Finom ételek gluténmentesen
2021. december 31. írta: persica

Finom ételek gluténmentesen

Így válasszunk megfelelő lisztet a finomságokhoz!

Közeleg az év vége, a finom falatok és a karácsonyi sütemények időszaka. Ezt mindig nagyon várjuk, de sajnos egyre többen vannak, akik nem élvezhetik felhőtlenül ezeket a pillanatokat. Persze ez nem teljesen igaz, hiszen ma már alternatív lisztek, lisztkeverékek segítségével sokkal könnyebb a gluténmentes életmódot betartani, és közben mégiscsak elérni azokat az ízélményeket, amelyeket annyira szeretünk és amelyet annyira várunk egész évben.

A gluténérzékenység tekintetében két csoportot különböztetünk meg. Az örökletes, genetikailag meghatározott, egész élet során fennálló autoimmun betegséget, a cöliákiát, amikor a szervezet egyáltalán nem tudja feldolgozni a szervezetbe bevitt glutént. Számos kísérőbetegség is jelentkezhet ezáltal: laktóz intolerancia, cukorbetegség, vashiány és pajzsmirigy problémák. Az örökletes betegség mellett kialakulhat a nem cöliákiás gluténérzékenység is, melynél glutént tartalmazó étel fogyasztását követően hasi diszkomfortérzés és puffadásos tünetek jelentkezhetnek.

Cöliákia esetén a glutén teljes kizárása a megoldás, míg másoknál segíthet akár egy átmeneti gluténmentes diéta tartása is. Aki ilyen életmódot folytat, szeretné a lehető legjobb helyettesítő termékeket megtalálni.

De mitől jó igazán egy gluténmentes liszt?

„Az elmúlt években közel 15.000 embernek segítettünk már életmódot váltani” - mondja Tomán Szabina, a Toman Lifestyle vállalat vezetője. - „Az életmódváltásoknak nem mindig elsősorban csak a fogyás a célja, hanem az is, hogy az illető megtanuljon tudatosabban, egészségesebben táplálkozni. Például, hogy felismerje az eddig esetleg nem tudatosan kezelt intoleranciát, érzékenységet. Komoly munkával és szakértői csapattal hoztuk forgalomba azokat a lisztkeverékeinket, amelyek a diétás életmódhoz és a gluténérzékenységhez is segítséget jelentenek.”

A Toman lisztkeverékek összetevői között lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó alternatív gabonák és hüvelyesek lisztjeit találhatjuk. A barna rizsliszt, kölesliszt, hajdinaliszt, csicseriborsó- és borsóliszt, melyek mellett bambuszrost és útifű maghéj rost járul hozzá továbbá a magasabb rosttartalomhoz. Hosszú kísérletezés után alakult ki az az összetétel, amely az elvárt ízélményt és textúrát biztosítani tudja. A hozzáadott tápiókakeményítő pedig a könnyű, lyukacsos szerkezetet segít elérni a lisztkeverékekből történő sütés során. Az összetevők ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, így rendkívül jó élettani hatást is biztosítanak a fogyasztók számára.

„Aki gluténmentesen étkezik, vagy figyel a lisztek minőségére, annak általában három dolog szokott nagyon hiányozni” - egészíti ki Tomán Szabina. -„A friss, ropogós héjú kenyér, egy finomságokkal töltött palacsinta, vagy egy igazi házi süti, piskóta vagy muffin formájában. Erre a három vágyra hoztunk megoldásként olyan lisztkeverékeket, amelyekkel egyszerűen tudjuk reprodukálni azokat az ízeket, ételeket, amelyek legjobban hiányoznak a gluténmentes életmódot folytatóknak.”

A Toman lisztkeverékek között tehát a kenyér/zsemle, a palacsinta/gofri és a piskóta/muffin keverékeket találjuk. Mindegyikkel nagyon egyszerű dolgozni, néhány hozzávaló adagolásával pár perc alatt a sütőbe kerülhet és nincs akadálya a gluténmentes élvezeteknek.

Egy remek recept decemberre a gluténmentes, laktózmentes, búzamentes, élelmirost forrásban gazdag palacsinta/gofri keverékből amely így 40 %-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz.

Glutén-, tej- és cukormentes gyömbéres, fahéjas keksz

Aki szigorú diétát tart, de szereti a kekszeket, készítse el ezt a fűszeres, ropogós változatot. Tökéletes tízóraira, uzsonnára egy nagy bögre tea, vagy kávé mellé. A keksz fémdobozban sokáig eltartható.

Ha nem szeretnénk karácsonykor a mézeskalács falatozásból kimaradni, akkor a fahéj és gyömbér helyett keverjünk a tésztába mézeskalács fűszerkeveréket.

Hozzávalók:

280 g Toman gluténmentes palacsinta / gofri lisztkeverék

2 db „M-es” méretű tojás

20 g olívaolaj

90 g eritrit por

20 g cukrozatlan mandulaital

3 g gyömbér por

5 g fahéj

Nyújtáshoz:

szükség szerint lisztkeverék

Elkészítés:

Egy keverőtálban a tojást verjük fel lazán a por eritrittel, keverjük hozzá a mandulaitalt, az olívaolajat, a gyömbért és a fahéjat.

Mérjük hozzá a lisztkeveréket és gyúrjunk rugalmas tésztát.

Lisztkeverékkel megszórt felületen nyújtsuk a tésztát kb. 2 mm vastagra, és tetszés szerint szaggassuk ki.

Tegyük a keksz alapokat sütőpapírral bélelt tepsibe és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt süssük készre.

A kihűlt kekszek kellemesen ropogós állagúak lesznek.

Allergének: tojás

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi szint: könnyű

Ebből a mennyiségből kb. 35-40 db közepes méretű keksz készíthető. Jó étvágyat hozzá!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr116800456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása