 1996-óta védetté van nyilvánítva. A Kamenjak-fok előtt emelkedik ki a tengerből a kis Porer sziget, amelyen egy 1833-ban épített világítótorony áll. 

Premantura története a régmúltba nyúlik vissza. A közeli kis Fenoliga-szigeten hetven millió éves dinoszaurusz nyomokat találtak. A félsziget korai benépesülését pedig több ezer éves épületek maradványai és régészeti leletek bizonyítják. Premantura ősi neve „Acropoli di Pola” vagy „Capo di Pola” volt, melyek még a híres görög utazótól és geográfustól Sztrabóntól és a konstantinápolyi Sztefanosztól származnak. 

Szent Lőrinc vértanú tiszteletére szentelt plébániatemploma 1632 és 1664 között épült, valószínűleg egy 15. századi Szent Miklós templom alapjain. A templomnak öt, fából faragott, aranyozott, szobrokkal díszített oltára van. A főoltár 1640 körül, a többi oltár 1659 után készült. Berendezésének legrégibb darabjai egy 17. századi testvériség jelvény és egy körmeneti kereszt. A templom előtti téren álló 27 méter magas harangtorony a 19. században épült. A két és fél kilométerre levő Porer-szigeten álló világítótorony 1833-ban épült, magassága 35 méter. 

Természetvédelmi terület a Kamenjak-fok környéke. A tengernek ez a része ideális szörfözőhely. A búvárok számára a kristálytiszta vízben különös élményt nyújt néhány rég elsüllyedt hajó roncsa, melyek közül említésre méltó az I. világháború idején elsüllyedt Flamingo nevű osztrák-magyar torpedónaszád. A halászok számára az nyújt különlegességet, hogy az Adria halfajainak kilencven százaléka megtalálható itt. Gyakran láthatók delfinek is, melyek a kisebb halakra vadásznak. 

Premanturán minden év augusztusának elején kézművesvásárt rendeznek, melyen eredeti isztriai kézzel készített termékeket lehet vásárolni. Szent Lőrinc a település védőszentjének ünnepe (augusztus 10.), melyet fesztivállal és mulatságokkal ünnepelnek meg. 

Fotó: saját (PR)

Köszönet: STA Travel www.statravel.hu

Infó: wikipedia

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr1815283622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása