Egészséges pizzák és Alakorvoslás :)
2020. november 24. írta: persica

Egészséges pizzák és Alakorvoslás :)

Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás Program alapító orvosa különleges pizza recepteket ajánl, melyek nem csak finomak, de egészségesek is.

A pizza sok felnőtt és gyerek kedvence, hiszen ki ne szeretné a ropogós vagy épp lágy tésztájú, paradicsomos vagy tejszínes, sok-sok sajttal sült olasz finomságot? A pizza népszerűsége pont a sokszínűségben rejlik, hiszen mindenki megtalálhatja a kedvére valót, ugyanakkor hagyományos formájában sajnos nem a legegészségesebb, diétás ételnek pedig egyáltalán nem mondható. Egy kis módosítással azonban nem kell lemondanunk róla, akkor sem, ha szeretnénk egészségesen étkezni vagy éppenséggel diétázunk. Arról nem is beszélve, hogy a pizzasütés tökéletes családi program, hiszen elkészítése egyszerű, így a gyerekek is tudnak segíteni.

Zöldségalapú pizzák

Ha igazán egészséges és könnyed pizzára vágyunk, akkor a karfiolpizza, ha pedig esetleg gluténérzékeny is van a családban, akkor a brokkolipizza kiváló alternatíva. Ha már a pizzánk alapja egészséges, törekedjünk arra, hogy a feltét is az legyen, válasszunk csirkemellet, tonhalat, sok-sok zöldséget és lehetőség szerint light sajtokat.

Karfiolpizza

Hozzávalók:

300 g karfiol, 1 db tojás, 75 g teljes kiőrlésű tönköly liszt, 25 g sovány sajt, 125 g passata, passzírozott paradicsom,100 g csirkemell, 50 g füstölt sertés sonka, 100 g light mozzarella, Ízlés szerint: bazsalikom, oregánó, só, bors

Elkészítés:

A kockázott csirkemellet fűszerezzük görög fűszerkeverékkel, és egy borsónyi olajon megpirítjuk 5-6 perc alatt. A karfiolt konyhai robotgéppel aprítjuk, majd 4-5 percre mikróba tesszük. Ezután konyharuhába csavarjuk, és kinyomjuk belőle a felesleges vizet. Hozzáadjuk a lisztet, a reszelt sajtot, a tojást, pár csipet sót és bármilyen zöldfűszert. Sütőpapíron eloszlatjuk, mintha egy pizza tészta lenne, és 15 perc alatt elősütjük. Ezután megkenjük a passzírozott paradicsommal, gazdagítjuk az olajon átpirított, kockákra vágott csirkemellel, a darabokra vágott sonkával, szórunk rá egy-egye teáskanál bazsalikomot, oregánót, majd a light mozzarellát (egyéb light sajt is használható). Ízesíthetjük még gombával, hagymával, cukkinival, kaliforniai paprikával, koktélparadicsommal, olívabogyóval is. Sütőbe visszatéve 5-8 perc alatt készre sütjük, attól függően, mennyire szeretjük ropogósan.

Tonhalas brokkolipizza

Hozzávalók: 5 közepes brokkoli rózsa (kb. 1/3 fej, kb. 180g), 1 db tojás (kb. 50 g), 0,2 db hagyma, 1 csapott tk útifű maghéj, 1 gerezd fokhagyma, só, fehér bors, koriander, 80 g tonhal sós lében (1 kis konzerv), 0,2 db lilahagyma, 80 g (kb. 3-4 marék) kukorica, 1 kis marék (8 g) kapribogyó, 50 g mozzarella light apróbb darabokra vágva, 2-3 evőkanál passzírozott paradicsom, oregánó, bazsalikom, só, bors

Elkészítés:

A brokkolit mikróban (vagy gőz fölött) megfőzzük, összeturmixoljuk a többi hozzávalóval (tojás, hagyma, útifű maghéj, fokhagyma), ízesítjük ízlés szerint sóval, fehér borssal és korianderrel. Sütőpapírral bélelt tepsiben pizzatészta formájúra igazítjuk, 180 fokon kb. 10 perc alatt elősütjük. Átfordítjuk (amihez célszerű másik tálcát használni, szintén sütőpapírral bélelve), visszacsúsztatjuk a tepsibe, rákenjük a fűszerekkel elkevert paradicsom alapot, majd a tonhalat, lilahagymát és sajtot is. A sajt pirulásáig sütjük. 

Túró-alapú pizza

Ha igazán gyors és egyszerű pizzareceptet keresünk, ami beilleszthető a diétánkba is, mindenképp próbáljuk ki a túró-alapú pizzát. A túró remek alapanyag, hiszen magas fehérje- és alacsony szénhidráttartalma van, laktató és finom. A túrós pizzához először csak a tésztát kell megsütni nagyjából 10 perc alatt, majd megszórjuk a feltétekkel és a sütőbe visszatolva a sajt pirulásáig sütjük.

Hozzávalók: 250 g zsírszegény túró,  1 tojás, 40 g zabpehelyliszt,  100 g selyemsonka,  80 g light mozzarella,  ízlés szerint zöldség (pl.: gomba, rukkola)

Az Alakorvoslás programot Dr. Farkas Kitti alapította, aki aneszteziológusként és intenzív terápiás szakorvosként dolgozik. A szakorvosi csapathoz csatlakozott Dr. Bajnok Éva belgyógyász, endokrinológus, obezitológus, Dr. Czirbesz Kata szakorvos, Dr. Juhász Zsuzsanna gyermekorvos, és Dr. Mezei Melinda aneszteziológus szakorvos és Dr. Demeter Anna, life coach. A Program célja, hogy az emberek valódi segítséget kapjanak a tartós, egészséges fogyáshoz. Sokan önhibájukon kívül helytelen módszerekkel, csodadiétákkal és termékekkel próbálkoznak, többnyire sikertelenül. Az Alakorvoslás Program célja, hogy szakmai módszerekkel, rendes ételek fogyasztása mellett sajátítsák el a résztvevők az új életvitelt, mellyel jobban érzik magukat, és utána is gond nélkül megőrzik az elért formát. A programról bővebb információ az alakorvoslas.hu oldalon érhető el. 

A bejegyzés trackback címe:

https://persica.blog.hu/api/trackback/id/tr1416297550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása