Honnan ismerjük fel az alvászavart?
2022. február 03. írta: persica

Honnan ismerjük fel az alvászavart?

Új diagnosztikai eszköz az inszomnia kezelésében

Inszomnia. Nehéz, kemény szó, még nehezebb a probléma, ami mögötte van, és ami életünk során bármikor felbukkanhat. De tudjuk-e pontosan, mit is jelent ez?

Az inszomnia a leggyakoribb alvászavar, amely azt jelenti, hogy nehezen alszunk el, vagy nem tudjuk átaludni az éjszakát. Valószínűleg mindenkivel előfordul, hogy néha álmatlanul forgolódik, vagy nem sikerül elérnie a pihentető alvást, reggel pedig meggyötörten, kialvatlanul ébred, ellenségként tekintve a vekkerre vagy a pittyegő mobiltelefonra. Gond akkor van, ha ez az állapot tartóssá válik és több héten keresztül is fennáll. Ha pedig egy hónapot is meghaladja ez az állapot, annak kifejezetten káros hatásai vannak egészségünkre. Az inszomnia nem válogat: bármely életkorban megjelenhet, nem köthető korosztályhoz, vagy nemhez.

Az átmeneti, rövid ideig tartó alváshiányt még viszonylag könnyedén átvészeli a szervezetünk, de a tartósan fennálló inszomnia már túlmutat a kellemetlen nappali tüneteken, és komoly egészségkárosító hatásokkal kell szembenéznünk. Ebben az esetben már ajánlott minden lehetséges elérhető eszközt és módszert bevetni az egészséges, pihentető alvás visszaszerzése érdekében, tanácsolják a SomnoCenter, Az Alvászavar Központ szakemberei.

De nézzük, mi számít már kórosnak?

Amennyiben az elalváshoz szükséges idő, valamint az alvás alatt történő megébredések időtartama meghaladja a 30-30 percet, vagy a teljes alvásidő hossza nem éri el a hat és fél órát, és mindez nappali fáradságot, ingerlékenységet, kialvatlanságot okoz, akkor egyértelműen kijelenthető, hogy inszomnia betegség áll fenn.

Az inszomnia kialakulásának vannak hajlamosító, öröklött vagy idegrendszeri eredetű tényezői, de szinte minden esetben kiváltó okként jelen van valamilyen stresszfaktor, a környezetnek vagy az érintett életmódjának köszönhetően. És ami nehézséget okozhat, az az, hogy az álmatlanság gyakran tartósan fennmarad az azt kiváltó ok megszűnése után is, mert az egyén életében a kialvatlanság miatt bekövetkezett, a személyiségét, a társas kapcsolatait és általános életminőségét befolyásoló negatív hatások kezelésére adott válaszlépések nem megfelelőek.

Egyéb betegségek is lehetnek a háttérben

Szembe kell nézni azzal is, hogy minden elalvási és átalvási zavar mögött más betegségek, kóros állapotok is meghúzódhatnak, akár szívbetegségek, alvási apnoe, asztma, tartósan fennálló fájdalmak, gyógyszer mellékhatások vagy elvonási tünetek (drog, alkohol, nikotin, altató, nyugtató). Korai tünete lehet ez a demenciának, központi idegrendszeri betegségeknek vagy egyéb pszichiátriai kórképeknek. Az inszomnia időben történő felismerése megelőzi annak krónikussá válását, így a panaszok súlyosbodását is.

Kérjünk időben segítséget!

Az álmatlanság korai kezeléséhez elég lehet a családorvos, a tartóssá vált panaszok esetében viszont már alvásszakértő, szomnológus szakorvos segítségére lesz szükség. A krónikus álmatlanság hosszabb távú, komplex, személyre szabott terápiával orvosolható, amelynek meghatározásához nélkülözhetetlen egy összetett, több lépcsőből álló diagnosztikai kivizsgálás elvégzése. A kérdőíves tesztekből, a több napos, otthoni digitális alvásnapló alkalmazásából és a SomnoCenter, Az Alvászavar Központban végzett teljeskörű, poliszomnográfiás alvásdiagnosztikai vizsgálatból határozzák meg az alvászavar természetét, tárják fel az álmatlanságot kiváltó és az azt fenntartó okokat, a környezeti állapotokat és legfőképpen objektíven kimutatják az alvás alatt a testben zajló kóros élettani folyamatokat.

Új, innovatív eszköz támogatja ezt a kivizsgálást, mely ősz óta elérhető a SomnoCenter, az Alvászavar Központban is. A Pro-Diary digitális alvásnapló egy, a CamNtech angol cég által kifejlesztett, csuklón viselhető készülék, amely a vizsgált személy mozgás-aktivitásának folyamatos monitorozása mellett két óránként, előre programozott időpontokban és a lefekvést megelőzően, továbbá az ébredést követően az alvás és éberség vonatkozásában rögzíti a kérdésekre adott válaszokat. A vizsgálattal kimutatható többek között az alvás hatékonysága, az ágyban töltött idő, az alvás mennyisége, az ébredések száma, a nappali aluszékonyság mértéke, a hangulat és éberség állapotai és annak változása a nap folyamán. A készülékben lévő 3D mozgásérzékelő az aktív és nyugalmi időszakok elkülönítését teszi lehetővé, és az alvásnaplóba rögzített információval együtt hatékonyan támogatja az inszomnia pontos diagnosztizálását, amely segíthet felismerni és megoldani ezt a sokakat érintő egészségügyi és életminőséget befolyásoló problémát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr5817135632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása