Szép alak nyárra: 5+1 tipp az orvostól az anyagcsere újraindításáért
2020. május 05. írta: persica

Szép alak nyárra: 5+1 tipp az orvostól az anyagcsere újraindításáért

Beköszöntött a május, innen már csak pár pillanat, és előkerülnek a nyári ruhák a gardróbból. A fogyás sokaknál lesz téma a következő hetekben, akár a karantén alatt felszaladt kilók, akár a tervezett életmódváltás miatt. De mit kell tenni ahhoz, hogy ne csak a vékony alak, hanem a szép forma is elérhető legyen? Ehhez elengedhetetlen a szakmai módszer alkalmazása. Ebben segítenek eligazodni Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás Program alapító orvosának tippjei, melyekkel formába hozhatjuk anyagcserénket is.

Sokak szeretnék leadni az elmúlt hetek – vagy akár hónapok, évek – során felszedett plusz kilókat.  Azonban szem előtt kell tartani, hogy jól fogyni csak helyes módszerrel lehet. Érdemes olyat választani, amivel az eredmény tartós és szép lesz, az odáig vezető út pedig könnyű, természetes és egészséges.

„Májusban rendre elérkezik a fogyókúraszezon, és most azt tapasztalom, hogy olyanok is küzdenek pár kiló felesleggel, akik korábban nem. Bármi is legyen a motiváció, abszolút jó időben vagyunk ahhoz, hogy változtassunk és nyárig látványos eredményt érjünk el. De nem mindegy, hogyan vágunk bele. Rendezni kell az anyagcserét, egy szakmailag megalapozott diétával mérsékelni az inzulinszintünket, és átállítani a szervezetünket hízásról a fogyásra.” – emeli ki Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás Program alapító orvosa.

A szakértő tippjei az anyagcsere optimalizálásához és az egészséges fogyáshoz:

1. Felejtsük el a napi öt étkezést

A legtöbb divatos diéta napi öt étkezést ír elő, azonban így a szervezet nem tud megfelelően zsírt égetni. A kevesebb energiabevitel miatt, ugyan elindulhat a fogyás, azonban a leadott kilók nagy része nem a zsírból megy le. 

Dr. Farkas Kitti tippje: „Az étkezések gyakorisága hat a hasnyálmirigy által termelt hormon, az inzulin szintjére. Termelődésének van egy természetes napszaki ciklusa: reggel magas, dél felé leesik, este ismét emelkedik. Így napi háromszori étkezéssel a táplálkozási szokásainkat igazíthatjuk a testünk működéséhez, és nem fordítva.”

2. Két étkezés között 4-6 óra teljen el

A szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy a gyakori étkezés, a rendszeres nassolás felborítja az inzulintermelés természetes napszaki ritmusát, nincs lehetősége alacsony tartományba visszatérni, így a szervezet nem tud zsírt égetni, a zsírraktárnak egyszerűen nincs lehetősége kiürülni.

Dr. Farkas Kitti tippje: „Két étkezés között minimum 4, maximum 6 óra teljen el és ekkor semmilyen kalóriát ne vigyünk be, nincs nasi! Ez könnyedén tartható, ha szem előtt tartunk néhány szabályt: az ebéd legyen a legbőségesebb étkezés, míg a reggeli és a vacsora szerényebb mennyiségű, de fehérjében dús legyen. Fontos, hogy 6 óránál több idő ne teljen el két étkezés között!”

3. Reggelire ne együnk szénhidrátot

Ébredés után az inzulinszint magas, ezért a szénhidrátban gazdag reggeli eredménye az, hogy a hasnyálmirigy még több inzulint bocsát ki. A szervezetnek így délelőtt nincs lehetősége a zsírégetésre a magas inzulinszint zárva tartja a zsírbontás előtt a sorompót.

Dr. Farkas Kitti tippje: „Felejtsük el a szénhidrátban gazdag reggeliket, válasszunk fehérjedús falatokat, mint például a tojás, a túró vagy egy természetes shake. Így igazodunk az inzulinszintünkhöz, és elkerülhetjük, hogy 11 körül már korgó gyomorral számoljuk a perceket az ebédig. Extra tippem, hogy ha van rá lehetőség, reggeli előtt, éhgyomorra végezzünk alacsony intenzitású testmozgást. A legjobb módja a zsírégetés maximalizálásának.”

4. Az ebéd legyen a leghangsúlyosabb étkezés

Délben a szervezet inzulinszintje élettanilag alacsony, így az ilyenkor elfogyasztott kalóriák kisebb mértékben raktározódnak. A szakértő javasolja, hogy ez legyen a szénhidrátfogyasztás ideje.

Dr. Farkas Kitti tippje: „Ebédre mindenképpen töltsük fel alacsony glikémiás indexű, jó minőségű szénhidráttal a glikogén raktárunkat, legyen ez a legtartalmasabb étkezés. Ne felejtsük el, hogy nem ellenségünk egyik tápanyag sem, a szervezetünk megfelelő működéséhez szükségünk van mindenre. Proteinre az izmaink miatt, szénhidrátra az agyunk működéséhez és zsírokra a vitaminok felszívódásához és az ízületeink védelme érdekében. Kulcsszó, hogy mindent mértékkel, megfelelő időben fogyasszunk.”

5. Együnk rendes kajákat

A csodadiéták nagyrésze manipulált, sokszor érthetetlen összetevőket tartalmazó élelmiszerekre épül, amelyek azt ígérik, hogy ha rendes étel helyett azt esszük, akkor fogunk fogyni. Ez teljes tévedés. Minél természeteseb az étel, minél kevésbé feldolgozott annál jobb, az egészségünknek is, az alakunknak is.

Az orvos javaslata, hogy érdemes a természetes, friss ételek fogyasztására törekedni.

Dr. Farkas Kitti tippje: „Tudjuk meg, mit, mikor jó enni, étkezzünk változatosan és élvezzük a fogásokat, így a diétát is. Ne a speciális élelmiszerboltokban, inkább a piacon keressük a jó táplálkozás és a fogyás titkát. Minél természetesebb az étel, annál jobb. Különösen fontosnak tartom azt hangsúlyozni, hogy teljesen nonszensz azt hinni, csak előírt étrenddel lehet elérni a fogyást. Tanuljuk meg az adagokat, az összetételt, mikor, miből jó válogatni és ezen kereten belül válasszunk szabadon. Amit éppen kívánunk, vagy ami a hűtőben, illetve a vendégségben az asztalon van. Ne az életed igazodjon a diétádhoz, hanem fordítva, a diétád az életedhez. Ezt szoktam minden fogyni vágyónak tanácsolni.”

+1. A matek itt is számít…

„A fogyás alaptörvénye, hogy kevesebb energiát kell bevinni, mint amit leadunk. A kettő közötti különbség a fogyás. Ez egy rendkívül egyszerű képlet. Az azonban, hogy az elfogyasztott kalóriamennyiség hogyan épül fel, milyen tápanyagösszetételben és mikor fogyasztja azt el a fogyni vágyó, abban döntő, milyen lesz a végeredmény. A kalóriadeficit a leadott kilókban mutatkozik meg, az összetétele pedig abban, hogy milyen lesz az új testsúlynak a zsír és izomaránya, azaz mennyire lesz szép formája is a testnek. Ez pedig csak szakértő által kidolgozott módszerrel érhető el.” – hívja fel a figyelmet Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás Program alapító orvosa.

Dr. Farkas Kitti az Alakorvoslás Program kitalálója és alapító orvosa. Aneszteziológusként és intenzív terápiás szakorvosként dolgozik. A Programot 2017-ben azért dolgozta ki, mert munkája során azt tapasztalta, hogy az emberek nem kapnak valódi segítséget a tartós, egészséges fogyáshoz. Önhibájukon kívül helytelen módszerekkel, csodadiétákkal és termékekkel próbálkoznak, többnyire sikertelenül. Az Alakorvoslás Program célja, hogy szakmai módszerekkel, rendes ételek fogyasztása mellett sajátítsák el a résztvevők az új életvitelt, mellyel jobban érzik magukat, és utána is gond nélkül megőrzik az elért formát. Dr. Farkas Kittiről és programjáról bővebb információ az alakorvoslas.hu oldalon érhető el. 

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr8615662688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása