A KIRÁLYNÉK JEGYRUHÁJA...  DIÓSGYŐR VÁRA
2020. március 23. írta: persica

A KIRÁLYNÉK JEGYRUHÁJA... DIÓSGYŐR VÁRA

A Bükki kirándulásunk negyedik állomása a méltán híres Diósgyőri vár lett. Miskolctapolcáról 15 kilométerre Lillafüred felé vettük az irányt, így útba is ejtettük a vár meglátogatását, mely a Szinva patak völgyéből kiemelkedő szikladombra épült. A vár az elmúlt évek alatt gyönyörűen fel lett újítva, pazar élményt nyújtva az ide betérőknek. Interaktív vártúra várt ránk, visszarepítve bennünket a múltba.

Ott jártunkkor alkalmunk volt megismerkedni „Meglepő hangszerekkel” Te tudod, hogy: Mi a különbség a csontsíp és a "vízóra furulya" között? Egy felettébb humoros és interaktív előadásból ez is kiderült számunkra. Mint ahogy az is, hogy mi mindenből készülhetnek hangszerek a kőkortól napjainkig. A „vár zenésze” bemutatja, hogy akár otthon is, bárki készíthet "már semmire sem jó, hasztalan lim-lomokból" hangszereket.  

Látványos programokkal, lovagi tornákkal és múltidéző programokkal várják az ide látogatókat.  

A hangszer bemutató után felmentünk a vártoronyba, ahol Diósgyőr látképe tárult elénk. Majd folytattuk a Bükki felfedező utunkat Lillafüredig. 

A várról: 

“Kedves Utazó! Én, Lajos király köszöntelek kedvenc palotámban, Diósgyőr várában! Szeretettel látlak, nézz hát szét, ismerd meg jelenemet, múltadat!” 

Anonymus a 13. századi Névtelen krónikás említi, hogy itt már a honfoglalás idején állt egy földvár, amelyet 1241 körül a tatárjárás idején pusztíthattak el. IV. Béla király a tatárjárás után kedvelt hívének, Ernye bánnak adományozta a helyet. Ernye bán fia, István nádor volt az első, ovális gyűrűvel övezett, két kerek toronnyal ellátott kővár építtetője.

A „Lovagkirály”-ként emlegetett Nagy Lajos (1325-82) 1364-ben nagy birtokrészt csatolt a várhoz, a nemzetségi vár helyén pedig itáliai és dél-francia mintára pompás, négysaroktornyos, gótikus várkastélyt építtetett. A falakat körülölelő vizesárokkal, négy hatalmas, bevehetetlennek látszó toronnyal, a tornyokat összekötő emeletes lakosztályokkal valamint a korabeli Közép-Európa legnagyobb lovagtermével Diósgyőr vára az ország legszebb és legpompázatosabb erődítménye volt. 

Lajos király halála után Diósgyőr a továbbiakban a királynék javadalma volt. A mohácsi csatavesztésig (1526) hat királyné - köztük Mátyás felesége, Beatrix - jegyajándékba kapott vidéki rezidenciájaként szolgált: ezért is emlegették akkoriban Diósgyőr várát „a királynék jegyruhája”-ként. Mátyás király és Aragóniai Beatrix idejében tovább folyt a vár reneszánsz stílusban történő díszítése. Utolsóként Habsburg Mária, II. Lajos (1516-26) felesége volt királynéi birtokosa a várnak.

Fotó: Saját (PR)

Infó: www.diosgyorivar.hu

Köszönet az utasbiztosításért: STA Travel www.statravel.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr5915548778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása