Arisztokratikus elegancia Fehérvárcsurgón...
2020. december 09. írta: persica

Arisztokratikus elegancia Fehérvárcsurgón...

Károlyi Kastély

Az idei év sajnos nekünk is, mint sokunknak sok sok külföldi és belföldi utazásunk lemondásával járt.

Viszont boldogsággal tölt el, hogy idén még utoljára, a legromantikusabb és számomra igazi Főúri eleganciával megáldott helyén tölthettünk egy hosszú hétvégét…

November… a kedvenc hónapom, nem csak azért, mert ekkor már szinte rövidülnek a napok, és számomra az év legszebb ünnepe, a Karácsony közeleg, hanem családi ünnepek sorozata is megkezdődik ebben a hónapban, kezdődik a sor a születésnapommal…

Amit nem is ünnepelhettünk volna méltóbb helyen, mint egy igazi, hatalmas, gyönyörű Kastélyban! Akár hiszitek, akár nem, bár rengeteget utazunk, kirándulunk, fedezünk fel jobbnál jobb helyeket, soha nem töltöttem el egy éjszakát sem egy több száz éves kastélyban. Pláne úgy, hogy a Kastély tulajdonosai még köztünk élnek. Ettől nekem mindennél romantikusabb az adott hely, a története, a leszármazottak élete.

Mindig nagy álmom volt, hogy hatalmas parkkal körülvett, meseszép kastélyban ne csak tárlatvezetést, kiállítást nézzek meg, hanem ott ebédeljek, vacsorázzak, nagy ágyban aludhassak (mely baldachinos is lehet) reggel bőséges reggeli várjon, hosszú órákat sétáljak a parkban, vagy ne adj Isten, kedvenc sportomat, a futást, egy kastélypark évszázados fái közt tegyem meg…

Nem kellett sokáig várnom a csodára! Fehérvárcsurgó regényes, szép Károlyi Kastélya teljesítette minden vágyam… meg persze a párom (Ő is kellett hozzá)

A személyzet kedvessége, a Kastély története, az 50 hektáros ősfás park és arborétum, a parkban található tóval, a tó partján büszkén álló Glóriával, a Kastély éttermének gasztronómiai ízélményei szinte magával ragadtak.

A Kastély hatalmas, 6000 m² épületében, az ide érkező vendégeket 17 db két ágyas szoba és 4 Lakosztály várja. A Recepción, érkezésünkkor mérhetetlen kedvességgel  fogadtak bennünket, és ugyan ez a kedvesség volt jellemző a Kastély éttermének személyzetére is. Az étteremben, a magyaros és francia konyha rajongóit igazi ínyencségek és gasztronómiai csodák várják, nem csak látványban (bár az is pazar) Álljék itt is egy hatalmas köszönet a pezsgőért, amit a születésnapomra kaptam a Károlyi Kastély nevében!  

Vacsoránk végeztével a kék szalonban, ki ki a maga kedvenc könyvét olvasva pihente ki a „finom ízeket” majd lakosztályunkba sétáltunk, ahol minden a Kastélyhoz illő eleganciával megáldott berendezésével: pihenésre csábított, és egyszerűen nem tudtuk máshogyan érezni magunkat, mint egy Gróf és Grófné :)

Az ide érkező vendégeket bizonyára érdekli a Károlyiak története és a Kastély története, ezért lehetőség van bő egy órás Kastély túrán részt venni, idegenvezetővel, ahol a kiállítói területeket végig sétálva, a Kastély kápolnájától, a könyvtár szobán át, a műemlékekkel, bútorokkal berendezett szalonokon keresztül mind közelebb kerül a ma is élő leszármazottakkal büszkélkedő Károlyi család történetéhez…

A vendégek ezeket a termeket csak szervezett idegenvezetés keretében látogathatják. Viszont nem érdemes kihagyni, mert bizton állíthatom, hogy elképesztő családtörténetet hallhat az aki részese lesz a túrának.

A kastély története: A fehérvárcsurgói kastélyt magába foglaló birtok története meglehetősen régre nyúlik vissza. 1834-ben a Perényi család zálogosította el Károlyi György grófnak ami 1853-ban, vásárlás útján végleg a Károlyiak kezébe került. A csurgói kastély építése annak a Heinrich Kochnak a tervei alapján történt aki az angol klasszicista stílusú pesti Károlyi palota átépítését is végezte. A Bécsben élő építészt Ybl Miklós képviselte, aki mint a Károlyi család építésze a művezetéssel kapcsolatos tervezésben vett részt. Gróf Károlyi György 1877-ben bekövetkezett halála után Csurgót a másodszülött fiú, Viktor örökölte, korai halála után pedig a kastély tulajdonosa idősebbik testvére, Károlyi Gyula lett. Az ő idősebbik fia volt Károlyi Mihály a fiatalabbik pedig Károlyi József, aki a jelenlegi vagyonkezelő nagyapja volt. A kastélyt a családnak 1944-ben el kellett hagynia. A háború alatt katonák használták, majd a második világháború után a kastélyt és birtokot államosították, ezt követően először üdülőként, majd gyermekotthonként üzemelt. 1980-ban kezdődtek meg az állagmegóvási munkafolyamatok, és 2007-ig helyreállították a két pavilont és két szárnyat, majd 2011-ben a főépület is átadásra került.

Ha gondtalan kikapcsolódásra vágysz, igazi romantikus környezetben, grófi családi bírtokon, Kastélyban, mindenképpen látogass el Magyarország egyik gyöngyszemébe, Fejér megyébe, Fehérvárcsurgóra, a Károlyi Kastélyba!

www.karolyikastely.com

Infó: wikipedia

Fotó: saját (PR)

Accent Hotels

 

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr7916325828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása