Egy szülővel gyerekszemmel
2021. február 16. írta: persica

Egy szülővel gyerekszemmel

Március 21-én lesz az egyedülálló szülők világnapja. Egyszülőként kettő helyett kell helytállni a mindennapokban, egyedül kell megküzdeni a nehézségekkel és egyedül kell a gyereknevelés kihívásaival is megbirkózni. Az egyszülős családokban élő gyerekekről csak ritkán esik szó. Az Egyszülős Központ az elkövetkezendő egy hónapban egy négy kisfilmből álló animált sorozattal a gyerekek szemszögéből mutatja be, hogy milyen egyszülős családban felnőni.

Annak, hogy valaki csak az édesanyjával, vagy csak az édesapjával él, több oka is lehet: a legtöbbször a válásra gondolunk, de sok gyerek elveszti az egyik szülőjét illetve van, ahol az édesanya a várandósság alatt marad magára, egyedül vállal gyereket vagy a szülő egyedül fogad örökbe. Ezek az élethelyzetek nemcsak a szülőknek, de a gyermekeknek is egyedi, sokszor kihívásokkal teli helyzetet teremtenek.

A kisfilmek négy élethelyzetet mutatnak be a gyerekek szemszögéből:

a válást, különválást

az édesanya elvesztését

az apa hiányát, az apanélküliséget

az örökbefogadást egyetlen szülővel. 

A kisfilmek részben segíteni szeretnének a gyerekeknek abban, hogy könnyebben fel tudják dolgozni a veszteségüket és olyan témákról beszélhessenek, amelyek érzékenységüknél fogva még mindig tabunak számítanak. Másrészt a szülőknek, pedagógusoknak, szakembereknek is segítséget nyújtanak abban, hogy nyitott, befogadó módon tudjanak beszélgetni a gyerekekkel ezekről a nehéz élethelyzetekről.

Magyarországon többszázezer kisgyerek éli az életét egyszülős családban, küzd az egyszülős élethelyzet feldolgozásával – nekik és a szüleiknek szeretne segíteni a sorozat.

A videók a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával készültek, hetente kerülnek nyilvánosságra, az első a válásról az alábbi linken érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=kJ3V_g2JLL8.

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr1116429738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása