Egészséges, karácsonyi receptek:
2019. december 19. írta: persica

Egészséges, karácsonyi receptek:

Alakorvoslás program.

Töltött káposzta light

Hozzávalók (6 adag):

300 g darált pulykamell

200 g darált sertés lapocka

150 g barna rizs vagy köles

10 db savanyú káposzta levél

1 kg savanyú káposzta

3 dl paradicsomkonzerv (elhagyható)

2 ek füstölt szalonna zsír kisütve

1 ek növényi olaj

3 fej vöröshagyma

2 ek pirospaprika

6 gerezd fokhagyma

só, bors, fűszerkömény, borsikafű

5 db babérlevél

6 púpos evőkanál görög joghurt a tálaláshoz

A barna rizst 2,5-3-szoros/a kölest 2-szeres mennyiségű, enyhén sós vízben megfőzzük. A töltelékhez összekeverjük a húst, a zúzott fokhagyma felét (3 db), a pirospaprikát, sót, borsot egy tálban és hozzáadjuk a főtt barna rizst/kölest. Ezzel megtöltjük a káposztaleveleket. Egy nagy lábasban a szalonnazsíron és olajon megpirítjuk az aprított vöröshagymát és lehúzzuk a tűzről, ezt is pirospaprikázzuk, fűszerezzük köménnyel, 1-2 babérlevéllel, zúzott fokhagymával és kevés vízzel felöntjük. Rétegezzük: egy sor vágott – kimosott savanyú káposzta, kevés fűszer, majd 2-3 db töltött levél következik, ezután ismételjük a rétegezési folyamatot, a tetejét mindegy, mivel zárjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem elfedje (ha paradicsomlevet használunk, azt is ekkor adjuk hozzá) és lassú tűzön, fedővel lefedve főzzük puhára kb. 2-2,5 óra alatt. Mivel az alapanyag sós, így rétegezés közben csak keveset sózzunk!

Teljes kiőrlésű bejgli sütőtökös diós töltelékkel

Hozzávalók (1 rúd -12 adag):

A tésztához

75 g teljes kiőrlésű liszt (rozs vagy graham)

75 g zabpehelyliszt

1 tk útifű maghéj

60 g margarin

2,5 dl tej + 1 mk kristálycukor (ehhez mindenképp hagyományos cukrot kell használnunk)

15 g porrá őrölt eritrit

1 kis csipet só

0,5 db tojás

2,5 g instant élesztő (1/3 kis tasak kb1 tk) vagy 1 g friss élesztő

 

A töltelékhez

400 g sütőtök sütve, pürésítve

100 g darált dió

130 g eritrit

¼ kupak folyékony édesítő (ízlés szerint elhagyható)

1 narancs héja és leve

2-3 cm darabka friss gyömbér

3 ek narancslekvár (kiváltható 2 ek tejjel + 2 tk útifű maghéjjal vagy +60 g sütőtökkel)

fahéj, zöld kardamom, őrölt szegfűszeg

Langyos tej és cukor keverékében felfuttatjuk az élesztőt. A liszteket összekeverjük egy csipet sóval, útifű maghéjjal, eritrittel, citromhéjjal, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd összegyúrjuk. 1 órát kelesztjük picit nedves konyharuhával. Ezalatt egy kis edényben kb 10-15 perc alatt sűrűre főzzük a tölteléket, a gyömbért reszelve adjuk hozzá. Megvárjuk, míg kihűl, és úgy töltjük a tésztába. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk téglalap alakúra (nem kell nagyon rányomni a sodrófát). Erre kenjük a hideg tölteléket, úgy, hogy a széleken kb. 1 cm-t kihagyunk, és ezt a töltelékre hajtva hosszanti irányban feltekerjük. A rudat sütőpapírral bélelt, hosszúkás kenyérsütő formába tesszük vagy kisebb tepsibe, tetejét tojássárgájával lekenjük, 1 órát pihentetjük, utána tojásfehérjével kenjük és 2-3 órára hűvös helyre tesszük. Megszurkáljuk a tetejüket villával és 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.

Dr. Farkas Kitti az Alakorvoslás Program kitalálója és alapító orvosa. Aneszteziológusként és intenzív terápiás szakorvosként dolgozik. A Programot 2017-ben azért dolgozta ki, mert munkája során azt tapasztalta, hogy az emberek nem kapnak valódi segítséget a tartós, egészséges fogyáshoz. Önhibájukon kívül helytelen módszerekkel, csodadiétákkal és termékekkel próbálkoznak, többnyire sikertelenül. Az Alakorvoslás Program célja, hogy szakmai módszerekkel, rendes ételek fogyasztása mellett sajátítsák el a résztvevők az új életvitelt, mellyel jobban érzik magukat, és utána is gond nélkül megőrzik az elért formát. Dr. Farkas Kittiről és programjáról bővebb információ az alakorvoslas.hu oldalon érhető el. 

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr8015358976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása