Irodai konyhaetikett
2020. június 27. írta: persica

Irodai konyhaetikett

5+1 tipp a biztonságos ebédszünethez

A korlátozások feloldásával egyre több helyen felváltja a home office-t az óvatos munkába járás, azonban továbbra is fontos, hogy elővigyázatosak maradjunk. A konyha a munkahelyi társasági élet egyik legzsúfoltabb színtere, így ebédidőben érdemes kiemelten odafigyelnünk a higiéniai és a távolságtartásra vonatkozó szabályok betartására. Számos kérdést vet fel a jelenlegi helyzet: szabad együtt étkeznünk, vagy inkább mindenki egyen a saját billentyűzete felett? Mosogatógépbe pakoljunk vagy használjunk szivacsot? Az LG összegyűjtött pár fontos tanácsot, melyek betartásával sokat tehetünk a saját és kollégáink biztonságának megőrzéséért.

Hagyjuk ott a gépet

Gyakran előfordul, hogy egy-egy feladat leadása miatt az ebédre csak a monitor előtt jut idő. Ez azonban több szempontból is problémás: egyrészt a számítógépünk környezete – még viszonylag rendszeres takarítás mellett is – hemzseg a baktériumoktól, amiket evés közben könnyen bevihetünk a szervezetünkbe. Másrészt fontos, hogy a munkaidő közepén beiktassunk egy kis szünetet, így jobban tudunk fókuszálni a nap hátralevő részében, ráadásul a kollégáknak sem kell érezniük az ebédünk illatát. Fontos, hogy bárhova ülünk is, az asztalt mindig töröljük le fertőtlenítő hatású tisztítószerrel étkezés előtt és után is.

Még ne legyen csapatprogram az ebédelés

Az irodába való visszatérés egyik legjobb része, hogy ismét találkozhatunk a rég nem látott munkatársakkal, és végre személyesen is átbeszélhetjük az elmúlt időszak történéseit. Ettől függetlenül most érdemes inkább kihagyni a csoportos ebédelést: az asztaloknál figyeljünk arra, hogy közvetlenül mellettünk és velünk szemben ne üljenek, és próbáljunk meg nem többet időzni a helységben, mint amennyit valóban szükséges. Érdemes ebben az időszakban a lehetőségekhez mérten rugalmasan kezelni az ebédidőt, hogy ne mindenki délben rohamozza meg a közös konyhát. Ha például azt látjuk, hogy felelősen nem tudunk leülni a kollégákhoz, inkább várjuk meg, míg befejezik az étkezést, és ezt követően váltsuk őket.

Tudatos ételtárolás

A közös irodai hűtők gyorsan megtelnek az otthonról hozott ételekkel, azonban tulajdonosaik gyakran megfeledkeznek dobozaikról, és végül senki sem vállalja magára a nem éppen gusztusos maradékok eltávolítását. Jelen helyzetben különösen figyeljünk oda a közös hűtőkre: csak abban az esetben használjuk, ha tényleg szeretnénk a későbbiekben elfogyasztani az ételt, a hétvégék előtt pedig feltétlenül ellenőrizzük, hogy benne hagytunk-e valamit. Fontos, hogy jól zárható dobozokat használjunk, és távol helyezzük el ételeinket a többi élelmiszertől anélkül, hogy azokhoz hozzáérnénk. Érdemes figyelembe venni, hogy milyen típusú hűtő van az irodában: míg egy nem túl korszerű gépben már 2 nap alatt is tönkremehet az ebédünk, a NatureFresh technológiájú berendezésekben akár 3-4 napig is frissek maradnak az élelmiszerek. Most különösen hasznos lehet, ha felcímkézzük az ételeinket, főleg, ha az irodában sűrűn előfordul, hogy a kollégák összekeverik a dobozokat.

Szivacs helyett mosogatógép

A legtöbb irodában örök probléma a konyhai rend kérdése, jelen helyzetben pedig még fontosabb, hogy ne hagyjuk a konyhapulton vagy asztalon az ételmaradékos tányérokat. Ha van az irodában mosogatógép, mindenképpen érdemes előnyben részesíteni, hiszen nem csak környezetbarát, de gyorsabb és higiénikusabb megoldás is, mint a hagyományos kézi mosogatás. Ha az iroda vezetősége extra higiéniát szeretne a konyhába, az LG TrueSteam jelzésű mosogatógépei forró gőzzel fertőtlenítik az edények teljes felületét, amellyel – a kórokozók eltávolítása mellett – igazán hatékonyan tudják tisztítani az evőeszközöket, tányérokat. Ha csak kézi mosogatásra van lehetőségünk az irodában, a közös szivacsok helyett érdemes műanyag vagy szilikon kefét választani, hiszen a mosogatószivacsokban rengeteg kórokozó telepedhet meg.

Nem árt a friss levegő

Ha az irodai környezet és az időjárás is megengedi, érdemes a szabadban elfogyasztani az ebédünket. Vigyünk magunkkal saját evőeszközöket, tányért, és élvezzük a napsütést és a finom falatokat. A friss levegőn töltött ebédidő nem csak biztonságosabb a jelenlegi helyzetben, de segíti a felfrissülést is munka közben. Ha nincs lehetőségünk arra, hogy szabadban fogyasszuk el az ebédünket, akkor is próbáljuk minél gyakrabban szellőztetni az irodát – kiemelten a konyhai helyiséget.

+1 Emlékeztessük a kollégákat a szabályok betartására

A karanténban töltött hetek után sokaknak felüdülést jelent, hogy újra találkozhatnak a kollégákkal. Ilyenkor hajlamosak vagyunk elfelejtkezni az elővigyázatosságról, ezért az LG összeállított egy ingyenesen letölthető listát, amely a legfontosabb szabályokra hívja fel a figyelmet az irodai étkezéssel kapcsolatban. Érdemes ezt kinyomtatni, és kitenni a közös konyhákban és étkező helyiségekben, hogy emlékeztessük magunkat és kollégáinkat is az óvatosságra. A hasznos nyomtatható anyag angolul és magyarul is letölthető az LG weboldalán: https://www.lg.com/hu/lg-magazine/hasznos-tanacsok/irodai-konyhaetikett

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr9415971332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása