Hogyan meditáljunk eredményesen?
2022. november 23. írta: persica

Hogyan meditáljunk eredményesen?

Transzcendentális Meditáció

A meditáció fogalma és gyakorlata manapság széles körben elterjedt, mindenki találkozott már vele valamilyen formában. Legalább egy ismerősünktől biztos hallottuk már, hogy kipróbálta a meditációt, de gyanítom, hogy a kedves olvasó is részt vett már legalább egy vezetett meditáción személyesen vagy online. Ebben a rövid írásban áttekintjük a meditáció eredetét, különböző formáit, és kitérünk egy különleges gyakorlatra, a Transzcendentális Meditációra, amely hazánkban is egyre nagyobb tért hódít.  

A meditáció eredete

A meditáció gyakorlata egyidős az emberrel, minden ősi kultúrában, hagyományban (lásd egyiptomiak, görögök, Kína vagy India-, stb.) megtalálhatók azok a praxisok, amelyekkel a kifelé irányuló figyelmet befelé fordították, és megtapasztalták az elme belső, mélyebb, csendesebb rétegeit. Hogy miért tették? Mert tudták, hogy a belső és külső valóság között erős kapcsolat van, és így teremtettek harmóniát e két világ között, illetve így valósították meg azt a teljes emberi potenciált, amelyet az indiai ősi hagyományokban megszabadulásnak vagy megvilágosodásnak neveztek. 

A meditáció különböző formái napjainkban

Manapság számos, különféle mentális technikát neveznek meditációnak, amelyek általában három kategóriába illeszkednek:

Vannak olyan technikák, amelyek középpontjában a koncentráció van. Ezen technikák lényege, hogy egy pontra összpontosítjuk a figyelmünket, és ha bármi más megpróbálna beférkőzni az elménkbe, akkor a figyelmünkkel visszatérünk az eredeti fókuszba. Például egy gyertyalángot figyelünk, és megpróbálunk kizárni minden egyéb tudattartalmat. Ez a megközelítés az elménket igencsak próbára teszi, emiatt a gyakorlás nehéz, és általában ritkán járunk sikerrel.

Egy másik megközelítés a szemlélődés, vagy idegen kifejezéssel az open monitoring (nyitott megfigyelés) technikák. A manapság egyre jobban elterjedt mindfulness technikák leginkább ebbe a kategóriába esnek. Itt nem összpontosítunk erősen, hanem csak lazán figyelünk valamire, például egy testi érzetre vagy a lélegzetünkre, és közben megfigyeljük a gondolataink áramlását is anélkül, hogy kapcsolódnánk hozzá, vagy bevonódnánk a gondolatfolyamba. Ide tartoznak továbbá a vezetett meditációk is, ahol valaki elkalauzolja a figyelmünket egy kellemesebb tájékra. Ezek a gyakorlatok általában valamilyen szinten relaxálnak, és jellemzően sokszor belealszunk a folyamatba, mert elménk a pihenés közben elveszíti éber minőségét.

A harmadik megközelítés az öntranszcendáló gyakorlat, és ide tartozik a Transzcendentális Meditáció. Itt egy speciális technika segítségével az elménket egyszerre mély relaxációra bírjuk, ugyanakkor maximálisan fenntartjuk éberségünket is, így élvezhetjük a technika nyújtotta mélypihenést anélkül, hogy elaludnánk. És mindez könnyedén és önmagától megy végbe. Valójában ez az a megközelítés, amelyet eredeti értelemben meditációnak nevezhetünk, a többi ehhez képest inkább csak mentális technika. 

A Transzcendentális Meditáció eredete

A Transzcendentális Meditáció az ősi Indiából származik, abból a védikus hagyományból (legalább 5000 éves), amely még a hinduizmus előtt létezett Indiában. A szanszkrit véda” szó tudást jelent, mégpedig elsősorban tapasztalaton alapuló tudást, amellyel a védikus időkben az ott élők megszervezték és fenntartották a magas tudatszinten funkcionáló, prosperáló társadalmukat. Ennek a tudásnak a középponti technikája volt a Transzcendentális Meditáció (röviden TM), amely lehetőséget adott a teljes emberi potenciál kimunkálására minden egyénben, hozzájárulva ezzel egy virágzó társadalom kialakulásához is. Maharishi Mahesh Jógi (1918-2008), indiai guru hozta el ezt a tudást a nyugati világba az 1950-es években, és terjesztette el a Transzcendentális Meditáció gyakorlatát világszerte.

A Transzcendentális Meditáció működése

Meditálni könnyű és beteljesítő érzés, ha a megfelelő technikát gyakoroljuk. Nem koncentrálunk, nem kontrolláljuk az elménket, csak kényelmesen ülve, csukott szemmel ismételjük magunkban azt a mantrát, amelyet egy megfelelően képzett Transzcendentális Meditáció-tanártól kaptunk naponta kétszer 20 percig. A helyes mantra és a helyes gyakorlás az általában kifelé irányuló figyelmünket befelé fordítja, és azonnal megtapasztaljuk elménk azon belső, mélyebb rétegeit, amelyet a hétköznapok forgataga, stresszeink és feszültségeink elfednek előlünk. A gyakorlás tapasztalata a belső csend, nyugalom, boldogság és stabilitás érzése, a meditációból pedig felfrissülten térhetünk vissza hétköznapi teendőinkhez. 

A Transzcendentális Meditáció előnyei

A TM előnyeit több mint 500 tudományos kísérletben igazolták, melyek eredményeit lektorált szaklapokban publikáltak. Ez idáig több mint 10 millióan sajátították el a technikát, és gyakorolják nap mint nap nemtől, kortól, vallástól, filozófiai szemlélettől vagy életmódtól függetlenül. A meditáció előnyeihez tartozik többek között a növekvő intelligencia, kreativitás, lecsökkent szorongás, stabil érzelmi világ, javuló egészség, stb.  

Hogyan sajátítható el a technika?

A Transzcendentális Meditáció technikáját megfelelően képzett TM-oktatóktól sajátíthatjuk el egy négy alkalmas tanfolyam keretében, ahol már rögtön az első alkalommal megkapjuk a technikát, és ki tudjuk próbálni. Ezt követően saját tapasztalatainkra építve érthetjük meg a meditáció működési mechanizmusait a tanfolyam során.

https://www.youtube.com/watch?v=Tpf3fnBaCNU&t=967s&ab_channel=%C3%81d%C3%A1mOlgyay

 

https://www.youtube.com/watch?v=xYDz0udnJRk&t=18s&ab_channel=%C3%81d%C3%A1mOlgyay

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr7017986166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása